ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαβεβαιώσεις Πετρόπουλου

Χωρίς περικοπές οι συντάξεις χηρείας

Θα καταβληθούν κανονικά την ερχόμενη εβδομάδα χωρίς περικοπές στο ύψος που δίνονταν έως τώρα, όλες οι συντάξεις χηρείας που έχουν υπολογιστεί με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Αυτό διαβεβαίωσε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, λέγοντας πως έχει δοθεί εντολή στις υπηρεσίες να μην εφαρμόσουν το «ψαλίδι» του ηλικιακού ορίου, καθώς έρχεται η κατάργηση του με το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο των 120 δόσεων.

Υπενθυμίζεται πως το νέο καθεστώς, που ορίζει πως οι χήρες που δεν είναι 55 ετών χάνουν τη σύνταξη έπειτα από μια τριετία, ενεργοποιήθηκε τον Μάιο του 2016. Αυτό σημαίνει πως για ορισμένες περιπτώσεις η επίμαχη τριετία μπορεί να ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες και συνεπώς ορισμένες συντάξεις θα κινδύνευαν χωρίς αλλαγή της διάταξης.

«Ήδη έχει δοθεί εντολή για τη διαχείριση των συντάξεων. Όσες συντάξεις καταβάλλονταν στη χηρεία θα εξακολουθούν να καταβάλλονται, δεν θα συμβεί η περικοπή των ηλικιακών ορίων» είπε ο κ. Πετρόπουλος αποδίδοντας στο «πυκνό νομοθετικό έργο» της βουλής την καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου –σκούπα που θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση και τη διάσωση των συντάξεων χηρείας. Ο ίδιος σημείωσε πως οι νομοθετικές διατάξεις για τις ρυθμίσεις οφειλών ενδέχεται να έρθουν μετά το Πάσχα στη βουλή, συμπεριλαμβανομένων των οφειλών προς την Εφορία. «Εξετάζουμε να έρθουν μαζί οι δύο ρυθμίσεις» τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σε κάθε περίπτωση, ο Τάσος Πετρόπουλος ξεκαθάρισε ότι το ηλικιακό όριο στις συντάξεις χηρείας καταργείται, ενώ από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης για τον επιζώντα σύζυγο από 50% σε 70%. Επιπλέον, θεσπίζεται ελάχιστο όριο έγγαμης συμβίωσης στα τρία χρόνια (Αντί για πέντε), προβλέπεται η καταβολή σύνταξης χηρείας σε όλα τα παιδιά μέχρι τα 24 τους ανεξαρτήτως αν σπουδάζουν, καθώς και πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη μέχρι 35 ετών, εφόσον δεν εργάζονται.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.