ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Αλαμπάμα stop

Το είδα και δεν το πίστευα! Επικυρώθηκε ο νόμος που απαγορεύει τις αμβλώσεις. Η κυβερνήτης της Αλαμπάμα Κέι Άιβι υπέγραψε τον νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις σε όλες τις περιπτώσεις. Κοιτάζω και ξανακοιτάζω την φωτογραφία. Η κυβερνήτης φοράει κόκκινο ταγιέρ και λεπτό ρολογάκι χειρός. Τι να σκέφτεται άραγε την στιγμή που το χέρι της βάζει την υπογραφή;

Ο νόμος που απαγορεύει τις αμβλώσεις δεν προβλέπει εξαιρέσεις ούτε καν σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας. Μοναδική εξαίρεση όταν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή της μάνας ή του εμβρύου ή όταν το ίδιο έχει κάποια "ανωμαλία". Όσο για τους γιατρούς που θα τολμήσουν να κάνουν αμβλώσεις θα αντιμετωπίσουν ποινές κάθειρξης που αγγίζουν τα 99 χρόνια.

Αναρωτιέται κανείς πως γεννήθηκε το παγκόσμιο κίνημα κατά των αμβλώσεων στην συγκεκριμένη πολιτεία; Γυναικείες οργανώσεις, ακτιβίστριες και χιλιάδες γυναίκες ξεσηκώθηκαν εναντίον του νόμου.

Η ηθοποιός Μπίζι Φίλις αποφάσισε να προτρέψει τις γυναίκες που την ακολουθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να μοιραστούν μαζί της τις δικές τους ιστορίες που έχουν σχέση με την άμβλωση, βάζοντας το hashtag#YouKnowMe . "1 στις 4 γυναίκες έχουν κάνει έκτρωση. Πολλοί πιστεύουν ότι δεν γνωρίζουν κάποια που να έχει κάνει, αλλά #YouKnowMe (με γνωρίζεις)", έγραψε στο Twitter η Φίλιπς.

"Μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Αν είστε 1 από τις 4, ας το μοιραστούμε και ας δώσουμε τέλος σε αυτήν την ντροπή", συμπλήρωσε η ηθοποιός. Δεν πρόλαβε να κάνει την ανάρτηση και εκατοντάδες γυναίκες θέλησαν να μοιραστούν την ιστορία τους ενώ μέχρι τότε ντρεπόντουσαν καθώς οι περισσότερες ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

«#Με ξέρεις. Πίσω αυλή. Καθετήρας και ρούχα. Ήμουν 19, ήταν το 1966. Δεν πέθανα. Αλλά θα μπορούσα», έγραψε η Charla Garth. "Ήμουν δεκαέξι. Είχα βιαστεί από έναν εθελοντή σχολείου. Το έμβρυο μου είχε προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία. Ήμουν στη δεύτερη χρονιά του Γυμνασίου και πέθαινα επειδή το επέλεξε ένας άντρας. Στο τέλος ή θα πέθαινα εγώ ή το έμβρυο", έγραψε άλλη μια γυναίκα στο Twitter της Φίλιπς.

Οι γυναίκες ενώνονται διεκδικώντας τα δικαιώματά τους. Επτά χρόνια πριν καθιερωθεί το δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες της Αμερικής ,τον Μάρτιο του 1913, οι σουφραζέτες παρελαύνουν στην Ουάσινγκτον. Μία από τις μεγαλύτερες πορείες διαμαρτυρίας για τη γυναικεία ψήφο διοργανώθηκε μία μέρα πριν ο W.Wilson ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Κάπου 6.000-8.000 σουφραζέτες προχώρησαν με θάρρος μπροστά από τον Λευκό Οίκο αγνοώντας την επίθεση που δέχτηκαν από μερίδα συμπολιτών τους που αντιδρούσαν στην ισότητα των γυναικών. Οι δυο διοργανώτριες της διαδήλωσης, Alice Paul και Lucy Burns παρά το γεγονός ότι είχαν άδεια για την πορεία προπηλακίστηκαν ξεσηκώνοντας την συμπαράσταση και αλληλεγγύη και των άλλων γυναικών αλλά και κάποιων ανδρών για το δίκιο αγώνα τους. Στις 10 Ιουνίου του 1963, ο πρόεδρος Τζον Κένεντι στον Λευκό Οίκο μοιράζει στυλό προωθώντας το ψήφισμα υπέρ της ίσης μισθοδοσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ο δρόμος έχει ανοίξει. Τη δεκαετία του '70 σημειώθηκαν σημαντικά βήματα.

Έως τότε, η γυναίκα δεν μπορούσε να διαχειριστεί τα λεφτά της και ο βιασμός εντός του γάμου δεν αποτελούσε πρόβλημα. Το 1963 ο Τζον Κένεντι υπέγραψε υπέρ της ίσης αμοιβής ανδρών και γυναικών που ασκούν το ίδιο επάγγελμα ωστόσο, μισό αιώνα μετά, οι μισθοί των γυναικών είναι χαμηλότεροι και όσο για τις διευθυντικές θέσεις, η αναλογία είναι υπέρ των αντρών. Στις 19 Απριλίου του 1967 ο προπονητής Jock Semple εισβάλλει στον αγώνα δρόμου σπρώχνοντας την αθλήτρια Kathy Switzerm εκτός αγώνα. Οι άντρες δρομείς σχηματίζουν ένα προστατευτικό τείχος γύρω από την Switzerm μέχρι να απομακρύνουν τον διαμαρτυρόμενο. Για να γιορτάσουν τα 50 χρόνια δικαιώματος ψήφου της γυναίκας στις ΗΠΑ, στις 26 Αυγούστου του 1970 χιλιάδες γυναίκες κατεβαίνουν σε πορεία στην 5th Avenue ,κρατώντας πλακάτ και ζητώντας ίσα δικαιώματα.

Πέντε χρόνια αργότερα, οι γυναίκες διαδηλώνουν υπέρ της σεξουαλικής ισότητας στους δρόμους της Νέας Υόρκης, κρατώντας ένα πανό με το σύνθημα: "Είναι δύσκολο να κερδίσεις ίσα δικαιώματα για ένα κομμάτι κρέας".

Στις 19 Μαρτίου 1980 οι γυναίκες έξω από το Κοινοβούλιο διαδηλώνουν υπέρ του δικαιώματος της νόμιμης άμβλωσης. "Σταματήστε τη βία", "ο βιασμός είναι έγκλημα", ήταν μερικά από τα συνθήματα που έγραφαν στα πανό. Χιλιάδες διαδηλώτριες κατέβηκαν στους δρόμους της Ουάσινγκτον για να διαδηλώσουν κατά των αποφάσεων της 104ης Αμερικανικής Συνέλευσης για τις φτωχές γυναίκες, την άμβλωση και τη βία κατά των γυναικών. Τον Οκτώβριο του 2016, ακτιβίστριες προχωρούν σε διαδήλωση κατά του υποψηφίου Προέδρου Τραμπ για την άνιση μεταχείριση προς τις γυναίκες. #YouKnowMe

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.