ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης: Πώς μπορεί ο Αμβρόσιος να ιερουργεί για το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

«Μη συγχέουμε τις θεσμικές συναντήσεις των μελών της κυβέρνησης με εκπροσώπους της εκκλησίας με τη συγκεκριμένη περίπτωση που ήταν κάτι τελείως διαφορετικό. Ο Αμβρόσιος είναι μια περίπτωση ακραίου ιεράρχη. Όταν τον είχα δει να ιερουργεί στον ναό για την επέτειο του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, είχα αναρωτηθεί πώς είναι δυνατόν να συμμετέχει στον εορτασμό ένας άνθρωπος που δηλώνει θαυμαστής των σύγχρονων εκφραστών της ιδεολογίας των ναζί, δηλαδή της Χρυσής Αυγής» δήλωσε ο γραμματέας της ΚΕ Πάνος Σκουρλέτης σε συνενετυξη του στον ιστότοπο newpost.

«Δεν υπάρχει έκρηξη της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, συγκρίνοντας με αυτά που βλέπουμε στην Ευρώπη. Υπάρχει κίνδυνος ανόδου της Άκρας Δεξιάς κι ενίσχυση της ακροδεξιάς ρητορείας. Θα δούμε στις εκλογές αν θα υπάρξει κι ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων. Ο μεγάλος κίνδυνος προέρχεται από το ότι η μεγάλη συντηρητική παράταξη, η ΝΔ, έχει υιοθετήσει την ακροδεξιά ρητορική κι επιχειρηματολογία σε πολλά ζητήματα, με πρώτο και κύριο το Μακεδονικό. Αν αυτό συνδυαστεί με τους ηγετικούς ρόλους που έχουν ακροδεξιά στελέχη στη σημερινή ΝΔ, αντιλαμβάνεται κανείς τον κίνδυνο κοινωνικής νομιμοποίησης αυτών των αντιλήψεων» είπε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «η υιοθέτηση του ακροδεξιού λόγου αλλά και της ακροδεξιάς ανάλυσης σε αρκετά ζητήματα ξεκίνησε από τον κ. Σαμαρά και συνεχίστηκε από τον κ. Μητσοτάκη, παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες. Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκεί σημειώνεται πραγματική ενίσχυση των ακροδεξιών δυνάμεων. Έχουμε επίσης ακροδεξιά συμμετοχή σε κυβερνητικούς συνασπισμούς. Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν, των ακραίων ανισοτήτων που δημιούργησε ο νεοφιλελευθερισμός καθώς και της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος».

«Απαιτείται σήμερα να κάνουμε συμμαχίες για να ανατρέψουμε αυτούς τους συσχετισμούς και να δημιουργήσουμε τους όρους για μια διαφορετική πορεία της Ευρώπης. Διαφωνώ εντελώς με την άποψη ότι δεν υπάρχουν διαφορές στα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Αν μελετήσει κανείς σε βάθος τις προγραμματικές θέσεις της ΝΔ και ανατρέξει στα thinktank που τροφοδοτούν τις προτάσεις τις, θα διαπιστώσει θέσεις πραγματικά ακραίες. Για παράδειγμα, προβλέπουν διαφορετικό κατώτατο μισθό ανάλογα με την περιφέρεια στην οποία εργάζεται κάποιος» είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «ένα άλλο παράδειγμα είναι η θέση της ΝΔ για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πρόκειται για τη γνωστή πρόταση για επαναφορά του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις. Αυτό σημαίνει συνέχιση της υποστελέχωσης του δημόσιου τομέα, ιδιαίτερα σε κρίσιμους τομείς όπου απαιτείται εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Η Νέα Δημοκρατία θέλει ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών. Θέλει επίσης να αναλάβουν οι ιδιώτες κρίσιμους τομείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον η φορολογική πολιτική της ΝΔ με τη μείωση της φορολογίας χωρίς συσχέτιση με το εισόδημα του φορολογούμενου, οδηγεί σε ακύρωση της αναγκαίας αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου υπέρ των ασθενέστερων και υποβάθμιση της κοινωνικής προστασίας, της δημόσιου συστήματος υγείας και της παιδείας. Επομένως, δεν είναι μικρές οι διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ».

«Δεν έχει ανάγκη η εποχή μας από κόμματα τύπου ΠΑΣΟΚ» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο κ. Σκουρλέτης: «εμείς πιστεύουμε στη δυναμική αυτού του συμμαχικού εγχειρήματος. Η Προοδευτική Συμμαχία αποδεικνύεται ικανή να συσπειρώνει δυνάμεις, να ενεργοποιεί πολίτες και να διευρύνει την απεύθυνσή μας. Εμείς προσεγγίζουμε αυτό το εγχείρημα ως μια συμμαχία και όχι ως μια προσπάθεια να μετεξελιχθεί σε νέο φορέα. Τα τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να διευρύνει τα όρια της αριστερής παράταξης. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του δεν θα μπορούσε να καλύψει το φάσμα στο οποίο απευθύνεται η Προοδευτική Συμμαχία. Άρα μιλάμε για έναν πολύμορφο πολιτικό αστερισμό ο οποίος συγκροτείται στη βάση της διακριτότητας των δυνάμεων που τον απαρτίζουν, με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα κάθε δύναμης, ανεξάρτητα από το μέγεθός της. Πρόκειται για μια πληθυντική Αριστερά που μπορεί να απευθύνεται στο σύνολο των δυνάμεων της Αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας. Η πολιτική πλατφόρμα της στηρίζεται στην αντίθεση στον νεοφιλελευθερισμό, τον εθνικισμό, τον ρατσισμό ενώ παράλληλα προωθεί μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη».

«Νομίζω ότι δεν έχει ανάγκη η εποχή μας από κόμματα τύπου ΠΑΣΟΚ το οποίο στο όνομα των «μη προνομιούχων» επιχειρούσαν να βάλουν όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι. Γι' αυτό μιλήσαμε για έναν πολύμορφο αστερισμό αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Στις σημερινές συνθήκες δεν ανταποκρίνεται ένας ενιαίος φορές που μοιάζει με κακέκτυπο άλλων εποχών» κατέληξε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς για τα όσα γράφονται περί της θέσης επιτρόπου στον Ευκλείδη Τσακαλώτο είπε: «καταρχάς, θεωρώ ότι είμαστε μπροστά στην προοπτική να έχουμε για πρώτη φορά αριστερό Έλληνα επίτροπο. Θα είναι κάτι πολύ σημαντικό για την ευρωπαϊκή Αριστερά συνολικά. Ο Ευκλείδης κάλλιστα θα μπορούσε να είναι μια τέτοια περίπτωση. Έχει την επάρκεια και τα πολιτικά χαρακτηριστικά που απαιτεί η θέση. Δεν είναι όμως η μοναδική περίπτωση συντρόφου που θα πρέπει να σκεφτούμε. Το ζήτημα θα το δούμε στην ώρα του» δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης.

«Όλες οι συγκεντρώσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα είναι πολύ πιο μεγάλες από εκείνες που γίνονταν παλιότερα. Δεν είναι κάτι αμελητέο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλο κόμμα που να μπορεί να κάνει έναν τόσο μεγάλο αριθμό συγκεντρώσεων. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να το κάνει. Μάλιστα μιλάμε για συγκεντρώσεις όπου δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να κάνουν τις ερωτήσεις τους και να γίνει διάλογος. Εσείς ως παλιότερος θα θυμάστε ότι αυτό το κάναμε στις εκλογές του 2012. Κάτι ανάλογο κάνουμε και τώρα» σημείωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.-

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.