ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικά ραντεβού με Κινέζους αξιωματούχους

Cosco, Βαλκάνια και νέα deals στο ταξίδι Τσίπρα στην Κίνα

Από τη περαιτέρω ανάπτυξη της επένδυσης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά ως την συνομολόγηση νέων επενδυτικών συμφωνιών κινεζικών ομίλων στην Ελλάδα φτάνει η ατζέντα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή του Πάσχα. Παραλλήλως, μέσω... Πεκίνου μπαίνουν οι βάσεις για ακόμκη στενότερη συνεργασία των χωρών των Βαλκανίων, μέσω της πρωτοβουλίας «17+1», στην οποία πλέον μετέχει η Ελλάδα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται ήδη εν πτήσει προς το Πεκίνο, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, προκειμένου να συμμετάσχει στο δεύτερο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου της Πρωτοβουλίας του «Δρόμου του Μεταξιού» (Belt & Road Initiative, 25-27/4/2019). Σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες, πρόκειται για  πρωτοβουλία της Κίνας με σκοπό την  ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας και της συνδεσιμότητας σε διηπειρωτική κλίμακα, για την ενίσχυση του εμπορίου, των επενδύσεων και των υποδομών μεταξύ της Κίνας και των υπόλοιπων συμμετεχουσών χωρών.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει προγτραμματίσει να εκφωνήσει ομιλία στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Φόρουμ αύριο, αλλά και το Μεγάλο Σάββατο. Τότε θα μιλήσει στην λεγόμενη «Στρογγυλή Τράπεζα των ηγετών» με θέμα την «Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης».
Όπως τονίζουν διπλωματικοί παράγοντες με γνώση των διεργασιών μεταξύ Κίνας και βαλκανικών χωρών, «σε συνέχεια και της προσχώρησης στην «Πρωτοβουλία 1+17», η συμμετοχή της Ελλάδας, στην ανωτέρω Πρωτοβουλία, ενισχύει τον ρόλο της ως κόμβου διασυνδεσιμότητας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία». Εξάλλου, η συμμετοχή της Ελλάδας στην εν λόγω πρωτοβουλία «κουμπώνει» και με την στρατηγική επένδυση της κινεζικής Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς πλέον για την Κίνα διανοίγεται όλος ο βαλκανικός δρόμος των προϊόντων της προς την Ευρώπη.

Στο μενού οι επενδύσεις

Βεβαίως, πέραν της περαιτέρω σύσφιγξης των σχέσεων και της συνεργασίας των βαλκανικών χωρών, η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο σηματοδοτεί και την βούληση της ελληνικής –και όχι μόνο- πλευράς για περισσότερες κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Φυσικά, στρατηγική εκδήλωση της κινεζικής παρουσίας στην Ελλάδα αλλά και του ρόλου που προσδίδει η κινεζική πλευρά στην ελληνική συμμετοχή, αποτελεί η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, «το οποίο αναδεικνύεται ήδη ως κομβικό σημείο διασύνδεσης της Ευρώπης με την Ασία και κύριο διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης και ασιατικών χωρών», όπως λένε καλά ενημερωμένοι παράγοντες. «Με αυτό το εφαλτήριο, η ελληνοκινεζική συνεργασία επικεντρώνεται σε περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα, κατά την επόμενη περίοδο, ιδιαίτερα στην υψηλή τεχνολογία, στα logistics και στον χρηματοπιστωτικό τομέα», τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Εξάλλου, αυτό φαίνεται και από τις υψηλές συναντήσεις που έχει ήδη προγραμματίσει ο Αλέξης Τσίπρας: συγκεκριμένα, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping, τον Πρωθυπουργό Li Keqiang, καθώς και με τον Wang Yang, Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ και νούμερο 4 της ιεραρχίας του, όντας μεταξύ των πολύ λίγων ξένων ηγετών που θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο. Σημειωτέον ότι σε αυτές τις συναντήσεις θα εξεταστεί και θα υπογραφεί και το νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας (2020-2022) μεταξύ Υπουργείου Οικονομίας και Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, το οποίο επικεντρώνεται στην ενέργεια, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, μεταποίηση, έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και στον χρηματοδοτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.