ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη στο indicator.gr

Χριστοδουλάκης: «Οι εκλογές αυτές να είναι η πρώτη Ανάσταση για την κοινωνία»

O γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο indicator.gr, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ένα ισχυρό μήνυμα αλλαγής που καλείται να στείλει ο ελληνικός λαός, επισημαίνοντας πως αυτό είναι το βασικό διακύβευμα των φετινών εκλογών.

Όσον αφορά τις νέες παροχές της κυβέρνησης, ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε πως ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι ο λαός τρώει κουτόχορτο, όμως οι Έλληνες δεν ξεγελιούνται. Τόνισε, δε, πως ο κόσμος ζητά από το ΚΙΝΑΛ να μη συμβιβαστεί με τις υφιστάμενες πολιτικές.

Σχετικά με το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης Κινήματος Αλλαγής - Νέας Δημοκρατίας δήλωσε πως το ΚΙΝΑΛ δε πρόκειται να γίνει βολικό συμπλήρωμα κανενός. Τέλος, σχετικά με το μέλλον του ΚΙΝΑΛ επεσήμανε ότι επιθυμεί σε τρία χρόνια η παράταξη να έχει τη θέση στο πολιτικό σύστημα που αρμόζει στην ιστορία της.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

-Μιας και μετράμε αντίστροφα για την μέρα των Ευρωεκλογών ποια είναι η πρόβλεψη σας για το αποτέλεσμα; Θα κρίνει τις εθνικές όπως πολλοί πιστεύουν;

Είναι προφανές ότι παρόλο που στις 26 Μαΐου ψηφίζουμε πρωτίστως για την Ευρώπη, η πρώτη κάλπη εθνικής εμβέλειας μετά από 4 χρόνια, προφανώς θα στείλει κεντρικά πολιτικά μηνύματα που θα διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό και ενόψει εθνικών εκλογών. Ακριβώς για αυτό το λόγο το βασικό διακύβευμα στις επερχόμενες εκλογικές διαδικασίες, είναι ο ελληνικός λαός με την ψήφο του, να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αλλαγής. Μήνυμα αλλαγής απέναντι στην παραδοσιακή δεξιά του κ. Μητσοτάκη και τη νέα δεξιά του κ. Τσίπρα. Οι εκλογές αυτές πρέπει να είναι η «πρώτη Ανάσταση» για την ελληνική κοινωνία, για την οικονομία, για τα κρίσιμα εθνικά μας θέματα. Πρέπει να είναι ένας θετικός προάγγελος για την προοδευτική ανατροπή στις επόμενες εθνικές εκλογές. Απέναντι στην τεχνητή πόλωση και το διχασμό, να επιλέξουμε αυτούς που νοιάζονται πραγματικά για το συμφέρον των Ελλήνων. Κίνημα Αλλαγής τώρα.

-Πώς σας φάνηκαν οι παροχές Τσίπρα; Θα επηρεάσουν την ψήφο των πολιτών στις 26 Μαΐου;

Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι ο ελληνικός λαός τρώει κουτόχορτο. Του έχει πάρει δέκα μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης και δέκα μέρες πριν τις εκλογές του επιστρέφει ένα και τελικά και αυτό κουτσουρεμένο. Υποτιθέμενη 13η σύνταξη όταν αύξησε 800 εκατομμύρια την εισφορά υγείας των συνταξιούχων και 266 εκατομμύρια της συμμετοχής στα φάρμακα, όταν ήταν αυτός που έκοψε το ΕΚΑΣ. Όταν πανηγυρίζει για τη μερική μείωση του ΦΠΑ που ο ίδιος πήγε από το 13% στο 24%. Όταν ο ίδιος συμφώνησε, υπέγραψε και ψήφισε τη μείωση του αφορολόγητου. Όταν συμφώνησε σε 2 δις περικοπή δαπανών για την υγεία και την παιδεία. Οι εκλογές δεν κερδίζονται με ένα κόκκαλο στο τέλος της βάρδιας. Οι «πολλοί» λοιπόν δεν ξεγελιούνται. Και κατά γενική ομολογία… ήρθε η ώρα των «πολλών».

-Aυτόν τον καιρό πραγματοποιείτε προεκλογική περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Τι ανησυχεί τον λαό περισσότερο και τι είναι αυτό που ζητάει ο κόσμος από εσάς;

Αναμφισβήτητα στην ατζέντα υπάρχουν πάντα τα εθνικά μας θέματα και η πολιτική επικαιρότητα. Αλλά καλώς ή κακώς, το πρώτο πράγμα που απασχολεί τους Έλληνες πολίτες είναι η καθημερινότητα τους. Η «τσέπη» τους, το νοικοκυριό, το μέλλον των παιδιών τους. Και αυτό που μας ζητάνε είναι να μην συμβιβαστούμε. Να μη συμβιβαστούμε με τις υφιστάμενες πολιτικές, να μη συμβιβαστούμε με μία κυνική κυβερνητική αλλαγή που θα αναπαράγει τα σημερινά αδιέξοδα. Να μη συμβιβαστούμε με την απαξίωση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και του πολιτικού μας συστήματος. Με τις πρακτικές που αναπαράγουν την πόλωση και το διχασμό. Και είμαστε έτοιμοι, αυτό να το κάνουμε πράξη. Με τη δική μας ατζέντα, τη δική μας πρόταση και τους δικούς μας όρους. Ζητάμε τη δύναμη για να μην κάνουμε βήμα πίσω από αυτούς.

-Τον τελευταίο καιρό οι τουρκικές προκλήσεις έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα. Θεωρείτε πως η Κυβέρνηση τις έχει χειριστεί σωστά ή όχι;

Προφανώς και όχι. Μετά την εκ νέου έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και τις απερίσκεπτες δηλώσεις των δικών μας κυβερνητικών αξιωματούχων για τη «γεωγραφία» του Καστελόριζου και συμφωνίες με την Τουρκία αντίστοιχες των Πρεσπών, πρέπει επιτέλους ο ελληνικός λαός να μάθει τι συζήτησαν Τσίπρας και Ερντογάν επί δύο ώρες κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία. Με τα εθνικά μας θέματα δεν παίζουμε. Όπως δεν διεκδικούμε τίποτα από κανέναν, έτσι ούτε μισό χιλιοστό από τη εθνική μας κυριαρχία δεν είναι υπό διαπραγμάτευση.

-To ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με την Ν.Δ πως σας φαίνεται;

Όσο και αν κάποιους δεν τους βολεύει, εμείς το κάνουμε σαφές. Δεν πρόκειται να γίνουμε βολικό συμπλήρωμα κανενός απλά και μόνο για να βγαίνουν οι αριθμοί. Προϋπόθεση για εμάς για οποιαδήποτε μετεκλογική συζήτηση, είναι να πάρει το Κίνημα Αλλαγής διερευνητική εντολή. Όταν πάρουμε διερευνητική εντολή, θα επιδιώξουμε το σχηματισμό κυβέρνησης της μέγιστης δυνατής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και πάντα στη βάση του δικού μας προοδευτικού προγραμματικού πλαισίου. Και μετά ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

-Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το κριτήριο με βάση το οποίο πρέπει να ψηφίσουμε στις Ευρωεκλογές και ποιο στις αυτοδιοικητικές;

Στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε πρώτον για την αποτύπωση των πολιτικών συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Απέναντι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της ΝΔ που επέβαλλε στη χώρα μας τις επιταγές οριζόντιας λιτότητας μέσα στην κρίση, αλλά και στη χαοτική ευρωπαϊκή αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ που επίσης στάθηκε απέναντι σε όλα τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας. Να ενισχύσουμε τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές και τον Φρανς Τίμερμανς για μια Ευρώπη αλληλεγγύης, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας σήμερα.
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές καλούμε τον κόσμο να επιλέξει ανθρώπους αξιόλογους, με προοδευτικές ιδεολογικές αναφορές, αλλά κυρίως με πρόγραμμα, σχέδιο και πρόταση για τη θωράκιση και την ενίσχυση του θεσμού της αυτοδιοίκησης τόσο του πρώτου, όσο και του δεύτερου βαθμού και ειδικά στην κρίσιμη πολιτική συγκυρία και τους κινδύνους που επιβάλλει ο Κλεισθένης για τη λειτουργία του θεσμού.

-Πρόσφατα είδαμε την επανεκλογή σας ως γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ. Πως φαντάζεστε την πορεία σας σε 3 χρόνια;

Το θέμα δεν είναι η προσωπική πορεία του καθενός, το θέμα είναι η συλλογική συνεισφορά όλων μας ώστε σε τρία χρόνια η δημοκρατική παράταξη να έχει τη θέση στο πολιτικό μας σύστημα που αρμόζει στην ιστορία της, στους διαχρονικούς αγώνες των χιλιάδων στελεχών της, αλλά και στο όραμα του ηγέτη της και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.