ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Με την οικονομία το «αφήγημα της επόμενης μέρας»

Παρότι ο τυφώνας... Novartis έχει από χθες βάλει εκ νέου φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν προσεκτικά τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας, προκειμένου να πειστεί η κοινωνία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει –και το παλεύει- το αφήγημα της «επόμενης μέρας».

Σημειωτέον ότι τα επόμενα βήματα στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που θα τεκμηριώνουν αυτό το αφήγημα, αφορούν και την «μεγάλη εικόνα», αλλά και την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών.

Η μεγάλη εικόνα

Σε ό,τι αφορά την μεγάλη εικόνα, μέλημα του Μαξίμου και της οδού Νίκης είναι αφενός να εμπεδωθεί η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, αφετέρου αυτό να οπλίσει την φαρέτρα της χώρας μας προκειμένου να... εξωθήσει εκτός του ελληνικού χρεοστασίου το ΔΝΤ. Μετά το Eurogroup της περασμένης Παρασκευής και την επιστροφή του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, άλλωστε, εξαφανίστηκε κάθε «σκιά» που μπορεί να είχε δημιουργηθεί στις σχέσεις κυβέρνησης-θεσμών, ενώ το γεγονός ότι έληξε με θετικό τρόπο και η διαπραγμάτευση για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας δίνει άλλον αέρα στα κυβερνητικά πανιά.

Έτσι, τώρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να σχεδιάζει άλλη μία έξοδο στις αγορές, με διπλό στόχο: πρώτον, να φανεί ότι η προηγούμενη έξοδος δεν ήταν ένα «πυροτέχνημα», αλλά τα πρώτα βήματα της Ελλάδας στον... ανοιχτό δρόμο των αγορών. Δεύτερον, να «γεμίσει» κι άλλο το περίφημο «μαξιλάρι» του ελληνικού Δημοσίου, ώστε η κυβέρνηση να πάρει τις τελικές της αποφάσεις αναφορικά με το σχέδιο πρόωρης εξόφλησης του ΔΝΤ.

«Έξωση» του ΔΝΤ

Το γεγονός ότι από την περασμένη Παρασκευή ως σήμερα, το ελληνικό δεκαετές ομόλογο σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο δείχνει, άλλωστε, πως είναι απολύτως εφικτή μία νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το δεκαετές έκλεισε σχεδόν στο 3,2%, ήτοι ακόμη χαμηλότερα από το 3,3% που ήταν το χαμηλό ρεκόρ της Ελλάδας από τότε που μπήκε στο ευρώ!

Βεβαίως, όλα αυτά σχεδιάζονται με το βλέμμα στραμμένο στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα διεξαχθεί στην Ουάσινγκτον στα τέλη της εβδομάδας. Η βασική ατζέντα με την οποία θα προσέλθει στην Σύνοδο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι η πρόωρη αποπληρωμή του Ταμείου. Ο υπουργός Οικονομικών σχεδιάζει να αποπληρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 9,8 δισεκατομμύρια που αποτελούν το «άνοιγμα» της χώρας μας στο ΔΝΤ. Βεβαίως, για να γίνει αυτό, βάσει των συνθηκών, θα πρέπει να αποπληρωθεί και αντίστοιχο ποσό προς τον ESM. Όμως, στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα θα υποβάλει αίτηση εξαίρεσης –κάτι που αποτελεί ειλημμένη απόφαση- ώστε να μην χρειαστεί να εξοφλήσει αναλογικά όλους τους πιστωτές. Σημειωτέον ότι αυτό δε θα είναι η πρώτη φορά που γίνεται, καθώς το ίδιο είχε κάνει και η Πορτογαλία όταν εξόφλησε πρόωρα το ΔΝΤ.

Πρέπει ακόμη να σημειωθεί πως, παρά το γεγονός ότι όλοι οι κυβερνητικοί μιλούν για «μερική εξόφληση του ΔΝΤ», στο συρτάρι του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει και ένα ακόμη σχέδιο: η πλήρης εξόφλησης του Ταμείου, που ουδόλως αποκλείεται και είναι θέμα που εξαρτάται από δύο παράγοντες: πρώτον, από το πόσα θα αποφασίσει να αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές στην επόμενη έξοδό της. Και, δεύτερον, από τις διαβουλεύσεις που θα έχει η Αθήνα με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι. Άλλωστε, εκτιμάται ότι μπορεί η Γερμανία να μην επιθυμεί την πλήρη αποχώρηση του Ταμείου από την Ευρωζώνη, είτε για λόγους συμβολικούς, είτε για να παίζει τον ρόλο του... «χρήσιμου κακού» οψέποτε χρειάζεται.

Η μάχη της καθημερινότητας

Είναι προφανές ότι αν η κυβέρνηση εξοφλούσε το Ταμείο «διώχνοντάς» το από τις ελληνικές υποθέσεις και την Ευρωζώνη εν συνόλω, αυτό θα έστελνε και ένα πολιτικό μήνυμα περαιτέρω ανεξαρτητοποίησης της Ελλάδας και πλήρους επιστροφής στην κανονικότητα. Ένα μήνυμα που, εκτός της «μεγάλης εικόνας», η κυβέρνηση θέλει να το στείλει και με νέες πρωτοβουλίες σε ό,τι αφορά την περίφημη «μάχη της καθημερινότητας». Συγκεκριμένα, μετά την θέση σε ισχύ του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, το επόμενο βήμα θα είναι οι περίφημες 120 δόσεις: η διάταξη αναμένεται να έρθει στην Βουλή πριν το Πάσχα και, όπως όλα δείχνουν, η ρύθμιση των οφειλών προς τα Ταμεία δε θα συνοδεύεται από εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια –μ’ άλλα λόγια, θα βοηθάει όλους όσοι χρωστούν στα  Ταμεία. Βεβαίως, δε θα ισχύει το ίδιο για τις 120 δόσεις στην Εφορία, αφού εκεί θα μπουν αυστηρά κριτήρια ώστε να μην εκμεταλλευθούν το νέο πλαίσιο οι «μπαταχτσήδες» και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Ακόμη κι έτσι, όμως, στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι αυτές οι πρωτοβουλίες θα ανακουφίσουν πολλούς στην μάχη για την καθημερινότητα –και αφορούν, μάλιστα, τα ειδικά εκλογικά κοινά που θέλει να προσεγγίζει ο ΣΥΡΙΖΑ: δηλαδή, ελεύθερους επαγγελματίες ή μικροεπιχειρηματίες που προσπαθούν να κρατήσουν την μύτη έξω από το νερό των χρεών και να επιβιώσουν σε μία αγορά που αναπτύσσεται μεν, αλλά ακόμη παραμένει ασταθής, δύσκολη και απρόβλεπτη.

Τέλος, παρότι είναι ακόμη νωρίς, όλα δείχνουν πως στην φαρέτρα της κυβέρνησης μπαίνει και η ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου. Συγκεκριμένα, οι πλέον «φρέσκοι» υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών μιλούν για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,9% και για εφέτος, κάτι που καθιστά την μείωση του αφορολόγητου τόσο περιττή όσο ήταν και η ψηφισμένη μείωση στις συντάξεις –που ακυρώθηκε. Εξάλλου, το γεγονός ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο στην συνέντευξή του στο Open δείχνει πως η σχετική συζήτηση μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών έχει ήδη αρχίσει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.