ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν είναι ασφάλεια ο θάνατος»

Σοφιανός: «Όχι στους χώρους ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών»

Τις θέσεις τους για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αθήνα και ιδιαίτερα η περιοχή του Πεδίου του Άρεως, παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Νίκος Σοφιανός, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο «Αlsos Lοunge Cafe», στην πλατεία Πρωτομαγιάς και διοργάνωσε ο Σύλλογος «Αθηνά» Πεδίον του Άρεως.

Τον υποψήφιο δήμαρχο καλωσόρισε ο πρόεδρος του συλλόγου «Αθηνά», Μανώλης Mπαχλιτζανάκης και στη συνέχεια ο κ. Σοφιανός, ανέφερε τις προτάσεις του και απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους για ζητήματα που αφορούν το πάρκο, τη γειτονιά τους, τους χώρους ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών, αλλά και πλευρές της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι αυτής της πόλης.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί επίσκεψη εκπροσώπων του συλλόγου μαζί με κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης σε διάφορα προβληματικά μέχρι και σήμερα σημεία του πάρκου. «Τα ναρκωτικά - είπε ο κ. Σοφιανός - μπορεί να έφυγαν, αλλά οι πιάτσες πήγαν παραδίπλα και ταυτόχρονα οι εικόνες της εγκατάλειψης και της ιδιωτικοποίησης είναι παρούσες στο χώρο. Το είδαμε και με τη μικρή βόλτα που κάναμε νωρίτερα με τους εκπροσώπους του συλλόγου σας, αλλά και με τα μηνύματα που παίρνουμε για την Πλατεία Πρωτομαγιάς, που είναι έξω από το πάρκο. Η εικόνα της εγκατάλειψης, της απουσίας του δήμου και της Περιφέρειας είναι εμφανής».

Ο κ. Σοφιανός επανέλαβε την αντίθεση του στη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης, με τους οποίους, όπως τόνισε, και «ο περισσότερος κόσμος στην Αθήνα είναι αντίθετος, «ό,τι και να λένε» οι συνυποψήφιοι του. «Η λύση υπογράμμισε , είναι μια συνδυασμένη πολιτική που ξεκινάει από την πρόληψη που απουσιάζει από το δήμο της Αθήνας, με υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτούμενα Κέντρα Πρόληψης, συνεχίζεται με συνεργασία με τους κατεξοχήν επιστημονικούς φορείς που δίνουν τη μάχη ενάντια στα ναρκωτικά, όπως το ΚΕΘΕΑ, οι θεραπευτικές κοινότητες, οι σύλλογοι γονέων αυτών των κοινοτήτων, το 18 Άνω. Συνεχίζεται με την προσπάθεια να προσεγγίσουμε το χρήστη με βάση το προφίλ του για την εξατομικευμένη προσέγγιση, με τα λεγόμενα street work και φυσικά με την προσπάθεια αυτός ο κόσμος να φύγει, από τη χρήση - όσο κοπιαστικό και δύσκολο κι αν είναι - να στηριχθεί και να απεγκλωβιστεί από αυτή τη διαδικασία». Όχι, πρόσθεσε, με χώρους ελεγχόμενης χρήσης, με τους οποίους «η πιάτσα θα μεταφερθεί εκεί που θα είναι» και υπονομεύουν την πρόληψη. Γιατί, «δεν μπορεί να δίνεις μάχη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και ταυτόχρονα να νομιμοποιείς χώρους που με την επιτήρηση του κράτους, του α' ή β' φορέα, ο εξαρτημένος να εθίζεται στη λογική ότι μπορεί να κάνει χρήση με ασφάλεια. Δεν είναι ασφάλεια ο θάνατος. Τα ναρκωτικά είναι θάνατος, αργός και παρατεταμένος. Υπονομεύουν την προσπάθεια, να βγουν από το λούκι που βρίσκονται αυτοί οι συνάνθρωποί μας, γιατί είναι ψέματα όταν λένε ότι θα χρησιμοποιηθούν αυτοί οι χώροι για να τραβήξουν τον εξαρτημένο μακρυά από τη χρήση. Όπως δεν τραβήχτηκε και με τα προγράμματα μεθαδόνης που πριν δέκα χρόνια με τα ίδια επιχειρήματα διαμόρφωσαν μέσα στα νοσοκομεία, με τις πιάτσες να δημιουργούνται έξω από τα νοσοκομεία» σημείωσε.

Ο κ. Σοφιανός κάλεσε τους πολίτες να απορρίψουν «το μοντέλο του δήμου-επιχειρηματία, που απαιτεί να έχει πλεονάσματα, όπως αυτά που διαφημίζει ο Καμίνης, την ίδια ώρα που τα σχολεία στην Αθήνα έχουν σοβαρά προβλήματα, που κινδυνεύουμε να χάσουμε 35 παιδικούς σταθμούς γιατί δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία πιστοποίησης τους. Την ίδια ώρα που οι υπηρεσίες του δήμου είναι συρρικνωμένες, υποστελεχωμένες και το αποτέλεσμα το εισπράττουμε στην καθαριότητα, στον ηλεκτροφωτισμό, στο πράσινο, στα τεχνικά έργα, στην οδοποιία, με την άθλια κατάσταση που βρίσκονται τα οδοστρώματα. Την ίδια ώρα που οι Αθηναίοι πληρώνουν τα ίδια στο δήμο που πλήρωναν και το 2011. Μόνο που από τότε μέχρι σήμερα, έχουμε χάσει το 40% - 50% του εισοδήματός μας - μην αναφερθούμε στις οικονομίες που υπήρχαν και τις έχουν φάει η Εφορία και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές». Κατά τον ίδιο, ο δήμος μπορεί να δρα «και αλλιώς. Μπορούμε να μειώσουμε δραστικά τα τέλη και να καταργήσουμε την ανταποδοτικότητα. Μπορούμε να σταματήσουμε αυτό το αίσχος της ελεγχόμενης στάθμευσης, το χαράτσωμα κυριολεκτικά για την ενοικίαση του δημόσιου δρόμου. Μπορούμε να βάλουμε άλλες ιεραρχήσεις στην καθημερινή λειτουργία του δήμου. Σκορπίστηκαν εκατομμύρια σε προγράμματα που δεν άφησαν καμία υποδομή στην πόλη» είπε.

Ο κ. Σοφιανός κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και τις παρατάξεις του στις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Δεν είναι από εδώ ο δήμος και από εκεί η κεντρική πολιτική σκηνή, δηλαδή η κυβέρνηση, οι χθεσινές και η σημερινή. Η πολιτική που ασκούν καθορίζει και τη λειτουργία του δήμου» τόνισε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.