ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός

Σάντσεθ: «Απαντήσεις από τα αριστερά στις νέες προκλήσεις του 21ου αιώνα»

«Αυτή είναι η τεράστια ευκαιρία που έχουμε από την επόμενη της 28ης Απριλίου: Να δώσουμε απαντήσεις από τα αριστερά στις νέες προκλήσεις της Ισπανίας του 21ου αιώνα» τονίζει ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε συνέντευξή του στην El Pais, δύο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία.

Ο Σάντσεθ δηλώνει έτοιμος να κυβερνήσει και με άλλους συμμάχους, τονίζοντας ότι προσπαθεί να κινητοποιήσει τους προοδευτικούς για να αποτραπεί η επάνοδος της δεξιάς σε συνεργασία με την Ακροδεξιά όπως έγινε στην Ανδαλουσία.

«Η δεξιά και η άκρα δεξιά επιδιώκουν να κάνουν στην Ισπανία αυτό που κάνουν στην Ανδαλουσία. Το μόνο κόμμα που μπορεί να σταματήσει τη δεξιά και την άκρα δεξιά είναι το σοσιαλιστικό κόμμα» υποστηρίζει ο Σάντσεθ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός λέει ότι στις συνομιλίες που είχε με τον Μαριάνο Ραχόι, όταν ήταν πρόεδρος της κυβέρνησης, «ένα από τα πράγματα που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι μιλούσε ήδη για την άκρα δεξιά στην Ισπανία , το κόμμα Vox. Ποτέ δεν το έχω πει. Όταν ο Ραχόι ήταν πρωθυπουργός, το Vox απασχολούσε ήδη τη δεξιά, στις δημοσκοπικές της μελέτες. Αυτό έχει πολλά να κάνει με την αποτυχία του πολιτικού σχεδίου της δεξιάς όσον αφορά τη δημοκρατική αναγέννηση, σχετικά με την καταπολέμηση της ανισότητας, η οποία είναι ένα από τα βασικά κακά που έχει η χώρα μας. Η ακροδεξιά πάντα υπήρχε στη χώρα μας, εκτός ή εντός του Λαϊκού Κόμματος. Είναι μια πραγματική απειλή και είναι μια τρομακτική ακροδεξιά, γιατί μιλάμε για ανθρώπους που υμνούν τον Φράνκο, που αρνούνται το Ολοκαύτωμα, που λένε ότι η βία κατά των γυναικών είναι μια φάρσα, ότι η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που δεν υπάρχει» λέει ο Σάντσεθ και προσθέτει:

«Είναι σαφές ότι υπάρχει μια πραγματική απειλή και δεν μπορώ να κρύψω κάτι που νομίζω ότι είναι σημαντικό για τους Ισπανούς να γνωρίζουν. Οι εχθροί της Ευρώπης δεν είναι μόνο έξω. Είναι και μέσα. Υπάρχει μια αντιδραστική κίνηση. Ένα από τα στοιχεία που μου έκανε εντύπωση είναι ότι, σύμφωνα με μια έρευνα που διάβασα πριν από λίγες ημέρες, η Ισπανία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο που είναι πιο απαισιόδοξη για το μέλλον των παιδιών μας. Αυτός ο φόβος για το μέλλον είναι ακριβώς αυτό που εκτρέφει την αντίδραση...

Σε επτά χρόνια διακυβέρνησης του Λαϊκού κόμματος, η Ισπανία ανέβηκε στην τρίτη θέση στην Ευρώπη στην παιδική φτώχεια. Περίπου 2.360.000 παιδιά υποφέρουν ή κινδυνεύουν από παιδική φτώχεια. Έχουμε κάνει πολλά πράγματα, όπως η αύξηση του επιδόματος τέκνου για τις οικογένειες με λιγότερους οικονομικούς πόρους. Η δέσμευσή μου είναι να εξαλείψουμε την παιδική φτώχεια μέσα σε τέσσερα χρόνια».

Οι σχέσεις με τον Ιγκλέσιας

Ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον ηγέτη των Ποδέμος Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο Σάντσεθ λέει: «Μπορώ να έχω μόνο λόγια ευγνωμοσύνης για τον κ. Ιγκλέσιας και το κόμμα του. Υπάρχει ένα μάθημα αυτούς τους δέκα μήνες και αυτό είναι ότι η αριστερά μπορεί να πετύχει όταν θέλει και κάνει καλά πράγματα για την κοινωνική πλειοψηφία αυτής της χώρας. Αυτή είναι η τεράστια ευκαιρία που έχουμε από την επόμενη 28η Απριλίου: Να δώσουμε απαντήσεις από τα αριστερά στις νέες προκλήσεις της Ισπανίας του 21ου αιώνα.

Ο Πέδρο Σάντσεθ τονίζει ότι δεν αντιτίθεται στην ιδέα του κυβερνητικού συνασπισμού των αριστερών δυνάμεων μετά τις εκλογές. «Η είδηση την Κυριακή θα είναι ότι η Ισπανία συνεχίζει να προχωράει. Δεν έχω κληρονομική ή μονοπωλιακή αίσθηση της εξουσίας. Αλλά, επιμένω, ότι το πρόβλημα δεν είναι η πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η Ισπανία την 29η Απριλίου, αλλά η 28η Απριλίου. Γι 'αυτό είπα στον Ιγκλέσιας να μιλήσουμε για την κινητοποίηση όλων των προοδευτικών πολιτών.»

Οι Ισπανοί έχουν δει ότι σε δέκα μήνες με 84 βουλευτές το σοσιαλιστικό κόμμα, περάσαμε το σύμφωνο για την καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου, καταφέραμε πάνω από 240.000 θέσεις εργασίας που ήταν επισφαλείς, να είναι πλέον μόνιμες συμβάσεις, δώσαμε επιδόματα ανεργίας για τους ανέργους άνω των 52 ετών, ενισχύσαμε την κοινωνική ασφάλιση των γυναικών που φροντίζουν εξαρτώμενα άτομα, έχουμε αυξήσει δαπάνες για την εκπαίδευση.

Το κόμμα των Πολιτών έχει αγκαλιάσει την άκρα δεξιά

Αναφορικά με το κόμμα των Πολιτών, ο Σάντσεθ υποστηρίζει ότι «Υπάρχει μια τεράστια απογοήτευση. Οι Πολίτες έχουν αγκαλιάσει την άκρα δεξιά και το πολιτικό τους σχέδιο έχει παρακμάσει...Είναι πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι ο ηγέτης των Πολιτών Άλμπερτ Ριβέρα εμφανίστηκε ως πολιτικός ηγέτης που ήρθε για να αναζωογονήσει τη δημοκρατική ζωή αυτής της χώρας και να λέει ότι πρέπει να ανατρέψουμε τον Σάντσεθ, ότι δήθεν αντιμετωπίζουμε μια εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός λέει ότι αν το λεγόμενο κύμα ανατροπής από την αντιπολίτευση νικήσει στις εκλογές, θα υπάρξει περισσότερη ανισότητα, η διαφθορά θα επιστρέψει επειδή το Λαϊκό κόμμα δεν έχει αναγεννηθεί, και η πολιτική ένταση και η εδαφική αντιπαράθεση θα εδραιωθούν. Η χώρα χρειάζεται έναν ορίζοντα εθνικής αρμονίας για να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις , την κλιματική αλλαγή, την ανισότητα, την αξιοπρεπή απασχόληση, την προστασία των αυτοαπασχολούμενων, τη θετική συμβολή της Ισπανίας στο ευρωπαϊκό σχέδιο, το οποίο αποδυναμώνεται» τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός .

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.