ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Οι Εγγλέζοι στην Ελλάδα

Οι Βρετανοί "αγοράζουν" Ελλάδα. Η χώρα μας πρώτη στις προτιμήσεις των Βρετανών ταξιδιωτών. Μια ματιά στο διαδίκτυο αποκαλύπτει την μακρόχρονη και ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες. Παγκόσμια ναυτική δύναμη, η Βρετανία, κάνει καθαρές τις προθέσεις της και του διαχρονικού στόχου να διατηρεί αυξημένη επιρροή στο πολιτικό γίγνεσθαι της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Οι Βρετανοί στράφηκαν στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του '30, όταν κατάλαβαν ότι η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε νέα σύγκρουση. Παρακολουθώντας την εκπομπή, ντοκιμαντέρ, "Ιστορικοί Περίπατοι" της ΕΡΤ και το αφιέρωμα στους "Βρετανούς στην Ελλάδα 1935-1947", σκέφτομαι ότι τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες Έλληνες φοιτητές και μεταπτυχιακοί οδηγήθηκαν στην Βρετανία.

"Δεν ένιωσα ποτέ ρατσισμό στο Λονδίνο. Οι Βρετανοί σπουδαστές ήταν καλοί μαζί μου", θα μου πει η Αθηνά που ζει και σπουδάζει στην Αγγλική πρωτεύουσα.

Ο Χειμώνας φέτος ήταν βαρύς για την Μεγάλη Βρετανία. Για τους Βρετανούς η εμπλοκή της Ελλάδας στον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν μια περιορισμένη εκστρατεία. Ωστόσο από την άλλη δεν ήθελαν να την παραδώσουν στις δυνάμεις του Άξονα. Ως γνωστό, ο ελληνικός στρατός που είχε νικήσει τους Ιταλούς στα αλβανικά βουνά ήταν εφοδιασμένος με απηρχαιωμένα όπλα, τα στρατεύματα δεν είχαν χρόνο να οργανωθούν και οι Βρετανικές δυνάμεις τους βοήθησαν ελάχιστα.

"Στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες", δήλωσε ο Τσόρτσιλ. "Μετά το ΟΧΙ, η Ελλάδα και η Βρετανία μόνες στα άκρα της Ευρώπης συνέχιζαν να αντιστέκονται στους ναζί", αναφέρει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας της εποχής, Evening Standard. Οι Βρετανοί πρωταγωνίστησαν στην όρθωση της Αντίστασης, μην υπολογίζοντας αρχικά τις προτεραιότητες των Ελλήνων. Ο πιο σοβαρός πονοκέφαλος των Βρετανών εκείνη την εποχή ήταν να πετύχουν την σταθερότητα στο στράτευμα το οποίο κλονιζόταν από τα αλλεπάλληλα κινήματα.

Οι Εγγλέζοι ήθελαν τη σταθερότητα που συμβόλιζε η πραξικοπηματική παλινόρθωση της μοναρχίας. Η είσοδος της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα φέρει πιο κοντά Αθήνα και Λονδίνο. Οι Βρετανοί πολέμησαν στην Ελλάδα ενάντια του άξονα. Βασική τους διαφορά με τον ΕΑΜ ήταν η επιστροφή της μοναρχίας του βασιλιά Γεωργίου, γεγονός που οδήγησε σε μια προσπάθεια περιορισμού του αριστερού αντιστασιακού κινήματος. Η δομική αντίφαση της βρετανικής πολιτικής ήταν φανερή. Το ΕΑΜ και η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού θέλουν δημοψήφισμα. Ο Τσόρτσιλ θέλει τον Γεώργιο. Πιστεύει ότι θα είναι ο εγγυητής των συμφερόντων τους. Από το καλοκαίρι του 1943 το ΕΑΜ γνωρίζει ότι η Βρετανία έχει δεύτερες σκέψεις. Με τη διοργάνωση του Συνεδρίου του Λιβάνου, οι Εγγλέζοι επιχειρούσαν να φρενάρουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο ΕΛΑΣ αφοπλίζεται. Η συνέχεια είναι γνωστή. Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν κατόρθωσε να κάνει την υπέρβαση και να αποφύγει τον εθνικό διχασμό. Με τον αφοπλισμό του ΕΑΜ επικράτησε η βία στους δρόμους και στις πόλεις με αποκορύφωμα το ξέσπασμα των Δεκεμβριανών. Ανήμερα τα Χριστούγεννα ο Τσόρτσιλ έρχεται στην Αθήνα. Για μεν την Αριστερά , ο Μήτσος Παρτσαλίδης , θα κάνει την αποτίμηση στην μαρτυρία που εξέδωσε το 1978: "Πιστεύαμε πως συσπειρώνοντας την καταπληκτική πλειοψηφία του λαού στην προσπάθεια ανακοπής μιας επικίνδυνης πορείας , υπήρχε δυνατότητα να ξεσηκώσουμε την παγκόσμια δημοκρατική κοινή γνώμη, για να επιβάλει το σταμάτημα της επέμβασης εναντίον του λαού μας"

Ευρισκόμενοι σε δεινή οικονομική θέση, οι Βρετανοί παρέδωσαν την επί της Ελλάδας πρωτοκαθεδρία τους, στους Αμερικανούς.

Στις 12 Μαρτίου 1947, ο Χάρρυ Τρούμαν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα ετήσιο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και την Τουρκία της τάξεως των 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Η κυβέρνηση Τρούμαν γνώριζε από πρώτο χέρι το εκρηκτικό κλίμα στη χώρα μας και τον Ιανουάριο του 1947 έφτασε στην Αθήνα ο Αμερικανός οικονομολόγος Πωλ Πόρτερ για να συντάξει μια έκθεση για την αμερικανική κυβέρνηση ενώ ζήτησε από την Ελλάδα να της απευθύνει αίτημα οικονομικής βοήθειας.

Σύμφωνα με το "δόγμα Τρούμαν", το οποίο κέρδισε άνετα την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, οι ΗΠΑ είχαν ιστορική ευθύνη απέναντι σε κάθε έθνος που ήθελε να διαλέξει ανάμεσα σε δυο τρόπους ζωής. Με λίγα λόγια, ο παγκόσμιος οργανισμός ως κέντρο επίλυσης συγκρούσεων περνούσε σε δεύτερη μοίρα αφού οι ΗΠΑ αναλάμβαναν υποχρεώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

"Στο μεταξύ ωστόσο το προζύμι της πίκρας θα φουσκώσει μέσα στο λαό και μαζί θα σηκώσει το κεφάλι ο φασισμός", διαπιστώνει ο Αντρέας, ο ήρωας του Στρατή Τσίρκα στη "Χαμένη Άνοιξη". "Θα σημάνει τότε η ώρα της τρέλας: ο εμφύλιος. Δεν έλεγε κουβέντες της στιγμής ο ποιητής. Μιλούσε η πείρα του από τα πολλά που έζησε, απ’ τους ανθρώπους που γνώρισε κι η βαθιά του αίσθηση της ιστορίας. Ο καιρός δε σταματάει να τρέχει στο λαιμό της κλεψύδρας, μας τόνιζε: "Δεν αργεί, δε χρειάζεται μακρύ καιρό το κακό".

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Ααα όλα κι όλα αλλά αυτό δεν το δέχομαι….λέμε η Μεγάλη Βρετανία μεγάλη και όλα κεφαλαία. Αν δείτε τι γίνεται στο χωριό μου τότε θα αντιληφθείτε τις διαστάσεις ή και περί τίνος ομιλώ.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.