ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ ΜΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΪΟΥ...

Οι πληροφορίες λένε ότι και η τελευταία προσπάθεια, που κατέβαλαν τις προηγούμενες ημέρες ορισμένοι, για να γίνουν εκλογές τον Μάιο απέτυχε. Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει -αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι στενοί του συνεργάτες αλλά και εξωπολιτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού- ότι οι βουλευτικές κάλπες πρέπει να στηθούν στο τέλος της τετραετίας. Και ο Οκτώβριος είναι η προτίμησή του. Το παράδοξο είναι ότι η στρατηγική του Μαΐου ήταν, όπως παραδέχονται υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες, εξαρχής ιδέα του πρωθυπουργού. Στις πολλαπλές κάλπες είχε στηρίξει όλη την πολιτική του στρατηγική. Μέχρι τον Μάιο έπρεπε, όπως ήταν η εντολή του, οι υπουργοί να ολοκληρώσουν τις εκκρεμότητες στα υπουργείο τους. Το ίδιο και οι οργανωτικοί υπεύθυνοι της Κουμουνδούρου. Η αλλαγή της ημερομηνίας των βουλευτικών εκλογών η αλήθεια είναι ότι έχει προκαλέσει ισχυρούς πονοκεφάλους στον ΣΥΡΙΖΑ αφού, όπως μάς εκμηστηρεύεται σημαντικό κυβερνητικό στέλεχος, "θα κάνουμε εκλογές τον Οκτώβριο με στρατηγική Μαΐου"!

Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο διαβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός άλλαξε γνώμη τον Ιανουάριο, όταν ο Πάνος Καμμένος απείλησε να αποσύρει την εμπιστοσύνη των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση πριν έλθει για κύρωση στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Η συμφωνία Τσίπρα - Καμμένου ήταν αυτό να συμβεί τον Μάρτιο, ώστε η προκήρυξη εκλογών να γίνει τον Απρίλιο, σε χρόνο δηλαδή κοντά στις ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές και το κύριο Πέτρο για να μην υπάρξει πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Το "σπάσιμο" της σχέσης των δύο εταίρων οδήγησε το Μαξίμου σε αναπροσαρμογή των εκλογικών πλάνων. Όμως οι εξελίξεις δεν φαίνεται να δικαιώνουν αυτή την αναπροσαρμογή. Το πολιτικό κλίμα παραμένει δυσμενές για την κυβέρνηση. Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, με πλέον πρόσφατα αυτά της MRB, συνεχίζουν να είναι αρνητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα θετικά μέτρα που ψηφίστηκαν δεν δείχνουν ικανά να αμφισβητήσουν το προβάδισμα της ΝΔ, ενώ οι αντιδράσεις για το Μακεδονικό κάνουν δύσκολη τη ζωή των βουλευτών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα.

Επιπροσθέτως, έστω και με καθυστέρηση, το Μαξίμου ανακαλύπτει ότι οι εκλογές για δημάρχους και περιφερειάρχες εξελίσσονται σε βατερλό για τους συνδυασμούς της Κουμουνδούρου. Η Κατερίνα Νοτοπούλου είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί στο δεύτερο γύρο για τον δήμο της Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως το ίδιο θα συμβεί και στην Αθήνα με τον Νάσο Ηλιόπουλο. Στον Πειραιά ο Νίκος Μπελαβίλας δεν φαίνεται να μπορεί να απειλήσει τον Γιάννη Μώραλη, ενώ η Ρένα Δούρου, όπως ομολογούν ακόμη και κυβερνητικοί παράγοντες, θα πρέπει να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι στην καρέκλα του περιφερειάρχη Αττικής θα καθίσει κάποιος άλλος, με επικρατέστερο τον Γιώργο Πατούλη. Ο κίνδυνος ενός αυτοδιοικητικού Ματζικέρτ στοιχειώνει το Μαξίμου. Μάλιστα, ορισμένοι, λίγοι είναι η αλήθεια, από τους συνομιλητές του πρωθυπουργού ελπίζουν ότι έστω και την δωδεκάτη ώρα ο Τσίπρας θα αλλάξει γνώμη και δεν θα περιμένει να εξαντληθεί η τετραετία. Και ο λόγος, όπως λένε, είναι απλός: "Ο Αλέξης γνωρίζει πολύ καλά ότι η κυβέρνησή του δύσκολα θα μπορέσει να αντέξει μέχρι τον Σεπτέμβριο αν το βράδυ της 26ης Μαΐου ο χάρτης καθ' άπασαν την επικράτεια να βαφτεί γαλάζιος". Και "όχι μόνον γαλάζιος, αλλά", όπως συμπληρώνουν κάποιοι άλλοι, "και με πράσινους κόκκους", αφού το ΚΙΝΑΛ εκτός από τους δύο περιφερειάρχες σε Δυτική Ελλάδα (Κατσιφάρας) και Κρήτη (Αρναουτάκης), εκτιμάται πως θα εκλέξει και αρκετούς, ενδεχομένως και περισσότερους από 50, δημάρχους. Πολιτικός χάρτης γαλάζιος με πράσινους κόκκους είναι ό,τι χειρότερο για τον Αλέξη Τσίπρα αφού εκτός από το χαμένο, ως φαίνεται, παιχνίδι της διακυβέρνησης μπορεί να αμφισβητηθεί και το προβάδισμά του για την επόμενη μέρα στην Κεντροαριστερά, ειδικά αν το ΚΙΝΑΛ, εκτός από τις αυτοδιοικητικές, καταγράψει καλή επίδοση και στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Επιπροσθέτως, και ενδεχομένως ο σοβαρότερος λόγος για να ανακρούσει πρύμνα ο πρωθυπουργός σχετικά με το χρόνο των βουλευτικών εκλογών είναι, υποστηρίζουν "οι τελευταίοι Μοϊκανοί του Μαΐου", και το γεγονός ότι μετά το Πάσχα η κυβέρνηση δεν έχει τίποτε άλλο για να περιμένει. Το τελευταίο καλό νέο για τους πολίτες θα είναι, μάς λέει ένα από τα επιφανή στελέχη του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, η νομοθέτηση -πιθανώς στο επόμενο δεκαήμερο- των 120 δόσεων για Ταμεία και εφορία. Μετά και μέχρι το τέλος της τετραετίας δεν υπάρχει κάποιο εξαιρετικά σημαντικό κυβερνητικό νομοθέτημα που να προικοδοτεί εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Το τετράμηνο Ιούνιος - Σεπτέμβριος έχει μόνο καθημερινή διαχείριση των κρατικών υποθέσεων, κάτι που κατά κοινή ομολογία δεν είναι και το δυνατό χαρτί της παρούσης κυβερνήσεως, ενώ υπάρχει και ο μεγάλος θερινός κίνδυνος, που φοβούνται όλες οι κυβερνήσεις: οι πυρκαγιές. Και τον οποίον, εξαιτίας της τραγωδίας στο Μάτι, φοβάται δυό φορές το Μαξίμου. Όπως μάς λέει υπουργός, τη γνώμη του οποίου ο πρωθυπουργός υπολογίζει, "ο Αλέξης τα συνυπολογίζει όλα αυτά, όμως η ομάδα του Μαξίμου θέλει να εξαντλήσει την τετραετία επειδή, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, δεν αισθάνεται έτοιμη να απεμπολήσει τα ωφελήματα της εξουσίας". Δεν είναι όμως μόνον τα εν Μαξίμω κατοικοϊδρεύοντα στελέχη αυτά που θέλουν να εξαντληθεί η τετραετία, είναι και όσοι από τους βουλευτές γνωρίζουν ότι θα χάσουν σίγουρα την έδρα τους εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ, ως βασίμως πιθανολογείται, έλθει δεύτερο κόμμα, αλλά και όσοι εκ των μελών και οπαδών της Κουμουνδούρου έχουν αποκτήσει οποιασδήποτε μορφής σχέση με το κράτος και τις υπηρεσίες ευρύτερα του Δημοσίου.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας οδηγείται στην απόφαση να γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας και για ένα ακόμη λόγο. Επειδή αρνείται να δεχθεί ότι το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι τόσο ισχυρό όσο καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι αρνείται να συζητήσει και ένα λογικό σενάριο που του έχουν αναπτύξει ορισμένοι σύντροφοί του είτε κατ' ιδίαν είτε σε κάποιες από τις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Σενάριο το οποίο εν ολίγοις περιγράφεται ως εξής: "Αλέξη, να κάνουμε όλες τις εκλογές τον Μάιο κι ας χάσουμε. Κυβερνήσαμε περισσότερο από τέσσερα χρόνια, εσύ και οι περισσότεροι από εμάς είμαστε σχετικά νέοι, θα είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, ο Μητσοτάκης θα αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα και το πιθανότερο είναι μετά από μερικά χρόνια να επανέλθουμε στην εξουσία. Γιατί να ρισκάρουμε και να τα παίξουμε όλα γι' όλα τον Οκτώβριο;". Ο Τσίπρας ούτε που συζητά αυτό το σενάριο, μάς λένε οι συνομιλητές μας. Η απάντησή του είναι μονίμως η εξής: "Αυτά ενδιαφέρουν εσάς, δεν αφορούν εμένα. Εγώ πάω στις εκλογές για να κερδίσω και όχι για να ετοιμάσω την επόμενη μέρα στην αντιπολίτευση". Θεωρεί δε πως όσο πιο αργά γίνουν οι εκλογές τόσο θα μειώνεται η ψαλίδα της διαφοράς από τη Νέα Δημοκρατία.

Μόνον που αυτή του η εκτίμηση, σύμφωνα με όλους τους δημοσκόπους-αναλυτές, είναι στον αέρα. Περισσότερο στηρίζεται στην ελπίδα και στα λεγόμενα όσων διατείνονται, όπως π.χ. ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ότι η διαφορά είναι μικρή, της τάξεως του 2-3%, και πάντως όχι αυτή που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Αν όμως η ευρωκάλπη δείξει ότι διαφορά είναι μεγαλύτερη από πέντε μονάδες τότε το πολιτικό σχέδιο του Μαξίμου καταρρέει. Με απλά λόγια ο Τσίπρας ελπίζει σε μια διαφορά κάτω από 5% ώστε να μπορεί να υποστηρίξει ότι ο ίδιος έλαβε το μήνυμα και να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις στο επόμενο τετράμηνο. Σε διαφορετική περίπτωση αν η διαφορά είναι πάνω από έξι μονάδες τότε ο δρόμος του Τσίπρα προς τις κάλπες θα μοιάζει με τον Γολγοθά και ενδεχομένως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ούτε κυβερνητική κρίση, αφού η "παρδαλή" πλειοψηφία των 151 είναι, εξ αντικειμένου, ούτε και έκτακτη προσφυγή στις κάλπες μεσούντος του θέρους. Η εμμονή του Τσίπρα να τα παίξει όλα για όλα στον αριθμό "5" της διαφοράς προκαλεί δυσφορία σε κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όμως όλοι δηλώνουν υποταγή στη θέληση του αρχηγού. Όχι μόνον γιατί κατάφερε ένα μικρό κόμμα της αριστεράς να το οδηγήσει στην εξουσία και να το κρατήσει, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες, για περισσότερο από τέσσερα χρόνια στην κυβέρνηση, αλλά και γιατί σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της MRB, δείχνουν ότι μπορεί να διατηρήσει ένα ποσοστό της τάξεως του 25-27%, που εξ αντικειμένου κρίνεται εξαιρετικά υψηλό και πάντως καθιερώνει τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον ένα από τους δύο ισχυρούς πόλους του νέου δικομματισμού.

Στο υψηλό ποσοστό που ελπίζει ο Τσίπρας ότι θα καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές δεν είναι όμως σίγουρο ότι θα έχει τη βοήθεια όσων συναπαρτίζουν την Προοδευτική Συμμαχία. Η εκλογική προίκα των "γεφυροποιών" ανάμεσα στην Αριστερά και το Κέντρο είναι μικρή και οπωσδήποτε υστερεί του πολιτικού θορύβου που παράγεται στα Μέσα Ενημέρωσης. Την περιορισμένη πολιτική και εκλογική απήχηση των "γεφυροποιών" παραδέχονται και παράγοντες της Κουμουνδούρου, όμως ευελπιστούν ότι τα κεντροαριστερά στελέχη μπορεί να συμβάλλουν στο να αναπτυχθεί κάποια δυναμική σε τοπικό επίπεδο, που θα καταστήσει περισσότερο ελκυστικό τον ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό σώμα της ευρύτερης Προοδευτικής Παράταξης. Η Προοδευτική Συμμαχία, που έκανε χθες την πρώτη της εμφάνιση στο Γαλάτσι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα εξελιχθεί σ' εκείνο το μετωπικό εκλογικό σχήμα που χρειάζεται ο Αλέξης Τσίπρας για να εδραιώσει την κυριαρχία του στους ψηφοφόρους του πρώην ΠΑΣΟΚ, αλλά και για να έχει στηρίγματα στη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο όρος "Προοδευτική Συμμαχία" θα αναγράφεται μόνον στις αφίσες και όχι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Και σίγουρα αποκαλυπτικό του τρόπου με τον οποίον ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του προτίθενται να χρησιμοποιήσουν τους "γεφυροποιούς" είναι και το γεγονός ότι απερρίφθη ακόμη και ως σκέψη η εκδήλωση να θεωρηθεί ως ιδρυτική πράξη έστω κάποιας πολιτικής συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ με τις κινήσεις που φέρονται να εκπροσωπούν οι δέκα ομιλητές στο κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου.

Βεβαίως, οι εκδηλώσεις της Προοδευτικής Συμμαχίας θα συνεχιστούν και μάλιστα αν κρίνουμε από τον προγραμματισμό της Κουμουνδούρου το επόμενο διάστημα θα πολλαπλασιαστούν και θα πραγματοποιηθούν σε κάθε περιοχή της χώρας. Μέλλει πάντως να αποδειχθεί αν θα μπορέσουν να δημιουργήσουν, κατά τόπους, πολιτικά και εκλογικά προβλήματα στο ΚΙΝΑΛ, στη μείωση των ποσοστών του οποίου ευελπιστεί το Μαξίμου για να κλείσει την ψαλίδα της διαφοράς από τη ΝΔ, αλλά και για να δείξει ότι δεν ευσταθούν τα λεγόμενα της αντιπολίτευσης περί πολιτικής απομόνωσης της κυβερνήσεως και του πρωθυπουργού. Εκτός από τους "γεφυροποιούς" το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού θέλει να αξιοποιήσει και τους 140 επιχειρηματίες που πήγαν στα Σκόπια, αλλά και τη δημοσκόπηση της MRB που δείχνει ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία δεν είναι όπως λέγεται μονοψήφιο, αλλά προσεγγίζει το 20%, για να δείξει ότι η φθορά από τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι μεγάλη και ότι η κυβέρνηση αρχίζει σταδιακά να αποκτά ελκυστικό πρόσωπο στην κοινωνία. Φυσικά στο Μαξίμου ξεχνούν ότι οι επιχειρηματίες -όλοι οι επιχειρηματίες και πάντως σίγουρα οι μεγάλοι που συνόδευσαν τον πρωθυπουργό στα Σκόπια- δεν ψηφίζουν την Κυριακή, αλλά τη Δευτέρα και ανάλογα με το εξαγόμενο από την κάλπη αποτέλεσμα...

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. SPARTA. 20:50 25/04/2019

    Uncle K. Όχι μόνο γύφτος, αλλά Τουρκόγυφτος και Τουρκόσπορος.Αυτός είναι ο τενεκές και καραγκιόζης Αλέξης Τσίπρας.Αυτό το πολιτικό κατακάθι στις 26η Μάη του 2019, το στέλνουμε στα σκουπίδια της ιστορίας και στον αγύριστο μιά και καλή.

  2. κυριε Φελνικο σας συνχαιρω για την ποιοτητα των αναγνωστων σας

  3. Κυριε Φελνικο σας συνχαιρω για την ποιοτητα των αναγνωστων σας.

  4. Uncle. K 19:33 09/04/2019

    Sparta αγόρι μου εσύ, πεστα τους τούς αλήτες πεστα τους. Εμένα πάντως για νά ξέρεις με πήρες με το μέρος σου σ αγάπησα πως να το κάνουμε δηλαδή και δεν είμαι μόνο εγώ είναι κι ο Φελνικος και οι αναγνώστες βέβαια όλοι μαζί σου, ξέρεις ότι μόνος σου δεν μπορείς να ρίξεις τον γιφτο τον Τσιπρα.

  5. SPARTA. 5:51 09/04/2019

    Όποτε και να κάνει εκλογές το ρεμάλι θα τις χάσει.Νομίζει ο καραγκιόζης Τσίπρας ότι με τον ρομά τον Παιτέρη, τους προδότες Ρεπούση, Ραγκούση, Δανέλη,Παπακώστα, την πάπια Κουντουρά και τα κλαρίνα Χρηστίδου, Νοτοπούλου, Αχτσιόγλου θα κερδίσει εκλογές.Δεν πρόκειται να πετύχει τίποτα ο Τσίπρας.Ηγείται ενός ανθελληνικού μορφώματος που κυβερνά με πολιτικές καμόρα.Είτε Μάιο, είτε Φεβρουάριο ο Τσίπρας παίρνει πούλο.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.