ΚΟΣΜΟΣ

Από το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Ενημέρωση του Κογκρέσου για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου

Την κοινή τους ικανοποίηση για το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019» που κατατέθηκε την Τρίτη στην Γερουσία εξέφρασαν το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) από την Ουάσινγκτον.

Το νομοσχέδιο «πακέτο» τοποθετεί την Ελλάδα στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, καθώς επιδιώκει να παγιώσει το ενδιαφέρον της αμερικανικής διπλωματίας για την Ανατολική Μεσόγειο και να προχωρήσει σε μια ουσιαστική αναθεώρηση της αμερικανικής στρατηγικής με στόχο να αναγνωριστούν οι νέες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση τους, οι δύο οργανώσεις στηρίζουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς «τα τελευταία έξι χρόνια, η AJC και το HALC τάχθηκαν υπέρ μιας πιο περιεκτικής στρατηγικής των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι δύο ομάδες συνεργάστηκαν για τη δημιουργία της ομάδας Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας και για πολλές άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες στην περιοχή. Τόσο η AJC όσο και το HALC υποστηρίζουν με ενθουσιασμό τον Νόμο για την Ασφάλεια και την Εταιρική Σχέση στην Ανατολική Μεσόγειο και θα επιδιώξουν την έγκρισή του από το Κογκρέσο».

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του αμερικανικής Βουλής που ένα νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει λίστα στο Κογκρέσο με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, στο ίδιο νομοσχέδιο ζητείται η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC, Έντι Ζεμενίδης, επικρότησε την πολιτική ηγεσία που επέδειξαν οι γερουσιαστές Μενέντεζ και Ρούμπιο και εκτίμησε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θα κάνει τη διαφορά. Όπως εξήγησε, «η σημερινή Μεσόγειος επαναδιεκδικεί ένα μεγάλο μέρος της ιστορικής της σημασίας. Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα επηρεάσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στην Μέση Ανατολή και πέραν αυτής».

Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, ο διευθύνων σύμβουλος της AJC, Ντέιβιντ Χάρις, δήλωσε ότι «σε μια εποχή που η Ανατολική Μεσόγειος αναδύεται ως μια ξεχωριστή και ζωτική γεωπολιτικά περιοχή, πρέπει να επικροτήσουμε τις προσπάθειες του Κογκρέσου για την διασφάλιση της αμερικανικής ηγεσίας και την ενίσχυση των υφιστάμενων συνεργασιών (στην περιοχή)».

Σύμφωνα με το HALC και την AJC, το νομοσχέδιο παρέχει εργαλεία για μια περιεκτική στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς καλύπτει την ενεργειακή συνεργασία, θέματα ασφάλειας και την αντιμετώπιση των κακόβουλων ξένων επιρροών. Ανάμεσα στα βασικά σημεία, τα οποία ξεχωρίζουν οι δύο οργανώσεις, περιλαμβάνονται:

· Η άρση του εμπάργκο για την πώληση αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία

· Η πιο ενεργή συμμετοχή των ΗΠΑ στην ενεργειακή διπλωματία της περιοχής

· Η αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος IMET «Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» (IMET) και επανεισαγωγή της στρατιωτικής βοήθειας για την Ελλάδα μέσω του προγράμματος για την «Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων» (FMF)

· Η επαναδιατύπωση περιορισμών στη μεταφορά των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, καθώς και η παρακολούθηση της χρήσης αμερικανικών όπλων από την Τουρκία εναντίον των συμμάχων και των εταίρων της Ουάσινγκτον

· Η παρακολούθηση της ρωσικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.