ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένη η επιβάρυνση το 2018 σε σχέση με το 2017

ΟΟΣΑ: Σε φόρους και εισφορές φεύγει το 40% του μισθού των Ελλήνων

Δυσβάσταχτοι έχουν γίνει πλέον οι εισφορές και οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, τα οποία μάλιστα αυξάνονται διαρκώς, σε σημείο που πάνω από το 40% του μισθού να φεύγει σε φόρους!

Τα στοιχεία της νέας έκθεσης του ΟΟΣΑ "Taxing wages 2019" είναι αποκαλυπτικά: ένας άγαμος το 2000 έπρεπε να δώσει το 38,8% των ακαθάριστων αποδοχών του σε φόρους και εισφορές, αλλά ενώ το 2011 έφτασε στο 43%, το 2015 έπεσε στο 39,1% και έκτοτε κάθε χρόνο ανεβαίνει για να φτάσει πέρσι στο 40,9%.

Η Ελλάδα φιγουράρει ξανά στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών του ΟΟΣΑ σε επιβαρύνσεις για τις οικογένειες. Ειδικά για τις οικογένειες με 2 παιδιά φτάνει στην 3η θέση. Μια οικογένεια με 2 παιδιά βλέπει το φόρο εισοδήματος να ανεβαίνει σταθερά από το 2015 και μετά, φτάνοντας στο 10,6% των ακαθάριστων αποδοχών του ζευγαριού.

Η εικόνα βελτιώνεται αν συνυπολογιστούν και τα οικογενειακά επιδόματα που πλέον λαμβάνουν εκ των υστέρων και οι οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά. Ακόμα και έτσι όμως η Ελλάδα παραμένει στην 3η θέση διεθνώς ως προς τις επιβαρύνσεις των οικογενειών αυτών. Ωστόσο η Έκθεση δεν αποτυπώνει ούτε τις απώλειες επιδομάτων για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, ούτε τι απομένει τελικά στο νοικοκυριό μετά και τις αυξήσεις των εμμέσων φόρων των τελευταίων ετών.

Η έκθεση εξετάζει τις άμεσες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις κατά το 2018. Και όπως προκύπτει, ο συνδυασμός φόρων και εισφορών στο κόστος εργασίας ανέρχεται στο 40,9%, για έναν άγαμο εργαζόμενο. Σε σύγκριση με το 2017 καταγράφεται αύξηση 0,15% λόγω φόρου εισοδήματος

Για οικογένεια με έναν εργαζόμενο και 2 παιδιά όμως, η φορολογική «σφήνα» διαμορφώνεται στο 37,9%, επειδή λαμβάνει και οικογενειακά επιδόματα επιδόματα που δεν λαμβάνουν οι άγαμοι.

Χειρότερα από την Ελλάδα για την οικογένεια, είναι μόνον στη Γαλλία και την Ιταλία. Και η μείωση του βάρους για την οικογένεια μειώθηκε κατά 1,08% σε σχέση με το 2017, αλλά όχι μείωσης των φόρων αλλά επειδή θεσμοθετήθηκε το νέο επίδομα τέκνων.

Σε άλλη περίπτωση, για τετραμελή ελληνική οικογένεια όπου εργάζονται και οι δύο γονείς, η φορολογική επιβάρυνση φτάνει στο 38,4% και κατατάσσεται στην 7η θέση με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις. Η συγκεκριμένη οικογένεια διαπιστώνει ότι το 23% του ακαθάριστου εισοδήματος της πήγε σε φόρους και εισφορές

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.