ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ

Σταθερό προβάδισμα για τη ΝΔ σε εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές

Στην πρώτη θέση με σημαντική διαφορά βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία τόσο σε επίπεδο εθνικό εκλογών όσο και σε επίπεδο ευρωεκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 8,5%, καθώς συγκεντρώνει 30,5% έναντι 22% του κυβερνώντος κόμματος. Με την αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια, η διαφορά αυξάνεται στο 9,5% (32,5% έναντι 23%), με τη ΝΔ να είναι σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας και τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει «τσιμπήσει» μόλις 0,5%.

Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται στην τρίτη θέση με 7,5% στην πρόθεση ψήφου (8% με αναγωγή), ενώ η Βουλή που προκύπτει είναι πεντακομματική, καθώς ακολουθούν πάνω από το όριο του 3% μόνο Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ. Σε κάθε περίπτωση, η πεντακομματική Βουλή διευκολύνει τη ΝΔ, καθώς μπορεί να επιτύχει πιο εύκολα το στόχο της αυτοδυναμίας.

Για τις ευρωεκλογές, η πρόθεση ψήφου ανέρχεται σε 29,5% για τη ΝΔ και σε 21,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, η διαφορά κυμαίνεται στο 8% (9% με την αναγωγή, 31% έναντι 22%. Το ΚινΑλ συγκεντρώνει 7% στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές (με την αναγωγή 7,5%), ενώ ακολουθούν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ και μόνον αυτοί φαίνεται πως θα εκλέξουν ευρωβουλευτές, αφού τα υπόλοιπα κόμματα βρίσκονται αρκετά κάτω από το όριο.

Σταθερό είναι το προβάδισμα της ΝΔ στην παράσταση νίκης (60%-22%), αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δίπολο της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία με τον Αλέξη Τσίπρα (36%-26%). Χαμηλά, πάντως, παραμένει η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ (54%), με έναν στους επτά ψηφοφόρους του το 2015 (14%) να μετακινείται απευθείας στη ΝΔ, η οποία εμφανίζει με στη σειρά της συσπείρωση 83%.

Τέλος, μόνο το 23% των πολιτών εκτιμά πως οι παροχές εκ μέρους της κυβέρνησης θα επηρεάσουν την ψήφο τους και το συγκεκριμένο ποσοστό ανέρχεται σε 29% στους αναποφάσιστους. Αντίστοιχα, το 34% των πολιτών απαντούν πως η σκανδαλολογία θα παίξει ρόλο στην τελική τους απόφαση για την ψήφο τους, αλλά τα ποσοστά στους αναποφάσιστους είναι αντίστροφα, καθώς το 47% δηλώνει πως τα σκάνδαλα θα επηρεάσουν πράγματι την ψήφο του έναντι 31% που δηλώνει το αντίθετο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.