ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην ΕΡΤ

Διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους Παπαδημούλης-Μεϊμαράκης

Προσκεκλημένοι στην εκπομπή Focus της ΕΡΤ βρέθηκαν χθες ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Με επιλογή του κ. Μεϊμαράκη δεν έγινε απευθείας διάλογος και οι δυο πολιτικοί τοποθετήθηκαν χωριστά για τα ζητήματα της επικαιρότητας, όπως οι ευρωεκλογές και η πόλωση στο πολιτικό σκηνικό.

«Είναι λάθος και κατρακύλα της ΝΔ η διαμόρφωση της πολιτικής αντιπαράθεσης στο επίπεδο του κιτρινισμού και των fake news και της χυδαιότητας. Εάν νομίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι κερδίζει από αυτό κάνει λάθος. Αυτές οι εκλογές θα είναι πιο πολιτικές από όλες τις προηγούμενες Ευρωεκλογές, γιατί αντιπαρατίθενται δυο διαφορετικές προτάσεις και για την Ευρώπη, και για το μέλλον της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη, αλλά θα μπορούσε να γίνει μια πολωτική αντιπαράθεση, με επιχειρήματα στοιχεία και προτάσεις για το τι έκανε και τι προτείνει». Αυτό ανέφερε, κληθείς να σχολιάσει το πολιτικό κλίμα των τελευταίων ημερών, ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Αν ζούσε ο ιδρυτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής, θα ντρεπόταν για την τακτική αυτή της ΝΔ. Αντί να συζητήσουμε για την οικονομία για τα προβλήματα και τις προοπτικές του τόπου για το πώς θέλουμε έγινε μια αντιπαράθεση με οξύτατους χαρακτηρισμούς λάσπη και fake news η οποία εκτιμώ ότι αδικεί την παράδοση της ΝΔ», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση γιατί επελέγη αυτή η περίοδος για να ανακοινώσει η κυβέρνηση μέτρα ελάφρυνσης για τους ασθενέστερους, ο κ. Παπαδημούλης απάντησε: «Πήραμε τα μέτρα αυτά τώρα επειδή διαμορφώσαμε έναν δημοσιονομικό χώρο που μας επιτρέπει να χρηματοδοτήσουμε όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, χωρίς να παραβιάζουμε τις δεσμεύσεις μας. Θα ήταν προεκλογικά εάν ήταν εφάπαξ μέτρα. Αποτελούν τον βασικό κορμό ενός προγράμματος τετραετίας».

Για το εάν υπάρχουν αντιδράσεις στην Κομισιόν ο κ. Παπαδημούλης είπε: «ούτε ο Γιούνκερ, ούτε ο Μοσκοβισί, ούτε ο Ντομπρόβσκις, άκουσαν για πρώτη φορά αυτά τα μέτρα. Πριν από λίγες μέρες, ο κ. Χουλιαράκης είχε παρουσιάσει στο EuroWorking Group, όχι μόνο τα αποτελέσματα της οικονομίας αλλά και τις σκέψεις μας για το επόμενο χρονικό διάστημα. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε μια αριστερή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε μεγαλύτερη αξιοπιστία από τους προηγούμενους. Στις Βρυξέλλες, οι πάντες γνωρίζουν ότι είναι η ΝΔ που άφησε έλλειμμα 15,1% το 2009 και οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και είναι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα η οποία κατάφερε, να μετατρέψει τα ελλείμματα σε πλεονάσματα, την ύφεση σε ανάπτυξη και να αρχίσει σιγά σιγά να οικοδομεί κοινωνικό κράτος. Όσοι ονειρεύονται στην Αθήνα ότι θα υπονομεύσουν αυτά τα μέτρα έχουν βρει μόνο ένα σύμμαχο, τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος επιτιθέμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, κάνει δώρο στην κυβέρνηση γιατί φανερώνει την απέχθεια της ΝΔ για τα μέτρα αυτά. Απόδειξη είναι ότι στη ΝΔ δεν έχουν τολμήσει δυο τρεις ημέρες μετά τις δηλώσεις του κ. Βέμπερ εναντίον των μέτρων να πουν ότι διαφωνούν έστω σε κάτι με τις δηλώσεις αυτές. Θα τους αναγκάσουμε όμως, με το μαρτύριο της σταγόνας, να τα ψηφίσουν ένα ένα στη Βουλή».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «με τη θέση του αυτή, ο κ. Βέμπερ συνεχίζει μια παράδοση να τάσσεται εναντίον της Ελλάδας, του ελληνικού λαού και κάθε θετικού μέτρου και εκμηδενίζει, κάθε μέρα και περισσότερο τις πιθανότητες να γίνει νέος πρόεδρος της Κομισιόν.

Επιδιώκουμε μια διαφορετική πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο με μια πλατειά συμμαχία που θα οδηγήσει σε άλλον πρόεδρο της Κομισιόν, γιατί η Ευρώπη χρειάζεται συνοχή, ανάπτυξη, κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ του Βορά και του Νότου και αυτό δε μπορεί να το πετύχει, ένας πολιτικός ο οποίος είναι δεξιότερος από τον κ. Σόιμπλε, είναι ο πρώτος που μίλησε για Grexit, που ζήτησε να πεταχτεί η Ελλάδα εκτός Σέγκεν, και σε κάθε διεκδίκηση των εθνικών μας συμφερόντων είναι απέναντι, γιατί εκφράζει τα συμφέροντα της συντηρητικής γερμανοκρατούμενης Ευρώπης».

Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και περισσότερο στην Ελλάδα, η εσωτερική κατάσταση είναι βασική παράμετρος για την ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές. Θεωρώ ότι η χθεσινή συζήτηση, επιβεβαιώνει ην εκτίμησή μου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει την πόλωση, προκειμένου να αυξήσει την συσπείρωσή του», ανέφερε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, σχολιάζοντας την αντιπαράθεση στη Βουλή.

Από την άλλη πλευρά», συνέχισε, «η ΝΔ έχει πολύ υψηλή συσπείρωση και απευθύνεται κυρίως σε αναποφάσιστους άλλων χώρων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε αναποφάσιστους πρώην δικούς του.

Εκτίμησε ότι η ΝΔ εξυπηρετείται από ένα ήπιο πολιτικό κλίμα. Έχει το σχέδιο, έχει τις λύσεις, τις προτάσεις τα πρόσωπα, και κατά συνέπεια, πρέπει να προσελκύσει ακροατές για να τους πείσει. Οι κραυγές διώχνουν τους ακροατές.

Σχετικά με την απόφαση να είναι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, είπε: «Αποδέχθηκα την πρόταση του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη να τεθώ επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου. Μετέχω στην καθοριστική μάχη πριν από τις εθνικές εκλογές στην οποία πρέπει να καταγραφεί η μεγάλη δυναμική της ΝΔ στο εκλογικό σώμα.

Η συμμετοχή ενός πρώην προέδρου στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, δείχνει τη βαρύτητα που δίνει το κόμμα σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση. Επειδή η εκλογή ζητεί σταυρό προτίμησης και δεν είναι ένα "βόλεμα", μπορεί να προσελκύσει και να ενεργοποιήσει πολίτες, που μπορεί να κάτσουν στον καναπέ, ή να ψηφίσουν άλλο κόμμα της δικής μας πολιτικής οικογένειας. Tο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι αυτό που θα δρομολογήσει τις πολιτικές εξελίξεις. Εάν η διαφορά είναι πολύ μεγάλη η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί και θα συρθεί σε εκλογές».

Ο κ. Μεϊμαράκης τάχθηκε υπέρ της συνεννόησης των κομμάτων για τα ευρωπαϊκά πράγματα. «Τα ευρωπαϊκά πράγματα θα εξελιχθούν έτσι, ώστε τα εθνικά κοινοβούλια θα επικυρώνουν απλώς τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων. Και γι' αυτό οφείλουμε να έχουμε μια ισχυρή και σημαντική συμμετοχή και να συνεννοηθούμε όσοι πιστεύουμε στην Ευρώπη, για να προωθήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και δίκαια» εκτίμησε.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής του στην εθνική πολιτική σκηνή μετά τις ευρωεκλογές, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε: «Πάντως με κανένα τρόπο δεν ισχύουν αυτά που αναφέρουν μια μερίδα του Τύπου και δημοσιογράφων που ποτέ δεν ήταν ΝΔ και τώρα τους έχει πιάσει ο πόνος, ότι ο Μεϊμαράκης καιροφυλακτεί, υπονομεύει κ.λ.π., για να γυρίσει. Να γυρίσω που; Αφού φεύγω από το ελληνικό κοινοβούλιο. Μόνο εάν με ζητήσει ο πρόεδρος του κόμματος και, πάντως, όχι υπονομεύοντας. Όλα αυτά είναι κατά φαντασία σενάρια. Δε μπορεί πρώην πρόεδρος που έχει δώσει εκλογική μάχη, που έχει διοικήσει το όλον να υπονομεύσει το κόμμα του»

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική του κ. Βέμπερ στα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Μεϊμαράκης είπε πως με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα η ΝΔ έχει συμφωνία σε ορισμένα βασικά ζητήματα, όπως είναι οι μεταρρυθμίσεις, το τι κράτος θέλουμε αλλά όχι πλήρη ταύτιση.

«Το 2008, το ΕΛΚ ήταν αντίθετο με το βέτο που προβάλαμε στο Βουκουρέστι. Ο κ. Βέμπερ εξελέγη από το συνέδριο του ΕΛΚ και η απόφαση ενός συνεδρίου είναι σεβαστή. Η εκτίμησή μου, παρακολουθώντας και τις δημοσκοπήσεις, είναι ότι αυτή τη φορά δεν είναι αρκετή η συμφωνία του ΕΛΚ και των σοσιαλιστών για την ανάδειξη προέδρου. Θα χρειαστεί η συναίνεση των φιλελευθέρων, ίσως και των πρασίνων. Εμείς προτείναμε ένα πρόσωπο. Οι σοσιαλιστές έχουν προτείνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προτείνει» συμπλήρωσε.

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Μεϊμαράκης ανάφερε ότι δεν προσκάλεσε η ΝΔ τον κ. Βέμπερ, κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, αλλά ο ίδιος επέλεξε να έρθει, για να προσθέσει ότι ο κ. Βέμπερ, έχει ταχθεί υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης των πλεονασμάτων και υπέρ του ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά.

«Αυτά δεν τα έχει πει άλλος υποψήφιος για την προεδρία. Βεβαίως με άλλες θέσεις του όπως η αντίθεσή του με τα μέτρα ελάφρυνσης που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση εμείς διαφωνούμε και θα τα ψηφίσουμε», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.