ΠΙΤΤΑΚΙΟΝ

Βλέποντας τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό, με τις επιτάξεις και τα ΜΑΤ στα νησιά, καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι η πολιτική, πέραν των άλλων -πολλών, είναι η αλήθεια- χαρακτηρισμών που της έχουν αποδοθεί, είναι και η ικανότητα διαχείρισης του αβδηρητισμού και της ...λακαμίας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι σκέφτεται ο Αλέξης Τσίπρας και τι εισηγούνται οι στενοί συνεργάτες του

Ως το Πάσχα «κληρώνει» για τριπλές εκλογές τον Μάιο

Καθοριστικές για την λήψη των αποφάσεων σχετικά με τον χρόνο των εθνικών εκλογών είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς ο πρωθυπουργός θα ζυγίσει όλα τα δεδομένα, θα πάρει στα χέρια του τις κυλιόμενες μετρήσεις και θα κληθεί να βάλει στο τραπέζι τις εισηγήσεις όλων των στενών συνεργατών του και των «κορυφαίων» της κυβέρνησης και του κόμματος, επιλέγοντας την τελική πολιτική στρατηγική για τις εθνικές εκλογές.

Επί της ουσίας, ο πολιτικός χρόνος συμπυκνώνεται από σήμερα ως την Μεγάλη Τετάρτη, που θα είναι και η ημέρα επίσημης προκήρυξης των Ευρωεκλογών, με την οποία ξεκινά και επισήμως η προεκλογική περίοδος. Με άλλα λόγια, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, αλλά και με δεδομένες τις προθεσμίες και τις προβλέψεις του Συντάγματος, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να πάρει την πρώτη μεγάλη απόφαση: αν θα «κάψει» το χαρτί της τριπλής εκλογικής αναμέτρησης τον Μάιο ή όχι. Σημειωτέον ότι όσο η διαφορά στις δημοσκοπήσεις παραμένει ευρεία, τα σενάρια στο εσωτερικό της κυβέρνησης για εθνικές εκλογές ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές αναζωπυρώνονται. Με άλλα λόγια, ενισχύεται η τάση ορισμένων στον ΣΥΡΙΖΑ να εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα την διεξαγωγή όλων των εκλογικών αναμετρήσεων μαζί, με δύο βασικά επιχειρήματα: πρώτον, ότι οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούν να «εκτονώσουν» την δυσαρέσκειά τους στην ευρωκάλπη, ψηφίζοντας με διαφορετικό τρόπο στην άλλη κάλπη για τις εθνικές εκλογές. Και, δεύτερον, με το επιχείρημα ότι αν η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές  είναι ευρεία, τότε θα δημιουργηθεί η αίσθηση πως η κυβέρνηση «μετράει μέρες» ως την εξάντληση της θητείας της. Ήδη, άλλωστε, η ΝΔ κάνει λόγο για «έλλειψη νομιμοποίησης», επιχειρώντας από πριν να στρώσει την ατζέντα μετά τις Ευρωεκλογές.

Ο σχεδιασμός του Οκτωβρίου

Προσώρας, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ανοίξει σε κανέναν τα χαρτιά του και ουδείς γνωρίζει τι πραγματικά σκέφτεται ο πρωθυπουργός. Είναι δεδομένο βεβαίως, ότι με ορισμένα κορυφαία στελέχη και στενούς συνεργάτες του έχουν συζητηθεί όλα: ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι προσώρας ο Αλέξης Τσίπρας κλίνει προς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Κι αυτό διότι ακόμη η  πλειονότητα των εισηγήσεων οδηγεί στο... φθινόπωρο, ενώ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να πιστεύει ότι όσο «ροκανίσει» τον χρόνο, τόσο πιο αισθητά θα γίνουν στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας πατούν «γκάζι» για να νομοθετηθεί πριν το Πάσχα η ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία αναμένεται... πώς και πώς από την αγορά, τους ελεύθερους επαγγελματίες και όσους κινδυνεύουν να «πνιγούν» από τα χρέη προς Εφορία και ταμεία.
Σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν προς το παρόν το βασικό σενάριο είναι αυτό της εξάντλησης της τετραετίας, ουδείς μπορεί να αποκλείσει έναν αιφνιδιασμό, για τρεις λόγους: πρώτον, επειδή έχει όντως λογική -και σ’ αυτό συμφωνεί ο πρωθυπουργός- το σχέδιο «εκτόνωσης» της δυσαρέσκειας στην ευρωκάλπη. Δεύτερον, επειδή σε μερικές ημέρες που θα προκηρυχθούν και επίσημα οι Ευρωεκλογές, θα πρέπει το Μαξίμου να αποφασίσει αν θα «χαρίσει» το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού ή όχι. Και, τρίτον, επειδή όσοι ως τώρα θεώρησαν τον πρωθυπουργό έναν... προβλέψιμο πολιτικό παίκτη, έπαιξαν και έχασαν.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. SPARTA. 19:03 15/04/2019

    Κανένας απατεώνας, πόσο μάλλον πολιτικός απατεώνας δεν είναι προβλέψιμος.Ή Ελλάδα πέφτει θύμα για ακόμα μιά φορά των πολιτικών επιδιώξεων και βρώμικων σχεδιασμών που έχει στο μυαλό του αυτό το ανίκανο και ανθελληνικό τσογλάνι.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.