ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευάγγελος Αποστολάκης

«Θεμέλιο ειρήνης και σταθερότητας η Ελλάδα»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, συμμετείχε σήμερα στο ετήσιο συνέδριο EXPOSEC-DEFENSEWORLD CONFERENCE 2019. Το συνέδριο, με θέμα «Καθορίζοντας μια σύγχρονη Στρατηγική Άμυνας και Ασφάλειας», πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Αποστολάκης στην ομιλία του τόνισε ότι η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής θέσης, που κατέχει στην Ανατολική Μεσόγειο, βρίσκεται σε ένα ταχέως εξελισσόμενο και απαιτητικό περιβάλλον, με εύθραυστες ισορροπίες και πολλές προκλήσεις παγκόσμιας γεωστρατηγικής και γεωοικονομικής σημασίας. «Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων έχουμε υιοθετήσει πολιτικές που θέτουν ως εθνική προτεραιότητα τη συνεργασία, την ειρήνη και την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως παρόχου ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων», δήλωσε ο κ. Αποστολάκης και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι θεμέλιο ειρήνης και πόλος σταθερότητας. Οικοδομεί γέφυρες συνεργασίας και διαλόγου με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εποικοδομητικής διάδρασης. Η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην εν λόγω εθνική προσπάθεια, υλοποιείται μέσω της άσκησης ενεργούς, πολυδιάστατης αμυντικής διπλωματίας, η οποία εξυπηρετεί και έχει άμεσες προεκτάσεις στο πολιτικό σκέλος».

Ο κ. Αποστολάκης χαρακτήρισε την Τουρκία ως έναν δύσκολο γείτονα, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα προσπαθεί πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία να αντιμετωπίσει τις προκλητικές ενέργειες της. Επίσης, τόνισε πως γίνονται προσπάθειες εξομάλυνσης και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει συνάντηση με την τουρκική πλευρά για τον καθορισμό δράσεων στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Παράλληλα, ο ΥΕΘΑ καταδίκασε πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σε αυτό το σημείο να αναφερθώ, στην πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μία απόφαση την οποία έχουμε καταδικάσει και η οποία έχει προκαλέσει πολλές διεθνείς αντιδράσεις, όπως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και πολλές άλλες πλευρές. Επικροτούμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κύπρου, παραμένουμε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τους κοινοτικούς εταίρους και συμμάχους μας για τις επόμενες ενέργειες και υποστηρίζουμε την Κύπρο σε όλες τις ενέργειες».

Ο κ. Αποστολάκης ανέφερε ακόμα ότι στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι η διατήρηση του αποτυπώματός της στο εξωτερικό και γι΄ αυτό συμμετέχει ενεργά στις δομές ασφαλείας και άμυνας του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών Οργανισμών, καθώς και στην ανάπτυξη των πρωτοβουλιών εντός αυτών.

Αναφορικά με την κατάσταση στα Βαλκάνια, ο κ. Αποστολάκης τόνισε η Ελλάδα συνεχίζει να επιδιώκει την ενίσχυση της σταθερότητας και τον Ευρω-Αντλαντικό προσανατολισμό των χωρών της περιοχής, με την υλοποίηση «αμυντικών δράσεων οικοδόμησης δυνατοτήτων». Παράλληλα, επισήμανε ότι με την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα συντελέσει στην εμπέδωση και ισχυροποίηση του αισθήματος σταθερότητας και στην ενίσχυση της συνεργασίας και της ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή. «Επιδίωξή μας είναι να καταστεί η χώρα μας ο κύριος στρατηγικός αμυντικός εταίρος της εν λόγω χώρας», είπε ο κ. Αποστολάκης και πρόσθεσε: «Και ήδη το κάνουμε πράξη με την Αμυντική Συμφωνία Συνεργασίας, που πρόσφατα υπέγραψα με την ομόλογό μου, η οποία περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσεων και ενεργειών, με σκοπό τη διεύρυνση και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας μας στον αμυντικό τομέα και κυρίως την υποστήριξη της γείτονος χώρας κατά τη διάρκεια ενσωμάτωσης στις νατοϊκές δομές».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε πως με τις στενές στρατιωτικές συνεργασίες που έχει αναπτύξει η χώρα μας με την Άιγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, συμβάλλει στη σταθερότητα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, προσθέτοντας πως η συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην πρόσφατη τριμερή Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, αποτελεί απτή απόδειξη της υποστήριξης των ΗΠΑ και ένα ισχυρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Στη συνέχεια, ο κ. Αποστολάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σχέσεις με τις ΗΠΑ λέγοντας πως υπάρχει μια άριστη στρατηγική στρατιωτική σχέση. «Επιτρέψτε μου να επισημάνω την πρόσφατη διεξαγωγή του 1ου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Ελλάδος-ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον, τον Δεκέμβριο, στον οποίο και συμμετείχα» είπε και πρόσθεσε: «Αποτέλεσε μια επιβεβαίωση της άριστης και πολυεπίπεδης συνεργασίας μας στον τομέα Άμυνας και Ασφάλειας, αλλά και για την περαιτέρω ενίσχυση της ισότιμης στρατηγικής αυτής σχέσης μας και στην κατεύθυνση αυτή, προχωρούμε στην υλοποίηση όσων έχουμε συμφωνήσει». Σημείωσε, επίσης, ότι «έμπρακτη επιβεβαίωση αποτελεί η πρωτοβουλία των γερουσιαστών Ρούμπιο και Μενέντεζ, και αφορά στην κατάθεση στη Γερουσία των ΗΠΑ του νομοσχέδιου για την "Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019"» και ότι «είναι πολύ μεγάλης σημασίας για τη χώρα μας και κινείται στη σωστή κατεύθυνση», προσθέτοντας ότι «αυτό συζητήσαμε με το γερουσιαστή Μενέντεζ, όταν συναντήθηκα μαζί του πριν από λίγες ημέρες».

Παράλληλα, ο κ. Αποστολάκης δήλωσε πως έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων προωθώντας την υλοποίηση των απαραίτητων μόνο εξοπλιστικών προγραμμάτων. «Όλες αυτές οι ενέργειες εντάσσονται στην προσπάθεια που καταβάλλουμε και για την ενίσχυση και αναζωογόνηση της εγχώριας αμυντικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, με προφανή οφέλη για την εθνική οικονομία. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμβάλλουμε στην πρόοδο των εταιρειών, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, της Ελευσίνας, της ΕΑΒ, των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ», δήλωσε ο κ. Αποστολάκης.

Κλείνοντας την ομιλίας του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε: «Είμαστε αταλάντευτα προσηλωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας θέσεων, όπως αυτές προσδιορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποδείξει την επάρκεια εκπαίδευσης και επαγγελματισμού που διαθέτουν. Αναγνωρίζονται διεθνώς για το αξιόμαχο και την αποτελεσματικότητά τους. Θα τονίσω, λοιπόν, ακόμη μία φορά, ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν και την ετοιμότητα και την επάρκεια για να προασπίσουν τα εθνικά δικαιώματα και συμφέροντα όταν και εφόσον απαιτηθεί και να μην έχετε καμία αμφιβολία».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.