ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρύ κλίμα στην κυβέρνηση

Πολάκης και ευρωκάλπες οδηγούν σε ανασχηματισμό

Σε... τουλάχιστον έναν ανασχηματισμό ως τις επόμενες εθνικές εκλογές θα προχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς ο κύβος έχει ήδη ριφθεί και ο χρόνος μετρά αντίστροφα ως την 27η Μαΐου.

Βεβαίως, στην πολιτική ένας μήνας είναι άπειρος χρόνος και αυτό αποδείχθηκε χθες με το «φάλτσο» Πολάκη: ωστόσο, τέτοιου τύπου «περιστατικά» όχι απλώς δεν ανατρέπουν τον σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα, αλλά τον ενισχύουν.

Ανασχηματισμός «επόμενης μέρας»

Ο πρωθυπουργός ούτως ή άλλως σχεδιάζει να ανακατέψει την κυβερνητική τράπουλα μετά τις Ευρωεκλογές και ως κίνηση «φυγής προς τα εμπρός», έπειτα από το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης. Παρότι επισήμως στην κυβέρνηση διαμηνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει στις Ευρωεκλογές για να νικήσει, στο Μαξίμου ο σχεδιασμός περιλαμβάνει, ευλόγως, και σενάρια ήττας. Και επειδή ακριβώς θα πρόκειται για την πρώτη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2014, είναι σαφές για όλους στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει την επομένη της 26ης Μαΐου να προβεί ο πρωθυπουργός σε κινήσεις που θα ανασχέσουν σενάρια πολιτικής κρίσης και απονομιμοποίησης της κυβέρνησης.

Ασφαλώς, όλα αυτά εξαρτώνται βεβαίως και από το ίδιο το αποτέλεσμα της κάλπης –«είναι άλλο πράγμα να χάσουμε με 4 μονάδες και άλλο με 10», όπως  το θέτει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το μόνο βέβαιο είναι ότι για πολλούς λόγους, ο ανασχηματισμός την επομένη των Ευρωεκλογών θα είναι μονόδρομος: πρώτον, επειδή η κυβέρνηση θα πρέπει με κάποιον τρόπο να δείξει στην κοινωνία ότι «μήνυμα ελήφθη». Δεύτερον, επειδή πλέον η στρατηγική στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ προς το δημοκρατικό Κέντρο και την Κεντροαριστερά φέρνει στο προσκήνιο και νέες ανάγκες για την αναδιαμόρφωση του πολιτικού προφίλ του κυβερνητικού σχήματος. Και, τρίτον, διότι στον δρόμο προς τις κάλπες του φθινοπώρου, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις που αφορούν είτε στο πολιτικό προφίλ της κυβέρνησης, είτε σε αστοχίες και λάθη που έχουν διαπιστωθεί ως προς την αποτελεσματικότητα.

 Η περίπτωση «Πολάκης»

Το περιστατικό με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, που πλέον έχει «αδειάσει» όλος ο ΣΥΡΙΖΑ παρά την στήριξη του πρωθυπουργού, δεν αφορά στην τρίτη περίπτωση αλλά στη δεύτερη. Δηλαδή, ουδείς στο Μαξίμου καταλογίζει στον Παύλο Πολάκη ότι δεν τα καταφέρνει στα καθήκοντά του –το ακριβώς αντίθετο μάλιστα. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο ο αψύς σφακιανός πολιτικός κατάφερε να... επισκιάσει από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το «φάλτσο» Μητσοτάκη με το δώρο Χριστουγέννων αλλά και τη «φυγομαχία» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την πρόκληση Τσίπρα για ντιμπέιτ ενόψει Ευρωεκλογών ενόχλησε πολύ το Μαξίμου, αλλά κυρίως την Κουμουνδούρου. Συν τοις άλλοις, τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», οι διαρκείς προκλήσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας εκτιμάται ότι φέρνουν σε δύσκολη θέση όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τους δυνητικούς συμμάχους του κυβερνώντος κόμματος. Με άλλα λόγια, η κυρίαρχη εκτίμηση στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως αν ο Παύλος Πολάκης κάνει μία φορά καλό, συσπειρώνοντας τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του κόμματος, κάνει... δέκα φορές κακό απωθώντας κεντροαριστερούς ψηφοφόρους που βρίσκονται σε πορεία προσέγγισης του κυβερνώντος κόμματος.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ο πρωθυπουργός θα θελήσει να δείξει μετά τις Ευρωεκλογές πως ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πιο κοντά στο Κέντρο, όλα δείχνουν ότι η παρουσία... «Πολάκηδων» στην κυβέρνηση ουδόλως υπηρετεί τον στόχο αυτό. Μάλιστα, θεωρείται βέβαιο ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα, με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευθεί προς τις εθνικές εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου, θα έχει έντονα τα στοιχεία της διεύρυνσης και της Κεντροαριστεράς, με συμμετοχή στελεχών που προέρχονται από τον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού και του Κέντρου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.