ΕΛΛΑΔΑ

Σε συνεργασία με το Club of Venice

Σεμινάριο στο υπ. ΨΗΠΤΕ για την επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσεων

Σεμινάριο για την επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσεων διοργάνωσαν από κοινού, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και το Club of Venice. Ο συγκεκριμένος φορέας ο οποίος έχει ιδρυθεί το 1986, είναι ένας άτυπος οργανισμός της ΕΕ που διαχειρίζεται επικοινωνιακά ζητήματα μεταξύ των κυβερνήσεων-μελών της ΕΕ.

Επικοινωνιολόγοι και επιστήμονες από την ΕΕ αντάλλαξαν απόψεις και πρακτικές πάνω στα ζητήματα της επικοινωνίας σε καιρούς κρίσεων, με κεντρικό φόντο την κλιματική αλλαγή και τις αλλαγές που αυτή επιφέρει στην καθημερινότητα των πολιτών.

Στο σεμινάριο απηύθυναν χαιρετισμό ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ Λευτέρης Κρέτσος καθώς και η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου ΨΗΠΤΕ Φωτεινή Παντιώρα.

Ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ στον χαιρετισμό του έθεσε ως επίκεντρο του σεμιναρίου τον ρόλο της Επικοινωνίας στη Διαχείριση Κρίσεων, μέσα από τις πτυχές του σχεδιασμού, του συντονισμού και της καλύτερης συνεργασίας.

"Είναι γεγονός ότι οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης εξ αιτίας ακραίων φυσικών και καιρικών φαινομένων με δυσμενείς συνέπειες, έχουν πληθύνει τα τελευταία χρόνια" επισήμανε ο Λ. Κρέτσος. "Οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία το περασμένο καλοκαίρι, γεγονός μάλλον πρωτόγνωρο μέχρι τώρα για τον ευρωπαϊκό βορρά, επιβεβαιώνουν ότι καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη. Και αυτό καθιστά ακόμη πιο επιτακτική και αναγκαία την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ, όπως και έγινε στη πράξη. Συνεργασία που επεκτείνεται και στο επιχειρησιακό επίπεδο αλλά και στην αναζήτηση βέλτιστων πρακτικών στον επικοινωνιακό τομέα".

Ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ ανέφερε ότι η Ελλάδα, μέσα σε έναν χρόνο, βίωσε "δυο ανείπωτες τραγωδίες, με συνέπεια τον τραγικό χαμό δεκάδων συμπολιτών μας".

Μιλώντας για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, ο κ. Κρέτσος τόνισε ότι "προχωρά η αναδιοργάνωση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, εκσυγχρονίζονται και αναμορφώνονται υπηρεσίες και δομές, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων των επιχειρησιακών φορέων" σημειώνοντας "την αποφασιστική συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας στη αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων".

Ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ, αναφέρθηκε και στο πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της ενημέρωσης σε έκτακτες καταστάσεις, υπογραμμίζοντας ότι "η πληροφόρηση των ΜΜΕ πρέπει να είναι έγκαιρη, έγκυρη και διαρκής, ώστε να μην αφήνει χώρο σε φαινόμενα παραπληροφόρησης".

Ο Λ. Κρέτσος αναφέρθηκε επίσης και στο μεταναστευτικό ζήτημα, λέγοντας ότι "η Ελλάδα βρέθηκε στη πρώτη γραμμή αιχμής του προσφυγικού-μεταναστευτικού, όταν την περίοδο 2015-2016, περισσότεροι από 1.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από τη χώρα μας, στην πορεία τους προς την Ευρώπη. Εξ αρχής, η ελληνική κυβέρνηση προέκρινε ως βασική αρχή της πολιτικής της - όσον αφορά την διαχείρισή του - το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών συνθηκών". Και "δεν είναι τυχαίο" συνέχισε ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ, "ότι πριν λίγες ημέρες ο Πάπας Φραγκίσκος, αναγνώρισε αυτήν την στάση της Ελλάδας, κι αναφερόμενος στη φράση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι τα "ανθρώπινα δικαιώματα είναι πάνω από τις όποιες διεθνείς συμφωνίες" σημείωσε ότι η φράση αυτή αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης".

"Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενισχύει τις πολιτικές ένταξης των προσφύγων και μεταναστών και συγκεκριμένα, τη συμμετοχή των προσφυγοπαίδων στην εκπαίδευση, την πρόσβαση όλων στις δομές του εθνικού συστήματος υγείας, τα μέτρα εργασιακής τους ένταξης, γιατί πιστεύει ακράδαντα ότι έτσι ενισχύεται η κοινωνική συνοχή και απομονώνονται τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος της επικοινωνίας των δράσεων της Πολιτείας και της ενημέρωσης των πολιτών. Και εδώ το υπουργείο ΨΗΠΤΕ δια της Ειδικής Γραμματείας έχει ενεργό ρόλο" τόνισε ο Λ. Κρέτσος.

Επίσης, σημείωσε ότι "προφανώς και υπάρχουν προβλήματα, ιδίως σε ορισμένες νησιωτικές περιοχές που λειτουργούν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Όμως το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με συνεχείς παρεμβάσεις, προχωρά στην συντεταγμένη αποσυμφόρησή τους". Και κλείνοντας υπογράμμισε: "Η Ελλάδα αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θεωρούν ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα υπερβαίνει τα όρια της δικής της ευθύνης. Πρόκειται για ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί συλλογικά από την ΕΕ και γι αυτό είναι απαραίτητη η αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, με δίκαιη κατανομή βαρών και ευθύνης σε όλα τα κράτη-μέλη. Και αυτό για να μιλούμε για έμπρακτη Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη".

Η ειδική γραμματέας επικοινωνιακής διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου ΨΗΠΤΕ Φωτεινή Παντιώρα ανέφερε: "Συνδιοργανώσαμε με το Club of Venice το σημερινό σεμινάριο ώστε να δοθεί μια νέα ώθηση στη συνεργασία μεταξύ των χωρών, και στόχο την ολοκληρωμένη και έγκαιρη ενημέρωση της κοινής γνώμης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης». "Τα τελευταία χρόνια" επισήμανε και η κα Παντιώρα, "παρατηρείται αύξηση των καταστροφικών φαινομένων λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών και φυσικών καταστροφών, που υποδηλώνουν την κλιματική αλλαγή. Στην Ελλάδα συνέβησαν δύο πολύ μεγάλες τραγωδίες" ανέφερε η κα Παντιώρα υπογραμμίζοντας ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής η οποία συμβαίνει τώρα, "κανένα σημείο του πλανήτη δεν μένει ανεπηρέαστο. Είναι επιτακτική ανάγκη η διεθνής κοινότητα να λάβει μέτρα" πρόσθεσε. Επίσης, είπε ότι "η επικοινωνία σε περιόδους κρίσης είναι σημαντική καθώς αυξάνονται τα φαινόμενα παραπληροφόρησης και κατά συνέπεια και η αβεβαιότητα των πολιτών με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ασφάλειά τους και να δυσκολεύεται το έργο του κρατικού μηχανισμού. Η προστασία της ζωής των πολιτών αποτελεί το πρώτιστο καθήκον, επομένως η βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των φορέων αποσκοπεί σε αυτό". Η κα Παντιώρα ανέφερε ότι "το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διάλογος μεταξύ των χωρών της ΕΕ για τη διαμόρφωση των βέλτιστων επικοινωνιακών πρακτικών όσον αφορά την επικοινωνιακή διαχείριση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης" προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα "σχεδιάζουμε τον οδικό χάρτη για τη σύνταξη ενός εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, στο πλαίσιο και της νέας εθνικής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας". Η ειδική γραμματέας ανέφερε ότι "βασικοί πυλώνες του θα είναι η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας ενώ προσεχώς θα τεθεί σε λειτουργία ο νέος ιστότοπος ως κόμβος ενημέρωσης σε καταστάσεις εκτάκτου κρίσεως". Η κα Παντιώρα αναφέρθηκε και αυτή με τη σειρά της στο μεταναστευτικό, λέγοντας ότι "το υπουργείο από την πλευρά του προσπαθεί να παρέχει μια συγκεντρωτική και έγκαιρη ενημέρωση, τόσο προς την ελληνική κοινή γνώμη όσο και προς τη διεθνή κοινότητα" προσθέτοντας ότι σχεδιάζονται "περισσότερες εκδηλώσεις σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας και τη στρατηγική ένταξης των προσφύγων". "Η Ελλάδα διαχειρίζεται με ανθρωπιά και αλληλεγγύη το μεταναστευτικό ζήτημα, ένα ζήτημα με διαστάσεις που υπερβαίνουν τη χώρα, αγγίζοντας τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ. Η διαχείρισή του δεν μπορεί να γίνει με πολιτικές περιχαράκωσης που δυναμώνουν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Χρειάζεται κοινές πολιτικές με σεβασμό στο ανθρώπινο δίκαιο" υπογράμμισε κλείνοντας.

Στο σεμινάριο μίλησε μέσω Skype ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ στη σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, Γιώργος Πλειός. Ο κ. Πλειός αναφέρθηκε στα είδη των κρίσεων στο πως αυτές επιδρούν στις σημερινές κοινωνίες. "Μια καταστροφή", σημείωσε ο κ. Πλειός, "δεν είναι απαραίτητα και μία κρίση, ωστόσο στην αντιμετώπισή τους ρόλο - κλειδί έχουν ο Πολιτισμός και οι επικοινωνίες. Τα ΜΜΕ έχουν καταλυτική επίδραση στις αντιδράσεις του κόσμου όχι μόνο κατά τη διάρκεια μιας φυσικής καταστροφής, αλλά επηρεάζουν επίσης την οπτική του κοινού και στη διαχείριση μιας κρίσης από τους αρμόδιους φορείς", πρόσθεσε. Υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια μιας κρίσης η ενημέρωση του κόσμου πρέπει να είναι συνεχής, αναλυτική και άμεση, και για να ομαλοποιήσει και την περίοδο μετά από αυτή. Τέλος, ο καθηγητής Επικοινωνίας του ΕΚΠΑ, υπογράμμισε ότι η ΕΕ οφείλει να αναπτύξει περαιτέρω τον επικοινωνιακό της μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων για την κάθε χώρα - μέλος της.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.