ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι είπε για την εκλογή του ΠτΔ

Τσίπρας: Κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία η Συνταγματική Αναθεώρηση

"Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητάμε για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, δεν υπάρχει προηγούμενο αναθεωρητικής διαδικασίας που να έχουμε συζητήσει τόσες φορές και θεωρώ άδικη την κατηγορία ότι είναι διαδικασία που γίνεται στο πόδι και στο άψε σβήσε", είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τον κ. Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, που με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του εκκίνησε, ως "κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία", είπε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε ότι το πολιτικό σύστημα που κυβέρνησε επί 40 χρόνια είχε πολλές ευκαιρίες να προχωρήσει σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και δεν το τόλμησε.

Τόνισε ότι για την κυβέρνηση λοιπόν είναι κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία σε αντίθεση δυστυχώς με άλλους "που επέλεξαν να παίξουν φτηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια με το Σύνταγμα". "Προσπάθησαν να υπονομεύσουν, να σνομπάρουν τη διαδικασία της αναθεώρησης, να δημιουργήσουν προσκόμματα" εν αντιθέσει, όπως είπε, "με την κυβέρνηση που εκτίμησε ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμη διαδικασία τώρα που η χώρα μας εξέρχεται από αυτή τη δραματική εμπειρία των μνημονίων, απ΄ αυτή την ιδιότυπη κατάσταση εξαίρεσης που της επιβλήθηκε μετά την χρεοκοπία του 2010". "Μια κατάσταση στην οποία οι τίτλοι τέλους γράφτηκαν οριστικά τον Αύγουστο του 2018", σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι με τη δυνατότητα πλέον αναστοχασμού και ανάλυσης πάνω στο έδαφος των ερωτημάτων που για το πολιτικό σύστημα, τον κοινοβουλευτισμό, την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, οι λαϊκές κινητοποιήσεις αλλά και η παγκόσμια οικονομική και θεσμική αρχιτεκτονική, προτείνονται οι μεταρρυθμίσεις "που θα θωρακίζουν τον κοινοβουλευτισμό, θα ενισχύουν την λαϊκή παρέμβαση, θα κατοχυρώνουν αυστηρότερη προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων". Αλλά και μεταρρυθμίσεις, όπως είπε, που είτε επιλύουν ιστορικές εκκρεμότητες όπως το θέμα του εξορθολογισμού των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους είτε θεραπεύουν θεσμικά εξαμβλώματα, όπως ο νόμος για τη προστασία των υπουργών.

Χρειάζεται να ενισχυθούν το Κοινοβούλιο και η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στη νέα φάση που έχει μπει η παγκόσμια οικονομία αλλά και το θεσμικό οικοδόμημα της ΕΕ και της ευρωζώνης και τις διαρκείς πιέσεις που δέχεται από πολλαπλά κέντρα ο κοινοβουλευτισμός αλλά και η δημοκρατική αρχή, «το Κοινοβούλιο χρειάζεται να ενισχυθεί παράλληλα με την ενίσχυση της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, ώστε και οι δύο αυτοί θεσμοί να μπορούν να αντιπαρέλθουν αποτελεσματικά πιέσεις που ενίοτε φτάνουν στα όρια του εκβιασμού».

Σημείωσε ότι σε αυτό αποσκοπούν οι ρυθμίσεις που θέλουν να εγγυηθούν έναν ομαλό πολιτικό κύκλο, έναν πολιτικό κύκλο τετραετίας και από την άλλη να εξισορροπήσουν αυτή την νέα συνθήκη μέσω ενός μηχανισμού εσωτερικού στον κοινοβουλευτισμό που δεν είναι άλλος από το αναλογικό εκλογικό σύστημα. Πρόσθεσε ότι «η πρόταση μας δεν μιλά για συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα, αλλά για ένα μοντέλο με την πιθανότητα να υπάρχει μια απόκλιση από την απλή "απλή αναλογική", αλλά ένα μοντέλο αντιπροσωπευτικότητας της ψήφου».

Την πρόταση αυτή δεν πρέπει να τη δει κανείς ξεκομμένη αλλά σε ένα πλέγμα προτάσεων, και ειδικότερα που περιλαμβάνει τις προτάσεις για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής, η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας, η υποχρέωση ο πρωθυπουργός να είναι υποχρεωτικά εκλεγμένο μέλος του Κοινοβουλίου και η κατοχύρωση του αναλογικού εκλογικού συστήματος «λειτουργούν ως σύνολο, ως αλληλοσυμπληρούμενες ρήτρες που λειτουργούν προς την ίδια κατεύθυνση: Την ενίσχυση της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας και την προστασία των δημοκρατικών θεσμών από εξωγενείς παρεμβάσεις».

Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας μεταρρύθμισης είναι ξεκάθαρο σε όλους: «Μια ισχυρή κυβέρνηση, με εγγυημένο τον τετραετή πολιτικό κύκλο. Αλλά την ίδια στιγμή ένα Κοινοβούλιο που δεν θα είναι διακοσμητικό αλλά θα μπορεί να επηρεάζει καθοριστικά την κυβερνητική πολιτική μέσω της καθιέρωσης του αναλογικού εκλογικού συστήματος. Ένα σύστημα θεσμών που θα λειτουργεί δηλαδή ως μηχανισμός εξισορρόπησης και ελέγχου πιθανών κυβερνητικών αυθαιρεσιών».

Η πρόταση της ΝΔ για την εκλογή ΠτΔ αλλοιώνει και υποβαθμίζει το κύρος του Προέδρου

Ειδική αναφορά στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) έκανε ο Αλ. Τσίπρας. Επισήμανε ότι κεντρικό ερώτημα στην πολιτική συζήτηση αυτή ήταν εάν τελικά πρέπει ως ύστατο καταφύγιο να προσφεύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία ή θα πρέπει ο ΠτΔ να εκλέγεται από το Κοινοβούλιο ακόμα και με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών, όπως είναι η πρόταση της ΝΔ.

«Η αλήθεια είναι ότι το σημερινό Σύνταγμα προβλέπει την τελευταία δυνατότητα με την προσθήκη όμως μιας διόλου ασήμαντης λεπτομέρειας», όπως σχολίασε. Δηλαδή, όπως είπε, «ότι η απλή πλειοψηφία 151 αρκεί μόνο εφόσον δεν έχουν τελεσφορήσει τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες που απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία (200, 200 και 180 ψήφων), στη συνέχεια έχει διαλυθεί η Βουλή, έχει εκλεγεί νέα, άρα έχουμε μεσολάβηση εκλογών, ενώ στη συνέχεια και πάλι επιχειρείται να συγκεντρωθεί αυξημένη πλειοψηφία κατά την πρώτη ψηφοφορία 180 βουλευτών και αν και εκεί δεν εκλεγεί πάμε σε απλή πλειοψηφία».

Ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «η διάλυση της Βουλής και η μεσολάβηση εκλογών δεν είναι μια τυχαία λεπτομέρεια. Είναι ο τρόπος που επιλέγει ο συνταγματικός νομοθέτης προκειμένου -ας μου επιτραπεί η έκφραση - να "εκβιάσει" αν θέλετε τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για το πρόσωπο του ΠτΔ επειδή ακριβώς αυτός είναι ο επικεφαλής της Ελληνικής Δημοκρατίας και ρυθμιστής του πολιτεύματος».

Ωστόσο, είπε ο κ. Τσίπρας, «εμείς όμως εδώ επιθυμούμε -και ορθώς- να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που γεννάται σε ό,τι αφορά τη διατάραξη του ομαλού κυβερνητικού κύκλου τετραετίας, οπότε προκρίνουμε την αποσύνδεση της εκλογής του ΠτΔ από πιθανή διάλυση της Βουλής». Άρα, συνέχισε, «πρέπει να δημιουργηθεί ένας άλλος μηχανισμός "εκβιασμού" της συναίνεσης και αυτό επιχειρεί η πρόταση μας με τις διαδοχικές ψηφοφορίες και τελικά μόνο αν αυτές δεν ευδοκιμήσουν, σε διάρκεια έξι μηνών, να οδηγούμασε σε απευθείας εκλογή από το λαό ως ύστατη καταφυγή εφόσον δεν επιτευχθεί η συναίνεση».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε παντελώς αβάσιμο τον φόβο για διολίσθηση του πολιτικού μας συστήματος σε προεδρική ή ημιπροεδρική μορφή, διότι σημείωσε το πολίτευμα χαρακτηρίζεται όχι με βάση το τρόπο εκλογής αλλά με βάση τις αρμοδιότητες του ΠτΔ και η πρόταση δεν προβλέπει καμία αλλαγή στις αρμοδιότητες.

Αντίθετα, υποστήριξε ότι με την πρόταση της ΝΔ για εκλογή του ΠτΔ με 151 βουλευτές, νοθεύεται ο μηχανισμός επίτευξης συναίνεσης που πρέπει να επιτάσσει το Σύνταγμα -στο βαθμό που στο πρόσωπο του ΠτΔ θέλουμε τον εκφραστή της ενότητας του έθνους και τον ρυθμιστή του πολιτεύματος -και θα καταλήξουμε λοιπόν με αυτή την εκδοχή στο να έχουμε ένα ΠτΔ διορισμένο- τοποτηρητή της εκάστοτε συγκυριακής απλής πλειοψηφίας της Βουλής που θα τυγχάνει να υπάρχει την περίοδο που θα λήγει η θητεία του Προέδρου και θα έρχεται η διαδικασία εκλογής.

Αυτή η πρόταση αλλοιώνει και υποβαθμίζει το κύρος του ΠτΔ, σημείωσε.

Αλ. Τσίπρας: «Ιδιοτελείς και καιροσκοπικές» οι θέσεις της ΝΔ για την εκλογή ΠτΔ

Σε σχέση με την επιχειρηματολογία της ΝΔ για την καταψήφιση του άρθρου 30 που ορίζει ότι ο ΠτΔ εκλέγεται από τη Βουλή, είπε ότι επειδή αυτό δεν είναι αναθεωρητέο η ΝΔ επιχειρηματολογεί ότι αυτό σημαίνει πως πλέον πρέπει να θεωρήσουμε τετελεσμένο ότι αποκλείεται η προσφυγή στο λαό. Ωστόσο, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «ο γενικός κανόνας που θέτει το άρθρο 30 δεν παραβιάζεται. Αρμόδιο όργανο για την εκλογή εξακολουθεί να είναι η Βουλή ενώ η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία λειτουργεί ως ύστατο καταφύγιο, δηλαδή ως εξαίρεση στο γενικό κανόνα».

Σχολίασε σχετικά με την πρόταση της ΝΔ για την εκλογή ΠτΔ, ότι «οι νομικές ψευδοερμηνείες της δεν καθοδηγούνται από άγχος για την διατήρηση του συνταγματικού νομικού συστήματος, αλλά είναι άλλο το άγχος και είναι ιδιοτελείς και καιροσκοπικές οι θέσεις και οι προθέσεις».

«Η θέση αυτή πηγάζει από την επιθυμία, αν τυχόν κερδίσει τις επόμενες εκλογές, να μπορούν να εκλέξουν ΠτΔ με 151 βουλευτές. Δεν θα τις κερδίσετε», είπε ο πρωθυπουργός και σχολίασε ότι αν όντως αυτός είναι ο σκοπός της πρότασης της ΝΔ τότε «πρόκειται για την αποθέωση του πολιτικού καιροσκοπισμού και της εργαλοιοποίησης της συνταγματική μεταρρύθμισης».

Είπε ότι αυτό το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό της διαφορετικής προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ απέναντι στους θεσμούς. «Εμείς είχαμε την ευκαιρία το ΄15, να προτείνουμε ένα κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για ΠτΔ και στη δεύτερη εκλογή αν δεν έπαιρνε και 180 θα τον βγάζαμε μόνο με τις δικές μας ψήφους, δεν το πράξαμε, επιλέξαμε να εκλεγεί ο ΠτΔ με πάνω από 200 ψήφους, όπως και έγινε. Εσείς ακόμη και σε αυτό το θέμα όμως σκέφτεστε με όρους πολιτικής εκδίκησης και δε το κρύβετε, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Καταληκτικά επ΄ αυτού, τόνισε ότι «αυτός είναι ένας ακόμη λόγος, από τους πολλούς, για τον οποίο θα σας καταψηφίσει ο ελληνικός λαός στην εθνική κάλπη που θα είναι και κάλπη που θα κρίνει το αποτέλεσμα της συνταγματικής μεταρρυθμιστικής διαδικασίας». Έτσι ώστε, συνέχισε, να μη δοθεί στη ΝΔ η δυνατότητα «να ακυρώσετε μια προοδευτική θεσμική τομή που επιχειρούμε και να μην οδηγήσετε σε αυτή τη πρωτοφανή θεσμική αλλοίωση και υποβάθμιση του κύρους και του θεσμικού ρόλου του ΠτΔ».

Η Ν.Δ. διαδίδει την ψευδή είδηση ότι δεν θα ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την αναθεώρηση του άρθρου 32

Για "διασπορά ψευδούς είδησης", ότι δήθεν δεν θα ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 32 του Συντάγματος, ώστε να μην πάρει 180 ψήφους και να να μην περάσει με απλή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, ποντάροντας στη λεγόμενη "δεξιά παρένθεση", κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ότι έχει να πει ο ΣΥΡΙΖΑ το λέει με ειλικρίνεια και δεν παίζει μικροπολιτικά παιγνίδια.

Η Ν.Δ. μεθόδευσε ώστε να μην περάσει με απλή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή η μη παραγραφή για το παράπτωμα δωροδοκίας υπουργών

Η Νέα Δημοκρατία μεθόδευσε να συγκεντρώσει 179 ψήφους και όχι 180 η πρόταση για την ερμηνευτική δήλωση στην πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην περάσει με 151 ψήφους στην επόμενη Βουλή, καθώς προβλέπει ότι το παράπτωμα της δωροδοκίας δεν παραγράφεται, είπε ο πρωθυπουργός.

Παρατήρησε ότι το παράπτωμα της δωροδοκίας δεν αφορά μόνο το μέλλον, αλλά και το παρελθόν και έκανε αναφορά στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Αδωνι Γεωργιάδη, που, όπως είπε, λέει στα κανάλια για τις κατηγορίες που του αποδίδονται πως ό,τι κι αν έγινε έχει παραγραφεί.

Με την κατοχύρωση των δημοψηφισμάτων ενισχύουμε τη λαϊκή συμμετοχή και ικανοποιούμε ένα πάγιο λαϊκό αίτημα

«Με την κατοχύρωση του λαϊκού δημοψηφίσματος, της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, αλλά και του υποχρεωτικού δημοψηφίσματος σε περίπτωση διεθνούς σύμβασης, που παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες της κράτους σε διεθνή οργανισμό, ενισχύουμε τη λαϊκή συμμετοχή και ικανοποιούμε ένα πάγιο λαϊκό αίτημα που ήρθε στην επιφάνεια στα πρώτα σκοτεινά χρόνια των Μνημονίων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο ελληνικός λαός και ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν για να μείνουν. Και θα μείνουμε.

«Ο ελληνικός λαός ήρθε ορμητικά στα πράγματα με τη θέση και στάση που κράτησε και στις κινητοποιήσεις ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας και για περισσότερη δημοκρατία, αλλά και με την ψήφο του στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015», τόνισε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε:

«Δεν ήρθε στο προσκήνιο ο ελληνικός λαός, κύριε Μητσοτάκη, για να αποχωρήσει ξανά σε μια τετραετία. Ο ελληνικός λαός και ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν για να μείνουν. Και θα μείνουμε. Θα μείνουμε προκειμένου να υλοποιήσουμε τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος. Όχι μόνο να ανορθώσουμε την οικονομία και την κοινωνία, αλλά και να προχωρήσουμε στις μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμιστικές τομές. Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι μια τέτοια μεγάλη τομή. Και οι Έλληνες πολίτες θα ξέρουν το φθινόπωρο ότι ψηφίζουν και για να τελεσφορήσει αυτή η μεγάλη θεσμική τομή που εσείς επιχειρείτε να ακυρώσετε αλλά δεν θα το καταφέρετε».

Δεν συνάδει η εμπιστοσύνη στον λαό με την αριστοκρατική αντίληψη που έχει για την πολιτική η Ν.Δ.

«Η Νέα Δημοκρατία δεν θα συμφωνήσει με την κατοχύρωση των δημοψηφισμάτων, διότι δεν συνάδει η εμπιστοσύνη στον λαό με την αριστοκρατική αντίληψη που έχει για την πολιτική», είπε ο κ. Τσίπρας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επόμενη Βουλή θα δώσει την έγκριση της σε αυτή την αναγκαία συνταγματική παρέμβαση.

Στην επόμενη Βουλή, με τη βοήθεια και άλλων πτερύγων θα πετύχουμε την κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών

Σε ό,τι αφορά στην κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα γίνει κατορθωτό στην επόμενη Βουλή με τη στήριξη και άλλων πτερύγων της Βουλής.

«Με την κατάργηση του άρθρου περί ευθύνης υπουργών μας δυσκολεύετε, γιατί παρά το ότι θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές είναι αμφίρροπο το αν θα έχουμε 180 βουλευτές, αλλά πιστεύω ότι με τη στήριξη και άλλων πτερύγων της Βουλής θα μπορέσουμε έστω και με 180 να το πετύχουμε και αυτό», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία.

Ώριμο και αναγκαίο βήμα ο εξορθολογισμός των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους

«Με την πρόταση μας για την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους και την υποχρεωτικότητα του πολιτικού όρκου κάνουμε ένα ώριμο και αναγκαίο βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων της Εκκλησίας με το κράτος», επισήμανε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Ένα βήμα που και οι φωτισμένες δυνάμεις της Εκκλησίας αναγνωρίζουν ως αναγκαίο να είναι σαφές τι ανήκει στο Θεό και τη συνείδηση και τι αφορά τη δημόσια σφαίρα και τη λειτουργία του κράτους».

Ακραία φιλελεύθερος στα ζητήματα της οικονομίας, αλλά βαθιά συντηρητικός στα ζητήματα των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων ο Κυρ. Μητσοτάκης

Η αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος είναι ένα στοιχειώδες και απαραίτητο βήμα θεσμικού εκσυγχρονισμού, είπε ο πρωθυπουργός και άσκησε σκληρή κριτική στον πρόεδρο της Ν.Δ. για τη στάση και θέση του.

«Κύριε Μητσοτάκη εσείς θεωρείστε φιλελεύθερος; Και έχετε αυτή την άποψη και θέση;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

«Αυτό το αναγκαίο βήμα θεσμικού εκσυγχρονισμού; Μια παρέμβαση που ολοκληρώνει την έκταση και την ισχύ των ατομικών δικαιωμάτων σχετικά με την ελευθερία θρησκευτικής συνείδησης, της θρησκευτικής πίστης και της θρησκευτικής λατρείας; Έρχεστε κάτι το αυτονόητο, δηλαδή, για ένα κράτος κοσμικό, ένα Σύνταγμα φιλελεύθερο, όπως το δικό μας, και επηρεασμένο από τα νάματα του Διαφωτισμού, εσείς ως φιλελεύθερος έρχεστε να το καταψηφίσετε; Και να μας βγάζετε και κηρύγματα;», συνέχισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε:

«Αυτή η στάση στο άρθρο 3 της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη- γιατί εντάξει μιας και κάνατε κι εσείς λογοπαίγνιο για το "προοδευτική συμμαχία", θα σας πω ότι κι εσείς τώρα έχετε πολλά κόμματα μέσα στο κόμμα σας, έχετε την Πολιτική Άνοιξη, έχετε τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, δεν ξέρω πώς μπορείτε όλα αυτά να τα διαχειριστείτε... Αλλά αυτή η θέση και στάση αποτελεί την αποφιλελευθεροποίηση του νεοφιλελευθερισμού. Την αποφιλελευθεροποίηση μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης στάσης και θέσης που εκπροσωπείτε. Ακραία φιλελεύθερος στα ζητήματα της οικονομίας, αλλά βαθιά συντηρητικός στα ζητήματα των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Αυτή είναι η Ν.Δ. της οποίας ηγείστε».

Έχουμε να κάνουμε με τη σύγκρουση δύο διαφορετικών ιδεολογιών, δύο διαφορετικών κόσμων

«Εδώ δεν έχουμε τη σύγκρουση απλώς δύο πολιτικών δυνάμεων, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Εδώ έχουμε να κάνουμε με τη σύγκρουση δύο διαφορετικών ιδεολογιών, δύο διαφορετικών κόσμων, δύο υπαρκτών τάσεων μέσα στην κοινωνία», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο δίλημμα των ευρωεκλογών, αλλά και των βουλευτικών εκλογών που όπως τόνισε θα γίνουν το φθινόπωρο.

«Από τη μια πλευρά είναι η τάση που επιδιώκει την ενίσχυση τού αυταρχισμού, την απαξίωση των δημόσιων αγαθών, την υποταγή της πολιτικής σε τεχνοκράτες, την ανάθεση της διεύθυνσης των κοινωνιών στους ιδιοκτήτες της εξουσίας, την τάση δηλαδή που πολιτικά εκφράζει σήμερα η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη. Και από την άλλη πλευρά έχουμε την κοινωνική τάση που επιδιώκει την ενίσχυση της δημοκρατίας και της λαϊκής παρέμβασης, την ενισχυμένη προστασία των κοινωνικών αγαθών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης στον κοινοβουλευτισμό και την άμεση εμπλοκή του λαϊκού παράγοντα στη λήψη των αποφάσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε.

Δύο διαφορετικοί κόσμοι, δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια. Αυτό, αν θέλετε, θα είναι και το μεγάλο δίλημμα των εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται το επόμενο διάστημα: στις 26 Μαΐου οι κρίσιμες εκλογές για το μέλλον της Ευρώπης και το φθινόπωρο οι κρίσιμες εκλογές για το μέλλον της Ελλάδας. Και ο ελληνικός λαός θα πάρει θέση, όπως πολλαπλώς πήρε θέση στα διλήμματα που του ετέθησαν από το 2012 και μετά. Πήρε θέση το 2012 όταν ανέτρεψε τη δικομματική συνθήκη στην Ελλάδα. Πήρε θέση το 2015 όταν επέλεξε τη μεγάλη πολιτική ανατροπή. Θα πάρει θέση και το 2019 και δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού κατεστημένου».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. MARINA. 18:32 14/03/2019

    Συνταγματική αναθεώρηση από τον δοσίλογο, ανθέλληνα και προδότη Τσίπρα μάλλον μοιάζει με κακόγουστο ανέκδοτο.Συνταγματική Αναθεώρηση γίνεται στην αρχή της κυβερνητικής θητείας και όχι τώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα βήμα πρίν την εκλογική της συντριβή.