ΕΛΛΑΔΑ

Για εκμετάλλευση κάνουν λόγο οι δημιουργοί

Αντιδράσεις για το σποτ της ΝΔ από τη συνάντηση Μητσοτάκη με καλλιτέχνες

Πολύ κουβέντα έχει προκαλέσει το σποτ της Νέας Δημοκρατίας για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με γνωστούς καλλιτέχνες για τα πνευματικά δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, υπήρξε αντίδραση των καλλιτεχνών, με το σωματείο Ασμα 450+ να κάνει λόγο για προσπάθεια εκμετάλλευσης της συνάντησης για προεκλογικούς λόγους, τονίζοντας ότι η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία των δημιουργών κι ότι είχαν προηγηθεί αντίστοιχες συναντήσεις με το ΚΚΕ και το Κίνημα Αλλαγής.

Από την πλευρά τους, η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, ανέφερε ότι «ήταν ατυχές ότι ο κύριος Μητσοτάκης προσπάθησε να καπηλευθεί τη συνάντηση και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες έδωσαν την απάντησή τους. Είναι πολύ σημαντική η υπόθεση με τα πνευματικά δικαιώματα», ενώ ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής, έκανε λόγο για όσκαρ υποκρισίας.

Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να ηρεμήσει την κατάσταση μέσω της ακόλουθης επιστολή που απέστειλε στο Ασμα:

«Ευχαριστώντας σας ξανά για την πολύ εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε τη Δευτέρα, θέλω να διασαφηνίσω μια φράση μου που πιθανώς παρεξηγήθηκε, εξ ού και με έκπληξη διάβασα μια ανακοίνωση του Σωματείου σας, αλλά και μια ανάρτηση του διακεκριμένου τραγουδοποιού κ. Φοίβου Δεληβοριά.

Στόχος μου, όπως είπα σε όλους τους δημιουργούς που μετείχαν στη συνάντησή μας, είναι να στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις το ελληνικό τραγούδι, και πρωτίστως βέβαια τους χιλιάδες λιγότερο γνωστούς δημιουργούς -συνθέτες, στιχουργούς, μουσικούς- που ζουν αποκλειστικά από τα πνευματικά δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνα δημόσια έκκληση στους επιχειρηματίες που σχετίζονται με την ελληνική μουσική, να καταβάλουν, ως οφείλουν, το τίμημα που προβλέπει ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών. Χαρακτήρισα το τίμημα συμβολικό, γιατί είναι όντως συμβολικό, αν το συγκρίνει κανείς με τα έσοδα που αποκομίζουν, αξιοποιώντας και το καλλιτεχνικό έργο των Ελλήνων δημιουργών.

Με το ίδιο ακριβώς πνεύμα, όπως τόνισα, θα στηρίξω και το συλλογικό σας πια στόχο, να μετεξελιχθεί ο σημερινός φορέας ΕΥΕΔ, σε έναν ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο από το κράτος φορέα αυτοδιαχείρισης συλλογής των πνευματικών σας δικαιωμάτων».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.