ΚΟΣΜΟΣ

Οι Αρχές μιλούν για τρομοκρατική ενέργεια

Βόρεια Ιρλανδία: Συνέλαβαν δύο νεαρούς για το φόνο της δημοσιογράφου στο Λόντοντερι 

H αστυνομία στη Βόρεια Ιρλανδία συνέλαβε δύο νεαρούς σε σχέση με τη δολοφονική επίθεση σε βάρος μιας 29χρονης δημοσιογράφου στη διάρκεια επεισοδίων στο Λόντοντερι το βράδυ της Πέμπτης.

«Η ομάδα του εγκληματολογικού της αστυνομίας συνέλαβε δύο άνδρες, ηλικίας 18 και 19 ετών, με την κατηγορία του νόμου περί τρομοκρατίας και της ανθρωποκτονίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η αστυνομία της Βορείου Ιρλανδίας.

Μέλη της Σήμανσης στο σημείο δολοφονίας της Λύρα ΜακΚι στο Λόντοντερι της Βορείου Ιρλανδίας / Φωτογραφία: Brian Lawless/PA via AP
Η Λύρα ΜακΚι, ανερχόμενο αστέρι της ερευνητικής δημοσιογραφίας, σκοτώθηκε, πιθανώς από σφαίρα που είχε ως στόχο αστυνομικούς τη νύχτα των επεισοδίων παραμονές του Πάσχα των Καθολικών, κατά το οποίο οι δημοκρατικοί γιορτάζουν την επέτειο της εξέγερσης στο Δουβλίνο το 1916, η οποία κατέληξε στην ανακήρυξη μιας Δημοκρατίας της Ιρλανδίας τη Δευτέρα του Πάσχα.

Οι συλλήψεις των δύο νεαρών έγιναν μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο από κάμερες κλειστού κυκλώματος και κινητών που καταγράφουν τις τελευταίες στιγμές της δημοσιογράφου. Ο κουκουλοφόρος δράστης διακρίνεται να βγαίνει από τον κρυψώνα του και να ανοίγει πυρ κατά αστυνομικών, όπως βλέπουμε στις παρακάτω εικόνες:

Οι Αρχές της Βορείου Ιρλανδίας χαρακτήρισαν «τρομοκρατική ενέργεια» το θάνατο της δημοσιογράφου στρέφοντας τις υποψίες τους στην οργάνωση «Νέος IRA».

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) Φιλίπ Λερούτ ζήτησε από τις ιρλανδικές αρχές να «διασφαλίσουν ότι θα διεξαχθεί πλήρης έρευνα» για τον θάνατο της δημοσιογράφου. «Ο θάνατος της Λίρα ΜακΚί είναι μια πραγματική απώλεια για την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη και για τη νέα γενιά των δημοσιογράφων», πρόσθεσε.

Όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα καθώς και οι πρωθυπουργοί Βρετανίας και Ιρλανδίας έσπευσαν να καταδικάσουν τον θάνατο της δημοσιογράφου, που επανέφερε στη μνήμη τις δεκαετίες βίας που συγκλόνιζαν τη Βόρεια Ιρλανδία πριν τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1988. Μιλώντας στο Δουβλίνο ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ είπε ότι οι λαοί της Ιρλανδίας και της Βορείου Ιρλανδίας επέλεξαν το δρόμο της ειρήνης και της συνεργασίας πριν από 21 χρόνια και «δεν θα συρθούν στο παρελθόν» από την πολιτική βία.

Η ΜακΚι απέκτησε φήμη το 2014 με μια συγκινητική ανάρτηση σε ιστολόγιο υπό τον τίτλο «γράμμα στον 14χρονο εαυτό μου», όπου περιέγραφε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε στην εφηβεία της ως ομοφυλόφιλη στο Μπέλφαστ, την πρωτεύουσα της Βορείου Ιρλανδίας. Έγραφε για την ντροπή που αισθανόταν καθώς κρατούσε «κρυφό» από την οικογένειά της και φίλους ότι ήταν gay και πόσο συγκινήθηκε από την αγάπη που της έδειξαν όταν τόλμησε να το αποκαλύψει. Λίγες ώρες πριν τον θάνατό της είχε αναρτήσει στο Twitter μια φωτογραφία των επεισοδίων με τη λεζάντα: «Το Ντέρι απόψε. Απόλυτη τρέλα».

Η τελευταία ανάρτηση της Λύρα ΜακΚι στο Twitter, πριν δεχθεί τη σφαίρα που της έκοψε το νήμα της ζωής στα 29 της.
Ο Νέος IRA είναι μια μικρή οργάνωση που συγκροτήθηκε το 2012 από σκόρπια μέλη του παλαιού Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού που τασσόταν υπέρ της απόσχισης της Β. Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και απορρίπτει τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία τερμάτισε την πολυετή βία, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 3.700 ανθρώπους. Η οργάνωση κατηγορείται και για την ανατίναξη ενός παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου τον περασμένο Ιανουάριο στο Λόντοντερι, που ευτυχώς δεν προκάλεσε θύματα. Θεωρείται ως η μεγαλύτερη από τις αποσχισθείσες φράξιες που εξακολουθούν να δρουν και οι Αρχές της Βορείου Ιρλανδίας τη συνδέουν με αρκετές δολοφονίες την περασμένη δεκαετία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.