ΕΛΛΑΔΑ

Οι αρχές κάνει λόγο για πειρατές

Νιγηρία: Συνελήφθησαν τρεις Έλληνες για λαθρεμπόριο όπλων

Τρεις Έλληνες συνελήφθησαν στα ανοικτά της Νιγηρίας με τις κατηγορίες του λαθρεμπορίου όπλων και της κλοπής αργού πετρελαίου, πριν από λίγες ημέρες, με τις αρχές να εκτιμούν πως πρόκειται για πειρατές.

Οι τρεις Ελληνες βρίσκονται ανάμεσα στους 19 συλληφθέντες που επέβαιναν στη φορτηγίδα «Sea Angels 3». Οι συλληφθέντες κίνησαν τις υποψίες της Ακτοφυλακής της Νιγηρίας και του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που περιπολούν στην περιοχή. Μετά από επιχείρηση εντοπίστηκαν τέσσερα τουφέκια Bernelli M-1, περίπου 1.000 σφαίρες και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός. Το αργό πετρέλαιο φέρεται πως κλάπηκε από το εμπορικό πλοίο «NNS Centenary» και ένα πλοιάριο της Ακτοφυλακής της Νιγηρίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι τρεις Ελληνες άνηκαν στο προσωπικό ασφαλείας του πλοίου και φρουρούσαν, ακόμη και με τη χρήση όπλων, το πλοίο και το φορτίο από τους πειρατές. Η εργασία αυτή «άνθισε» στα χρόνια της κρίσης και πολλοί Ελληνες που έμειναν άνεργοι επέλεξαν να βρεθούν στα πλοία.

Οι νιγηριανές αρχές κατηγορούν τους τρεις Ελληνες πως αντί να προστατεύουν ο πλοίο, άλλαξαν «στρατόπεδο» και εκτιμούν πως πρόκειται για πειρατές. Μάλιστα, σημειώνουν ότι από τον έλεγχο κανείς από συλληφθέντες δεν βρίσκεται νόμιμα στη χώρα.

Από την πλευρά του ο αρχιπλοίαρχος της Ακτοφυλακής της Νιγηρίας, Ντίξον Ολισεμενόγκορ, δήλωσε ότι η επιχείρηση στο «Sea Angels 3» κρίθηκε απαραίτητη εξαιτίας της ύποπτης στάσεις του πληρώματός του.

«Εντοπίστηκαν 19 ύποπτοι στο πλοίο. Στην πρώτη επαφή που είχαμε, το πλήρωμα επιχείρησε να μας πείσει ότι το πλοίο ήταν πολεμικό. Ο καπετάνιος µάς είπε ότι έκαναν περιπολία και περίμεναν ένα εμπορικό πλοίο. Τον ρωτήσαμε αν στο πλοίο υπήρχαν όπλα ή άλλο στρατιωτικό υλικό και μας απάντησε αρνητικά. Οταν επιβιβαστήκαμε, εντοπίσαμε τα άτομα που συνελήφθησαν», είπε.

«Δεν µας έδωσαν εξηγήσεις για τους λόγους που βρίσκονταν στο συγκεκριμένο σημείο και γι’ αυτό αποφασίσαμε να τους συλλάβουμε. Νωρίτερα είχαν απενεργοποιήσει τα συστήματα εντοπισμού τους για να µας δυσκολέψουν, αλλά έχουμε τα κατάλληλα μέσα και κανένας παράνομος δεν μπορεί να κρυφτεί στη θάλασσά μας», πρόσθεσε

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.