ΚΟΣΜΟΣ

Οργή για την αδράνεια των αρχών

Σρι Λάνκα: Ήξεραν για ενδεχόμενες επιθέσεις τουλάχιστον τέσσερις μήνες!

Τουλάχιστον τέσσερις μήνες πριν από τις φονικές επιθέσεις αυτοκτονίας στη Σρι Λάνκα, την Κυριακή του Πάσχα των καθολικών, ξένες μυστικές υπηρεσίες είχαν ενημερώσει τις Αρχές της χώρας για ενεργό δίκτυο ισλαμιστών εξτρεμιστών, που πιθανόν να ετοίμαζαν τρομοκρατικές ενέργειες.

Η συγκεκριμένη αποκάλυψη από τοπικούς, αλλά και δυτικούς αξιωματούχους προκαλεί απορίες και κύμα οργής για το ότι οι Αρχές δεν έκαναν τίποτα προκειμένου να αποτρέψουν το μακελειό που είχε συνέπεια το αιματοκύλισμα της Σρι Λάνκα, με τραγικό απολογισμό 259 νεκρούς μέχρι τώρα και πολλές εκατοντάδες τραυματίες.

«Πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη, διότι εάν οι πληροφορίες είχαν δοθεί στους σωστούς ανθρώπους, πιστεύω ότι αυτό που συνέβη θα είχε αποφευχθεί ή τουλάχιστον θα είχε περιοριστεί», δήλωσε χθες ο υφυπουργός Άμυνας της Σρι Λάνκα Ρουβάν Βιζεβαρντένε. Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Μαϊθριπάλα Σιρισένα, απαίτησε να παραιτηθούν οι ανώτεροι αξιωματούχοι, που δεν ενημέρωσαν εγκαίρως για τις πληροφορίες των ινδικών μυστικών υπηρεσιών για το δίκτυο των τρομοκρατών και τις ταυτότητες του ηγέτη του και μελών του.

Ο Σαράθ Φονσέκα, στρατάρχης και πολιτικός της Σρι Λάνκα, είπε στη βουλή της χώρας ότι η επίθεση φαίνεται ότι ετοιμαζόταν επί επτά ή οκτώ μήνες. «Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα η κυβέρνηση θα είχε παραιτηθεί, αλλά όχι εδώ. Το θέμα της ασφάλειας έχει γίνει αστείο», είπε.

Wasanthi, a member of Berlington family weeps over the gave of Bevon, who was killed in the Easter Sunday bombings in Colombo, Sri Lanka, Tuesday, April 23, 2019. The six near-simultaneous attacks on three churches and three luxury hotels and three related blasts later Sunday were the South Asian island nation's deadliest violence in a decade while Sri Lanka police arrested 40 suspects in the wake of a state of emergency that took effect Tuesday giving the military war-time powers. (AP Photo/Eranga Jayawardena)

Οι πληροφορίες από τις ινδικές μυστικές υπηρεσίες προέρχονται από στοιχεία που κατασχέθηκαν σε κρησφύγετα συμπαθούντων του ISIS τον Νοέμβριο και από τις ανακρίσεις τους. Από τα τηλέφωνα, τους Η/Υ και τα USB που κατασχέθηκαν στις εφόδους αποκαλύφθηκαν οι επαφές των συλληφθέντων με τον ηγέτη του τρομοκρατικού δικτύου της Σρι Λάνκα, που έκανε τις επιθέσεις, τον Μοχάμεντ Ζαχράν Χασίμ.

Το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε μεν την ευθύνη για το μακελειό στη Σρι Λάνκα -τη φονικότερη τρομοκρατική επίθεση, όπως πιστεύεται, που έχει εξαπολύσει ποτέ πυρήνας του, αλλά ο ακριβής ρόλος του στις επιθέσεις ερευνάται. Όπως σημειώνει ο Guardian, είναι πιθανό το ISIS να έπεισε τον Χασίμ και το δίκτυο να μην καταστρέψουν, όπως σκόπευαν, βουδιστικά μνημεία, αλλά να στραφούν σε στόχους που συνάδουν με την παγκόσμια τζιχαντιστική του ιδεολογία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.