ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Όταν οι εργαζόμενοι... επενδύουν το μισθό τους για την κερδοφορία της εταιρείας

Συνεχώς αρνητικές είναι οι εξελίξεις για τους εργαζόμενους στο γνωστό μονοπώλιο δανέζικων συμφερόντων «Danish Crown», (παραγωγής και διάθεσης κρεάτων και αλλαντικών).

Οι μέτοχοι απαιτούν μεγαλύτερα κέρδη (τα καθαρά κέρδη ανέρχονται στα 2 δισ. κορώνες, γύρω στα 270 εκατ. ευρώ). Η «λύση» που προτείνεται από τη μεριά της εργοδοσίας είναι γνωστή: Μεταφορά των σφαγείων σε χώρες με φτηνότερο εργατικό δυναμικό ή δραστική μείωση μισθών και εργατικών δικαιωμάτων σε όσους και για όσο κρατήσουν τη δουλειά τους στη Δανία.

Τον Ιούνη του 2014 ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοσίας, Ομοσπονδίας του κλάδου τροφίμων και του τότε σοσιαλδημοκράτη υπουργού Ανάπτυξης, συμφώνησαν στο εξής 5ετές πλάνο: Στο όνομά του να μην κλείσει το σφαγείο που βρίσκεται στο νησί Bornholm και απασχολεί 200 εργαζόμενους, η κυβέρνηση θα συμβάλλει με μια σειρά επενδυτικά σχέδια για τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης και παράλληλα με τη δημιουργία ενός Επενδυτικού Ταμείου, στο οποίο οι εργαζόμενοι για τα επόμενα 5 χρόνια θα καταβάλλουν το 3,5 % του μισθού τους. Ακόμα οι εργαζόμενοι υποχρεώνονταν σε περιόδους αιχμής να εργάζονται μέχρι 11 ώρες τη μέρα, οι οποίες θα εξισώνονται σε άλλες περιόδους, έτσι ώστε σε διάστημα 26 βδομάδων, ο μέσος εβδομαδιαίος εργάσιμος χρόνος να είναι 40 ώρες, η κατεύθυνση δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Το «σχέδιο» αυτό που ανάγκασαν μέσω πιέσεων τους εργαζόμενους να το αποδεχτούν, παρουσιάστηκε σαν καινοτόμο και πρότυπο και για άλλες επιχειρήσεις. «Εξασφαλίσαμε θέσεις εργασίας και εμποδίσαμε το κλείσιμο του εργοστασίου», δήλωνε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ολε Βέλαστ.

Η 5ετία λήγει τον ερχόμενο Ιούνη, γι' αυτό οι ίδιοι εταίροι, ξαναμαζεύτηκαν για την υπογραφή νέας συμφωνίας με δεδομένο μάλιστα ότι τα κέρδη της εταιρείας από το 2014 μέχρι σήμερα παρουσιάζουν μια αύξηση 30%!

Η νέα συμφωνία λέει ότι από τον ερχόμενο Ιούνη και για 3 χρόνια οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν στο Ταμείο ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό, 4,2% από το μισθό τους, με «αντάλλαγμα» την αόριστη υπόσχεση - «ευχή» από τη μεριά της εργοδοσίας ότι για τα επόμενα 6 χρόνια θα καταβάλουν «κάθε προσπάθεια» για να μη γίνουν περικοπές. Μάλιστα, η συμφωνία προβλέπει ότι με μισά χρήματα από αυτά που επενδύονται θα επιστραφούν στους εργαζόμενους, ενώ η επιστροφή των υπολοίπων θα εξαρτηθεί... από τα οικονομικά αποτελέσματα.

Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Jim Jensen, δήλωσε... περήφανος γι' αυτό το επίτευγμα, που είναι συνέχεια της συμφωνίας του 2014, ισχυριζόμενος ότι με βάση την οποία «εξασφαλίζονται επενδύσεις στην επιχείρηση που θα σιγουρέψουν τη μελλοντική λειτουργία της».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.