ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στην διεύρυνση για τις Ευρωεκλογές

Πολιτική μάχη 40 ημερών με την «Προοδευτική Συμμαχία»

Στα... χέρια του παίρνει πλέον την «Προοδευτική Συμμαχία» ο Αλέξης Τσίπρας, με στόχο αυτή η διαδικασία διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσει στην συγκρότηση μίας πλατιάς προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης με όρους κυριαρχίας στο πολιτικό σκηνικό.

Μπορεί στην αρχή να φαινόταν ότι η «Προοδευτική Συμμαχία» ήταν μία προεκλογική τακτική με στόχο την «διαχειρίσιμη ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωκάλπες, ωστόσο για το Μέγαρο Μαξίμου πρόκειται για κάτι κατά πολύ σοβαρότερο, ευρύτερο και σημαντικότερο: πρόκειται, δηλαδή, για την συγκρότηση μίας μεγάλης προοδευτικής παράταξης με κορμό το σημερινό κυβερνών κόμμα, η οποία θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και στο επίπεδο της βάσης και της κοινωνίας: δηλαδή, θα φέρει στις κάλπες –και στα ψηφοδέλτια του συνδυασμού «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία»- πολίτες που ανήκουν στον χώρο του Κέντρου, εμφορούνται από αντιδεξιά πολιτικά ανακλαστικά αλλά ως τώρα δεν είχαν προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε είχαν έρθει σε επαφή με τον χώρο της Αριστεράς.

Μάλιστα, την ώρα που όλοι περιγράφουν τις Ευρωεκλογές ως «εχθρικό περιβάλλον» για τον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της «χαλαρής ψήφου», στο Μέγαρο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου εκλαμβάνουν την συγκεκριμένη μάχη ως την ιδανική ευκαιρία για την πρώτη προσέγγιση της Προοδευτικής Συμμαχίας με τους συγκεκριμένους πολίτες: «ακόμη κι αν ένας δημοκράτης προοδευτικός πολίτης μπορεί να έχει τις ενστάσεις του για την κυβέρνηση ή τον ΣΥΡΙΖΑ, στις Ευρωεκλογές μπορεί να δοκιμάσει να έρθει πιο κοντά με την Προοδευτική Συμμαχία χωρίς να φοβάται ότι ψηφίζει για κυβέρνηση», εξηγεί στέλεχος που ασχολείται επισταμένως με την προσέγγιση των συγκεκριμένων ψηφοφόρων. Μάλιστα, η ίδια πηγή τονίζει ότι, μετά την πρώτη επαφή και εφόσον αποφευχθούν τα «στραβοπατήματα» το καλοκαίρι, οι ίδιοι ψηφοφόροι μπορούν να επαναβεβαιώσουν την επιλογή τους στην πλέον κρίσιμη κάλπη του φθινοπώρου: δηλαδή, στην αναμέτρηση για τις εθνικές εκλογές.

Το παίρνει πάνω του

Η διαδικασία μετεξέλιξης της Προοδευτικής Συμμαχίας σε όχημα προσέγγισης «άστεγων» δημοκρατικών ψηφοφόρων έχει ήδη ξεκινήσει, με δεκάδες εκδηλώσεις που διοργανώνονται ανά τη χώρα, με τη συμμετοχή στελεχών από όλες τις πλευρές της συγκεκριμένης συμμαχίας: συνήθως, δηλαδή, διοργανώνονται πολιτικά πάνελ συζήτησης στα οποία μετέχουν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, ανένταχτοι πολίτες και στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καταστεί σαφές ότι όλα τα ρεύματα θα εκπροσωπούνται μέσω της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Βεβαίως, πέραν των κατά τόπους εκδηλώσεων, την προώθηση του συνδυασμού «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» αναλαμβάνει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, όπως εξάλλου εξήγγειλε και κατά την χθεσινή εισήγησή του στο συντονιστικό της εκλογικής επιτροπής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, «έδωσε έμφαση στην ιδιαίτερα θετική δυναμική των πρώτων βημάτων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς και στην αναγκαιότητα συγκρότησης πλατιών τοπικών  επιτροπών στήριξης σε όλη την Ελλάδα». «Η μαζική προσέλευση  στις πρόσφατες εκδηλώσεις δείχνει την ισχυρή κοινωνική βάση του νέου εγχειρήματος, το οποίο και φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης, αλλά και ενεργοποίησης των ευρύτερων λαϊκών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας ότι «στις περιοδείες και τις παρεμβάσεις του επόμενου διαστήματος, αλλά και στην καμπάνια του εκλογικού σχήματος, θα αναδειχτούν οι προγραμματικές θέσεις, το σχέδιο και το όραμα της προοδευτικής συμπαράταξης, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη».

Επίσης, όπως έλεγαν ανώτατα κομματικά στελέχη για την παρέμβαση του πρωθυπουργού, «ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως θα αναδειχτούν τα μεγάλα  πολιτικά διλήμματα της επόμενης περιόδου, στη βάση των οποίων θα συγκροτηθεί και η πολιτική σύγκρουση μεταξύ της Αριστεράς και της Δεξιάς,  μεταξύ των προοδευτικών και των συντηρητικών δυνάμεων». «Τα διλήμματα αυτά αφορούν τόσο την κατεύθυνση που θα πάρει τα επόμενα χρόνια η Ευρώπη,  και το αν ο πιστός φίλος του Κ. Μητσοτάκη και εχθρός της Ελλάδας Μ. Βέμπερ θα γίνει πρόεδρος της Κομισιόν, όσο  και τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, το κοινωνικό  κράτος, το ασφαλιστικό σύστημα, το εισόδημα των πολιτών, την ανάπτυξη, την απασχόληση, τους μισθούς», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας στην συμπέρασμα πως «κινητήρια δύναμή μας είναι  οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες, ο δημοκρατικός κόσμος, όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη στις 26 Μαΐου και θα την κερδίσουμε».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. SPARTA. 19:25 18/04/2019

    Φασιστική συμμαχία με τα καθίκια του κλεφτοπασόκ και στο τέλος θα σας πηδήξουνε στις εκλογές όλοι οι Έλληνες πούστηδες του ΣΥΡΙΖΑ.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.