ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΑ ΕΠΤΑ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ...

Οκνηρία, αλαζονεία, λαιμαργία, λαγνεία, απληστία, οργή, ζηλοφθονία. Οι περισσότεροι γνωρίζουν τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα. Ενδεχομένως, δεν γνωρίζουν ότι τα εισήγαγε στην καθολική εκκλησία ο Πάπας Γρηγόριος Α' κατά τη διάρκεια της θητείας του 590-604 μ.χ. στην εργασία του Magna Moralia. Επίσης οι περισσότεροι μάλλον δεν γνωρίζουν ότι εκτός από τα θρησκευτικά αμαρτήματα υπάρχουν και τα επτά αμαρτήματα της κοινωνίας. Είναι αυτά που κατά τον περίφημο Ινδό πολιτικό ηγέτη Μαχάτμα Γκάντι δεν πρέπει να έχουν οι άνθρωποι: Πλούτος χωρίς μόχθο, απόλαυση χωρίς συναίσθημα, εμπόριο χωρίς ήθος, γνώση χωρίς χαρακτήρα, επιστήμη χωρίς ανθρωπιά, λατρεία χωρίς θυσία, πολιτική χωρίς αρχές. Και υπάρχει και ο Τσίπρας. Καμμία σχέση με τον Γκάντι, ενώ τον μόνο Πάπα που συμπαθεί είναι ο νυν, ο Φραγκίσκος, επειδή τον πρότεινε για το Νόμπελ ειρήνης.

Κι αν αναρωτιέστε γιατί η αναφορά στον πρωθυπουργό αφού δεν έχει σχέση ούτε με τον Γρηγόριο Α' ούτε με τον Γκάντι, η απάντηση είναι απλή. Επειδή εκτός από τα επτά αμαρτήματα του πρώτου και τα άλλα επτά του δευτέρου υπάρχουν και τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα του Αλέξη. Φυσικά, τα αμαρτήματα του Τσίπρα είναι πολιτικά και οπωσδήποτε, ενόψει και των εκλογών, δυσκολεύουν αφάνταστα τη ζωή των υπουργών, των βουλευτών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θέτουν εν αμφιβόλω και τη συνέχιση της παραμονής του ιδίου του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου αφού είναι αυτά που σε σημαντικό βαθμό θα επηρεάσουν και το εκλογικό αποτέλεσμα. Θανάσιμα αμαρτήματα τα οποία, εκτός από τους αντιπάλους του, στις κατ' ιδίαν εκμηστηρεύσεις τους τα παραδέχονται και οι σύντροφοι και φίλοι του προέδρου της κυβερνήσεως. Ας τα δούμε ένα ένα, ξεκινώντας από τα πλέον πρόσφατα και μη λαμβάνοντας υπόψιν την ενδεχόμενη -και κατά βάσιν σωστή- παρατήρηση κάποιου ότι η αλαζονεία και η πολιτική χωρίς αρχές θα πρέπει να περιλαμβάνονται και αυτά στα αμαρτήματα του Αλέξη.

1. Το Μακεδονικό, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα αμαρτήματα του Τσίπρα. Όχι επειδή συμφώνησε στη λύση ούτε γιατί δεν είναι καλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Κάθε άλλο. Και η σύνθετη ονομασία των Σκοπίων και το erga omnes και οι αλλαγές στο Σύνταγμα της γείτονος χώρας συγκροτούν τον πυρήνα της λεγόμενης εθνικής γραμμής που επεξεργάστηκε το 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή. Το αμάρτημα του Τσίπρα είναι ότι δεν επιδίωξε τη συναίνεση του συνόλου των πολιτικών κομμάτων στην επιδιωκόμενη λύση. Τσίπρας, Κοτζιάς, αλλά και Καμμένος αντί να συγκροτήσουν εξ αρχής ένα συνεκτικό εθνικό μέτωπο προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ την επίλυση του προβλήματος. Πρωτίστως, ενδιαφέρθηκαν να δημιουργήσουν προβλήματα στους πολιτικούς τους αντιπάλους και ιδιαίτερα στη ΝΔ. Περίμεναν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έβλεπε θετικά τη Συμφωνία και κατά συνέπεια η αξιωματική αντιπολίτευση, λόγω της εξέγερσης των μακεδονομάχων με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά, θα οδηγείτο στη διάσπαση. Ανάλογα προβλήματα ήλπιζαν να δημιουργηθούν και στο ΚΙΝΑΛ, λόγω της διαφορετικής θεώρησης που έχουν στο Μακεδονικό Γιώργος Παπανδρέου και Φώφη Γεννηματά. Από τα προβλήματα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, Τσίπρας και Καμμένος νόμιζαν ότι θα επωφεληθούν εκλογικά ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Η επικράτηση των μακεδονομάχων σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ είχε ως αποτέλεσμα να διαρραγούν οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους και να τιναχθεί στον αέρα το εκλογικό σχέδιο των δύο ανδρών, που πρόεβλεπε συντεταγμένη αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση τον Μάρτιο και βουλευτικές εκλογές τον Μάϊο μαζί με τις ευρωεκλογές. Πλέον, τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν το μακεδονικό να τους βουλιάζει, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα, στις δημοσκοπήσεις και οι ίδιοι να αντιμετωπίζουν προβλήματα στις δημόσιες εμφανίσεις τους. Οι αποδοκιμασίες των στελεχών όχι μόνον επηρεάζουν αρνητικά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και δημιουργούν κλίμα διχασμού, το οποίο μόνον καλά δεν προοιωνίζεται για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος και την ποιότητα του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος.

2. Η Novartis, αντί για "το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους", που προέβλεψε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Μίμης Παπαγγελόπουλος, κινδυνεύει να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο πολιτικό φιάσκο της μεταπολίτευσης. Αν δεν υπάρξει κάποια δραματική εξέλιξη, που να αλλάξει άρδην τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τότε κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν θα μπορεί να υποστηρίξει ότι συνιστά πολιτικό σκάνδαλο ολκής η διερεύνηση των αποφάσεων για την τιμολόγηση των φαρμάκων που πήρε, ως υπουργός, ο Ανδρέας Λοβέρδος και πιθανώς ο Άδωνις Γεωργιάδης, εάν όντως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κληθεί, όπως λέγεται, τις επόμενες ημέρες από την εισαγγελέα Τουλουπάκη για να παράσχει εξηγήσεις σχετικά με την υπόθεση. Το αμάρτημα του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι πίστεψε τους συνεργάτες του και έκανε πολιτική σημαία ένα, όντως υπαρκτό και σοβαρό, σκάνδαλο, που όμως σε σχέση με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, που "κρεμάστηκαν στα μανταλάκια", δεν φαίνεται να τεκμηριώνεται. Το επιχείρημα για τη διαφθορά και τους διαφθαρμένους πολιτικούς του παλαιού κατεστημένου που θα κυριαρχούσε στην εκλογική αντιπαράθεση και θα επηρέαζε αποτέλεσμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύεται προβληματικό και στη συνείδηση των περισσοτέρων πολιτών καταγράφεται περισσότερο ως απόπειρα πολιτικής δίωξης παρά ως σκάνδαλο που συνεπάγεται τον ποινικό κολασμό διακεκριμένων πολιτικών στελεχών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Εκ παραλλήλου, το αμάρτημα αυτό ο Αλέξης και ορισμένοι εκ των συνεργατών του ενδέχεται στο μέλλον να το πληρώσουν εάν οι Αντώνης Σαμαράς, Ανδρέας Λοβέρδος και Άδωνις Γεωργιάδης επιμείνουν στην διακηρυχθείσα πρόθεσή τους να κινηθούν δικαστικά κατά των σημερινών κυβερνώντων. Σε κάθε πάντως περίπτωση, όπως παραδέχεται υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, "αποδεικνύεται λάθος η εμπλοκή της πολιτικής με τη δικαιοσύνη και ειδικά από ένα κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο βρίσκεται λιγότερο από πέντε χρόνια στο τιμόνι της διακυβέρνησης και κατά συνέπεια αποδεδειγμένα δεν μπορεί να θέσει υπό τον έλεγχό του μηχανισμούς του κράτους οι οποίοι έχουν οικοδομηθεί για δεκαετίας και υπό την ηγεμονία άλλων πολιτικών παρατάξεων".

3. Το τρίτο αμάρτημα του Τσίπρα είναι η Προοδευτική Συμμαχία. Η αναγκαιότητα ανασυγκρότησης της λεγόμενης Προοδευτικής Παράταξης είναι αδήριτη και σίγουρα δεν μπορεί να μην αποτελεί προτεραιότητα για τον Τσίπρα, ιδίως από τη στιγμή που η προσχώρησή του στο μέτωπο του κυβερνητικού πραγματισμού είναι τελεσίδικη. Ο τρόπος όμως που την επιχειρεί επιφέρει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Ούτε οι υπουργοποιήσεις ούτε η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είναι η καλύτερη διαφήμιση για τη πολιτική συνεύρεση της αριστεράς με την κεντροαριστερά. Σίγουρα, Τζουμάκας και Μωραΐτης δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η πολιτική και ιστορική διαδρομή του πρώτου δεν συγκρίνεται με τον εξ Αιτωλοακαρνανίας πολιτικό νεοσσό. Οι γεφυροποιοί ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι και οι καλύτεροι δυνατοί. Η πολιτική και εκλογική προίκα που διαθέτουν οι Μπίστης, Παν Παν, Ραγκούσης, Ρεπούση και λοιποί της ΓΕΦΥΡΑΣ είναι ήσσονος σημασίας, ενώ μάλλον δρα συσπειρωτικά για τη Χαριλάου Τρικούπη. Περισσότερο φαίνεται να ενισχύεται η άμυνα της Φώφης Γεννηματά στην επίθεση που δέχεται το ΚΙΝΑΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ παρά η επίθεση του Αλέξη Τσίπρα να καταλάβει το χώρο του πρώην ΠΑΣΟΚ με τους ανακληθέντες εξ εφέδρων Κοκκινοβασίλη, Πιπεργιά, Παλαιοθόδωρο και άλλους του ιστορικού ΠΑΣΟΚ.

Αναμφισβήτητα, το εκλογικό ποσοστό που θα λάβουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στις εκλογές θα είναι το κριτήριο για την επόμενη μέρα στην Κεντροαριστερά και κυρίως αν θα είναι ο Τσίπρας ο κυρίαρχος ή η Γεννηματά θα τον αναγκάσει σε ριζική αλλαγή σχεδίων. Η "λαιμαργία" του Τσίπρα να καταπιεί το προοδευτικό Κέντρο προσώρας πάντως δεν αποδίδει. Επιπροσθέτως, με τον τρόπο που γίνεται προκαλεί προβληματισμούς και προβλήματα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί στην Κουμουνδούρου -και όχι μόνον οι "53" του Ευκλείδη Τσακαλώτου- δηλώνουν τον σκεπτικισμό έως και την αντίθεσή τους στην επιχείρηση του Τσίπρα και των στενών του συνεργατών μετατρέψουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέο ΠΑΣΟΚ. Και βέβαια, δεν στερείται σημασίας, σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις στον προοδευτικό χώρο και το γεγονός ότι η πέραν του ΣΥΡΙΖΑ αριστερά έχει γυρίσει τα νώτα της στην Κουμουνδούρου κατηγορώντας τον Τσίπρα και τους συντρόφους του για απεμπόληση των αριστερών ιδεών, αξιών και πολιτικών και προσχώρησή τους στο ευρωπαϊκό και νατοϊκό κατεστημένο.

4. Η υπόθεση Πετσίτη ανεξαρτήτως της κατάληξης που θα έχει η δικαστική διερεύνησή της είναι γεγονός ότι έχει πλήξει σοβαρά την εικόνα του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του πρωθυπουργού αφού το περί ου ο λόγος πρόσωπο εκτός από έμπιστος του υπουργού ΨΗΠΤΕ Παππά εμφανίζεται σε φωτογραφίες στο Μαξίμου και το κυριότερο να μεσολαβεί σε δοσοληψίες του δημοσίου με αμφιλεγόμενους επιχειρηματίες, όπως ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ενώ καταγράφεται και ως εκπρόσωπος εταιρειών που σχετίζονται με τον Κύπριο δικηγόρο Αρτεμίου, οι σχέσεις του οποίου με οφ σορ εταιρείες και τη Βενεζουέλα βρίσκονται στο μικροσκόπιο της έρευνας. Το πλέον σοβαρό όμως αμάρτημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι όσο δεν ξεκαθαρίζεται η υπόθεση Πετσίτη το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς πλήττεται βάναυσα. Κάτι που, για την αντιπολίτευση, συμβαίνει και με την περίπτωση της γενικής γραμματέως Ξεπαπαδέα, η οποία επίσης εμφανίζεται στον κύκλο των προσώπων που αφορούν δραστηριότητες του Αρτεμίου.

5. Το μεγαλύτερο αμάρτημα του Τσίπρα, και πιθανότατα αυτό που θα αποδειχθεί το πλέον θανάσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι -κατά κοινή ομολογία πολιτικών, αναλυτών και δημοσκόπων- η υπερφορολόγηση. Το τσάκισμα της μεσαίας τάξης, όπως καταδεικνύει και η πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ, είναι αυτό που σε σημαντικό βαθμό θα διαμορφώσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι φόροι και εισφορές αφαιρούν πριν καλά καλά μπει στην τσέπη των εργαζομένων το 40,9% των αποδοχών τους στην Ελλάδα, με τη φορολογική επιβάρυνση να βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανόδου από το 2015 και μετά, είναι αυτό που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη απογοήτευση στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, η φορολογία των οποίων, σε αρκετές περιπτώσεις, είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να ισοφαρίσει εκλογικά το αμάρτημα της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης με τα επιδόματα που μοιράζει στους φτωχούς και τους ανέργους. Η υπερφορολόγηση, σε συνδυασμό με τα υπερπλεονάσματα για τα οποία δέσμευσε τη χώρα μέχρι το 2060 και την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 100 χρόνια είναι τρία καρφιά στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, τα οποία ματώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία τον φέρνουν απέναντι στη συντριπτική πλειοψηφία των εκλογέων, μεταξύ των οποίων και ψηφοφόροι της Κουμουνδούρου, οι οποίοι δεν μπορούν να χωνέψουν, όπως μας λέγει προβεβλημένος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, "πως μια αριστερή κυβέρνηση αναγκάστηκε να τα δώσει όλα στους τροϊκανούς, τους οποίους υποτίθεται θα τους διώχναμε με τις κλωτσιές εάν επιμένανε στη νεοφιλελεύθερη συνταγή."

6. Σημαντικό αμάρτημα και καθοριστικό για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος είναι σίγουρα και η αλλαγή στρατηγικής του Τσίπρα σχετικά με το χρόνο των βουλευτικών εκλογών. Ενώ μέχρι και τον Μάρτιο η προσφυγή στις κάλπες τον Μάϊο ήταν το πιθανότερο από τα σενάρια και με βάση αυτό είχε γίνει όλος ο κυβερνητικός και κομματικός σχεδιασμός, ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες αποφάσισαν να το αποσύρουν. Οι κακές δημοσκοπικές επιδόσεις και πρωτίστως η μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ ήταν ο βασικός λόγος. Στο Μαξίμου δεν αισθάνονται ακόμη έτοιμοι να παραδώσουν τα ηνία της διακυβέρνησης. Ελπίζουν ότι ο χρόνος θα αποδειχθεί σύμμαχός τους στην προσπάθεια να ανατρέψουν το δυσμενές, για αυτούς, κλίμα. Μόνον που η καθυστέρηση ενέχει έναν μεγαλύτερο κίνδυνο. Τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών, εάν είναι αυτά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, μπορεί να μετατρέψουν το υπόλοιπο της κυβερνητικής θητείας σε εφιάλτη. Εάν η διαφορά της ΝΔ στην ευρωκάλπη είναι μεγαλύτερη από 5-6 μονάδες, ο χάρτης της αυτοδιοίκησης βαφτεί γαλάζιος και το ΚΙΝΑΛ επιτύχει διψήφιο ποσοστό τότε ο Αλέξης Τσίπρας εκτός από το παιχνίδι της διακυβέρνησης μπορεί να χάσει και αυτό της επόμενης μέρας στην Κεντροαριστερά, στο οποίο ελπίζει τα μέγιστα προκειμένου να επανέλθει, μετά τη "δεξιά παλινόρθωση", στο γκουβέρνο. Σε κάθε περίπτωση η προσφυγή στις κάλπες τον Οκτώβριο με στρατηγική όμως Μαΐου μπορεί να αποδειχθεί το βατερλό του Αλέξη Τσίπρα και αμάρτημα ανάλογο με αυτό της λαγνείας. Όχι όπως την εννοούσε ο Γρηγόριος Α', αλλά για την εξουσία.

7. Το τελευταίο, αλλά όχι ήσσονος σημασίας αμάρτημα του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι δεν κατάφερε ή δεν θέλησε να φτιάξει ένα ισχυρό κέντρο διεύθυνσης των κυβερνητικών και κρατικών υποθέσεων. Δεν έφτιαξε μια ισχυρή ηγετική ομάδα. Είναι αυτός και μετά το χάος. Ακόμη και ο Ανδρέας Παπανδρέου στον οποίον, όπως λένε, θέλει να μοιάσει είχε τον Σημίτη, τον Γεννηματά και πλειάδα άλλων στελεχών που μπορούσαν να λειτουργήσουν αντ' αυτού εάν παρίστατο ανάγκη. Το γεγονός ότι ακόμη και στο στενό του επιτελείο στο Μαξίμου (Παππάς, Τζανακόπουλος, Βερναρδάκης, Φλαμπουράρης) ή ευρύτερα σε κυβέρνηση και Κουμουνδούρου (Δραγασάκης, Σκουρλέτης, Φίλης, Τσακαλώτος, Βούτσης) τσακώνονται κατά μόνας ή κατά δυάδες και τριάδες καταδεικνύει το πρόβλημα. Δεν υπάρχει συλλογικότητα και αλληλεγγύη. Επιπροσθέτως, το γεγονός ότι απαλλάσσεται από την παλιά φρουρά (Μπαλτάς, Γαβρόγλου κ.α.) δεν είναι σίγουρο ότι θα του βγει σε καλό καθώς οι νέοι, και ιδιαίτερα της κεντροαριστεράς, που συνωστίζονται γύρω του είναι περισσότερο απαράτσνικοι της εξουσίας και στη θέση του κώδικα των αξιών και της ηθικής της αριστεράς έχουν τοποθετήσει, ως προτεραιότητα, την προσωπική τους κατίσχυση. Επίσης, το γεγονός ότι εγκαταλείπει την ευρωπαϊκή ριζοσπαστική αριστερά για την δεξιά σοσιαλδημοκρατία μπορεί να είναι θετικό για τη στροφή στον ρεαλισμό που επιχειρεί όμως το γεγονός ότι η ριζοσπαστική ευρωπαϊκή αριστερά τον έχει ξεγράψει από τα κατάστιχά της μπορεί μελλοντικά να του κοστίσει σε συμμάχους εάν χάνοντας την κυβερνητική εξουσία του γυρίσουν την πλάτη και οι σημερινοί προνομιακοί συνομιλητές του σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Στις νέες αγάπες του Αλέξη Τσίπρα, εκτός από την εγχώρια Κεντροαριστερά και το διεθνές κατεστημένο, θα πρέπει, λένε οι άσπονδοι φίλοι του πρωθυπουργού, να συμπεριλάβουμε (για να γίνει περισσότερον ευκρινές το έβδομο αμάρτημα του Αλέξη) και τα παιχνίδια του με τη λεγόμενη διαπλοκή συμφερόντων. Και εκτός από τις καλές σχέσεις που φέρεται να έχει με τους περισσότερους από τους πολύ μεγάλους επιχειρηματίες φέρνουν ως παράδειγμα και τη συμπερίληψη του Πέτρου Κόκκαλη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ...

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΤΟ ΚΙΝΑΛ ΘΑ ΠΙΑΣΕΙ ΔΙΨΗΦΙΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥς ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΉΤΑΝ ΣΑΝ ΝΑ ΜΑς ΕΒΑΛΑΝ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΟ ΣΤΟ ΚΡΟΤΑΦΟ. ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ Δ. ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

  2. Και βέβαια κ. Φελέκη ο Τζουμάκας δεν είναι το ίδιο με τον Μωρ. Ο Στέφανος Τζουμάκας έχει
    ιστορία αφού πέρασε μέσα από την φωτιά. O άλλος ήταν πάντα μόνο την κονόμα….

  3. MARINA. 0:42 18/04/2019

    Όλη η βρώμικη διακυβέρνηση Τσίπρα είναι ένα έγκλημα.Αυτό το ανίκανο και ανθελληνικό τσογλάνι ασέλγησε πάνω στην Ελλάδα και τους Έλληνες.Ένας επαγγελματίας μπαχαλάκιας ψεύτης και καταληψίας ήρθε στην εξουσία από αγράμματους, φασίστες, ρουφιάνους και χαμηλού επιπέδου ψηφοφόρους.Ψήφισε μνημόνιο στα τέσσερα που έλεγε ότι θα έκαιγε και θα έσκιζε, έβαλε και άλλους φόρους και έκτακτες εισφορές, νομιμοποίησε και τσιμεντάρισε τον ΕΝΦΙΑ, έφερε στην Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες Ισλαμιστές κακοποιούς λαθρομετανάστες, έβαλε πωλητήριο σε όλη την Δημόσια περιουσία, εξαφάνισε και διέλυσε την μεσαία τάξη, ξεπούλησε την Ελληνική Μακεδονία στα Σκόπια και το Αιγαίο στους κωλότουρκους.Χιλιάδες Έλληνες αυτοκτόνησαν και έγιναν μετανάστες στο εξωτερικό την τετραετία της βρώμικης διακυβέρνησης Τσίπρα.Με το γουρούνι τον Παλνο στα τέσσερα Καμμένο, ψήφισαν όλα τα ανθελληνικά νομοσχέδια σε βάρος της Ελλάδας.Τι να τους κάνεις τους εξωτερικούς εχθρούς όταν σε κυβερνάει ο ανθέλληνας Τσίπρας.Μισούμε θανάσιμα αυτό τον καραγκιόζη.Στις εκλογές θα εκδικηθούμε τον Τσίπρα και την ανθελληνική συμμορία του.Δούρου, Νοτοπούλου, Χριστοδουλοπούλου, Κουβέλη, Φίλη ετοιμαστείτε για ξεβράκωμα στις εκλογές.Μεγαλύτερα καθάρματα τραμπούκους και φασίστες δεν έχει γνωρίσει η Ελλάδα.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.