ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δούρου: «Υψηλής εθνικής σημασίας ζήτημα η Πολιτική Προστασία»

Με μια ριζοσπαστική πρωτοβουλία νομοθετικής ρύθμισης η Ρένα Δούρου λύνει το πρόβλημα των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών για επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα, η οποία αποτελεί «τον καλύτερο φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων», με τη διασφάλιση, της αποφυγής νέων τραγωδιών από φυσικές καταστροφές, επισημαίνει, σε συνέντευξη της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η περιφερειάρχης Αττικής και εκ νέου υποψήφια στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές.

Η περιφερειάρχης υπογραμμίζει ότι η Πολιτική Προστασία είναι ζήτημα υψηλής εθνικής σημασίας, με ευρύ φάσμα απειλών «από την κλιματική αλλαγή ως τον φανατικό φονταμενταλισμό» και ότι δεν αντιμετωπίζεται «ως photo opportunity σε παρέλαση».

Σχολιάζοντας τις απόψεις του κ. Πατούλη για το ζήτημα, εκτιμά πως καταδεικνύουν αφενός «άγνοια στις σχέσεις κράτους-αυτοδιοίκησης» αφετέρου την «επιθυμία να συντονίζει τους πάντες και τα πάντα».

Χαρακτηρίζει τους αντιπάλους της «επαγγελματίες της Αυτοδιοίκησης» που επέτρεψαν στη κεντρική εξουσία να την απαξιώσει και να την χρησιμοποιήσει ως «πατερίτσα», οδηγώντας στη συνέχεια τον «τόπο μας στη χρεοκοπία και στα μνημόνια».

Σε «ένδεια προτάσεων», αποδίδει και την επαναλαμβανομένη στοχοποίηση της, με «εργαλείο την εθνική τραγωδία». Λόγος για τον οποίο, όπως σημειώνει, δεν προηγήθηκε ένας εποικοδομητικός διάλογος επί των προγραμματικών θέσεων, που είχε ζητήσει, ενόψει της επικείμενης συνεργασίας στην Διοίκηση της Περιφερείας που θα «εγκαινιάσει» ο νέος εκλογικός νόμος.

Μιλάει για την ισότιμη σχέση της, με τους 66 δήμους της Περιφέρειας και κάνει συνοπτική αναφορά στο πολυεπίπεδο έργο της, με έμφαση στη ανάπτυξη και ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής πρόνοιας που προέταξε στο πλαίσιο του στρατηγικού περιφερειακού σχεδιασμού.

Δηλώνει την αταλάντευτη πίστη της στους πολίτες, με τους οποίους έχτισε μια «αδιαμεσολάβητη σχέση επικοινωνίας μακριά από τις μιντιακές δημόσιες σχέσεις». «Αυτοί, είναι η Δύναμη Ζωής, και την εισπράττω στις περιοδείες μου από τις επαφές με φορείς συλλόγους και πολίτες που έχω σε όλες τις γειτονιές της Αττικής», δηλώνει η περιφερειάρχης.

Αναλυτικά η συνέντευξη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

-Κυρία Δούρου τι θα κάνατε διαφορετικά εάν ξεκινούσατε σήμερα τη θητεία σας στη Διοίκηση της Περιφέρειας;

«Η δική μας Διοίκηση στην Περιφέρεια Αττικής θέλησε από την πρώτη στιγμή να δείξει ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν διαφορετικά, μακριά από την πεπατημένη της γραφειοκρατικής διαχείρισης, της αδιαφάνειας, της αναποτελεσματικότητας, που είχαν κρατήσει την Αττική στο περιθώριο.

Δοκιμάσαμε λοιπόν και δοκιμαστήκαμε. Και χάρη στη στήριξη των πολιτών, αντέξαμε. Τι θα μπορούσαμε να κάναμε διαφορετικά; Το ερώτημά σας άπτεται της πεμπτουσίας της εμπειρίας. Τι είναι η εμπειρία, αν όχι η γνώση που πλέον γίνεται εφαλτήριο για τις μελλοντικές αποφάσεις; Αν λοιπόν, ξεκινούσα σήμερα, έχοντας την εμπειρία του χθες, σίγουρα κάποια πράγματα, κάποιες συγκεκριμένες λειτουργικές διαδικασίες μπορεί να τις προσέγγιζα διαφορετικά. Για εκείνο πάντως που δεν έχω μετανιώσει, είναι η επιλογή μας να ανοίξουμε την Περιφέρεια, όπως είχαμε υποσχεθεί πριν από 4.5 χρόνια, στους πολίτες. Στα παράπονά τους, στα προβλήματά τους, στις αγωνίες τους. Και πιστεύω ότι αυτό ήταν κάτι που έκανε και κάνει τη διαφορά, και δεν θα το αλλάζαμε».

-Στην πορεία του χρόνου επιλέξατε να μην δημοσιοποιήσετε το έργο σας προκειμένου να μην χρειαστεί να συνδιαλαγείτε με μιντιάρχες, έχετε πει, μήπως έχετε μετανιώσει;

«Το έργο μας το δημοσιοποιήσαμε με τα μέσα που διαθέτουμε, την ενημέρωση δηλαδή των λειτουργών του Τύπου, είτε με Δελτία Τύπου που βγάζουμε καθημερινά και αφορούν σε όλες τις δραστηριότητες της Διοίκησης είτε με την οργάνωση Συνεντεύξεων Τύπου αλλά και ενημερωτικών ημερίδων. Ο στόχος μας ήταν, όσο αυτό είναι δυνατόν, η αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τους πολίτες. Με εκείνους που ζουν στην καθημερινότητά τους το έργο που γίνεται από την Περιφέρεια στις γειτονιές της Αττικής. Γι' αυτό άλλωστε και δεν καταφύγαμε στις γνωστές «δημόσιες σχέσεις». Όπως σας είπα μόλις, ανοίξαμε την Περιφέρεια στους πολίτες, όχι στα κάθε είδους συμφέροντα. Μπορεί στο παρελθόν να ακολουθήθηκαν τέτοιες πρακτικές, ή ακόμη και σήμερα σε άλλους βαθμούς αυτοδιοίκησης, με τη δική μας διοίκηση στην Περιφέρεια Αττικής όμως, οι πόρτες για «δημόσιες σχέσεις», έκλεισαν. Ίσως αυτή η επιλογή να ήταν και η αιτία που συνασπίστηκαν απέναντί μας συμφέροντα και δυνάμεις του χθες, για να μην προβληθεί το έργο μας και να υποκατασταθεί η πραγματικότητα από τα fake news που εξυπηρετούσαν τους σχεδιασμούς τους. Εμείς πάντως συνεχίζουμε στην ίδια ρότα, έχοντας στο πλευρό μας τον καλύτερο σύμμαχο. Τους πολίτες που μας στήριξαν και συνεχίζουν να μας στηρίζουν. Χωρίς τη στήριξή τους δεν θα αντιμετωπίζαμε τις λασπολογίες και τις συκοφαντίες. Οι πολίτες είναι η πραγματική μας δύναμη. Αυτοί είναι η Δύναμη Ζωής».

-Το νέο ήθος που ήταν και αρχικός στόχος εγκαθιδρύθηκε στις υπηρεσίες και στη λειτουργία της Περιφέρειας ή παραμένει έωλη υπόθεση η διαφάνεια και η αξιοπιστία των υπηρεσιών;

«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής, ξεκινήσαμε έναν διμέτωπο αγώνα. Από τη μια, να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, είτε επρόκειτο για κρίσιμα έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά, που έπρεπε να είχαν γίνει χρόνια πριν, είτε για τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, με δεκάδες δομές στήριξης των πιο ευάλωτων, ηλικιωμένων, ανέργων, ατόμων με αναπηρία, κακοποιημένων γυναικών, μεταναστών. Και από την άλλη να αλλάξουμε το ηθικό υπόδειγμα της άσκησης διοίκησης. Δίνουμε καθημερινό αγώνα κατά της γραφειοκρατίας, που συχνά είναι άλλοθι διαφθοράς. Έχουμε έτσι καταγράψει, ομογενοποιήσει και κωδικοποιήσει όλες τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας. Προχωρήσαμε στην ψηφιακή εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων. Έχουμε μειώσει τις απαιτούμενες υπογραφές για την έκδοση των διοικητικών πράξεων, προσαρμόζοντας κατάλληλα τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Δημιουργούμε νέα δεδομένα στις δημόσιες συμβάσεις, με ηλεκτρονικές διαδικασίες, με υψηλά ποσοστά έκπτωσης και με υγιή ανταγωνισμό. Είμαστε ο μόνος φορέας της Ελληνικής Πολιτείας που μετέχει σε ένα σημαντικό, ευρωπαϊκό εργαλείο κατά της διαφθοράς. Μιλώ για το πρόγραμμα του Συμφώνου Ακεραιότητας για τις δημόσιες συμβάσεις, της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με τη Διεθνή Διαφάνεια, και μάλιστα σε ένα κρίσιμο αντιπλημμυρικό έργο, που αφορά την κατασκευή δικτύου Ομβρίων στις περιοχές των Δήμων Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη και Μοσχάτου - Ταύρου, προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων. Μετέχουμε σε πιλοτικό πρόγραμμα του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου στην Περιφέρεια. Παράλληλα έχουμε προωθήσει διαδικασίες κοινωνικής λογοδοσίας. Γιατί οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν για να κρίνουν. Δίνουμε καθημερινό αγώνα αξιοπιστίας και χρηστής διοίκησης. Προστατεύουμε τον πολίτη, που είναι το πρώτο θύμα της γραφειοκρατίας, ενισχύοντας τη δημοκρατική λειτουργία στην Αυτοδιοίκηση».

-Έχετε καταγράψει ένα σημαντικό και πολυεπίπεδο έργο, όπως το χαρακτηρίζετε. Πού θεωρείτε ότι υστερεί;

«Όπως είπατε, και αποτελεί άλλωστε και κοινή ομολογία, στη διάρκεια των 4,5 τελευταίων ετών κάναμε πολυεπίπεδο έργο που αντιστοιχεί σε πολλές θητείες. Θα ήταν υπερβολικό να ισχυριστεί κανείς ότι είχαμε την ίδια επίδοση σε όλους τους τομείς, ωστόσο δεν πιστεύω ότι υστερήσαμε κάπου. Έχουμε καταγράψει σημαντικές πρωτιές. Σήμερα η Περιφέρεια είναι ένα τεράστιο εργοτάξιο με 360 ανοιχτά εργοτάξια. Υλοποιούμε την Αττική Ριβιέρα. Είναι σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί 168 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού μισού δισ.. Στον κοινωνικό τομέα, χτίσαμε ένα σημαντικό κοινωνικό δίχτυ, με 56 Κέντρα Κοινότητας, 82 Κοινωνικά Παντοπωλεία και Συσσίτια, 48 Κοινωνικά Φαρμακεία, και δεκάδες άλλες δομές για συμπολίτες μας αστέγους, με αναπηρία, μετανάστες... 22.000 μαθητές πηγαίνουν με έξοδα της Περιφέρειας εγκαίρως στα σχολεία τους καθημερινά. Στηρίζουμε με κάθε μέσο την υγιή επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια, την καινοτομία. Για πρώτη φορά νέοι startuppers ταξιδεύουν, με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής, σε μεγάλα διεθνή φόρα και κλείνουν συμβόλαια. Εννοείται ότι δεν σταματάμε εδώ. Θα γίνουν περισσότερα, με την προϋπόθεση ότι οι πολίτες θα αποφασίσουν αν θέλουν χρυσοποίκιλτες υποσχέσεις περί... Αττικής ως χώρου... ευεξίας. Αν θέλουν επιστροφή στο χθες. Αν θέλουν δουλειά βιτρίνας. Ή αν θέλουν σοβαρή δουλειά υποδομής, δουλειά ουσίας για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών».

-Λέτε ότι συνεργαστήκατε με όλους τους δημάρχους ανεξάρτητα από το που ανήκουν πολιτικά, ωστόσο δεν διαπιστώθηκε αντίστοιχη στάση στο ζήτημα των απαιτούμενων από πλευράς τους δράσεων, για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΔσΠ, ανακύκλωση, ρεύματα συλλογής ), υπερτερούν οι κομματικές επιλογές έναντι των αυτοδιοικητικών προτεραιοτήτων;

«Επιλέξαμε τις ισότιμες σχέσεις με όλους τους Δημάρχους, ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης, γιατί γνωρίζουμε την ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τόπο μας. Γνωρίζουμε, έχουμε βιώσει στο πετσί μας, το κακό που έχουν φέρει οι κομματικές και μικροπαραταξιακές επιλογές στην Αττική. Επιλογές που συνειδητά έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και διοικήσεις, εργαλειοποιώντας την Αυτοδιοίκηση, καθιστώντας την κομματικό ιμάντα, όργανο πελατειακών σχέσεων, δοχείο ψήφων. Αντιμετωπίζοντάς την πλήρως απαξιωτικά. Και τα αποτελέσματα τα είδαμε στην Αττική. Έλλειψη στοιχειωδών υποδομών, ανυπαρξία κοινωνικών δομών, χαμηλοί δείκτες απορροφησιμότητας ευρωπαϊκών κονδυλίων, τριτοκοσμικό σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, με τόνους σκουπιδιών να θάβονται στη Φυλή. Εμείς θέσαμε από την πρώτη στιγμή τις σχέσεις μας με τους Δήμους στη βάση της ισότιμης συνεργασίας και της αμοιβαιότητας. Γιατί είναι πεποίθησή μας ότι αν «τιμωρήσουμε» έναν Δήμαρχο, τιμωρούμε την τοπική κοινωνία. Αυτό γινόταν μέχρι σήμερα. Και είναι απαράδεκτο. Γι' αυτό κι εμείς προχωρήσαμε σε εκατοντάδες έργα, υποδομής, αστικών αναπλάσεων, κοινωνικού χαρακτήρα, αθλητικά, πολιτιστικά, και στους 66 Δήμους της Αττικής. Κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της Περιφέρειας. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς εύνοιες σε ημετέρους. Από εκεί και πέρα, η Περιφέρεια στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου, δεν μπορεί να υποδείξει, να διατάξει τους Δημάρχους. Για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού, δεν μπορούμε να επιβάλλουμε σε έναν Δήμο, όπως ο Δήμος Αμαρουσίου, να προχωρήσει στις πολιτικές που απαιτούνται για την ανακύκλωση ή για να μειώσει τον όγκο των σκουπιδιών που στέλνει στη χωματερή στη Φυλή. Εδώ και 21 μήνες ο Δήμος δεν έχει δώσει εξηγήσεις για το γεγονός ότι φορτηγά του έφερναν στη Φυλή απαγορευμένα σκουπίδια, βιομηχανικά, μπάζα, κα. Την ίδια στιγμή υπάρχουν Δήμοι, όπως ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Χαλανδρίου, Βριλησσίων, που κάνουν σοβαρή δουλειά για μια οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν τιμωρούν τους δημότες τους, παίρνουν πρωτοβουλίες, συνεργάζονται με την Περιφέρεια, στο πλαίσιο μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης.

Η Πολιτική Προστασία είναι εθνικής σημασίας πολυπαραγοντικό ζήτημα με απειλές από την κλιματική αλλαγή ως τον φανατικό φονταμενταλισμό».

-Έρευνα του ΕΜΠ αποκάλυψε την ύπαρξη 9 παγίδων θανάτου στο παράκτιο μέτωπο από Ωρωπό έως Π. Φώκαια, λήφθηκε υπόψη στη φετινή αντιπυρική περίοδο από τους αρμόδιους κρατικούς μηχανισμούς και τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας στα ΣΟΠΠ;

«Όπως ορθά παρατηρείτε στην ερώτησή σας, το θέμα αφορά τους αρμόδιους κρατικούς μηχανισμούς, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τα οικεία Δασαρχεία και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, τις οικείες πολεοδομίες και τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Εσωτερικών. Όταν ενημερωθήκαμε από δημοσιεύματα για την εν λόγω έρευνα, τη ζητήσαμε αμέσως από τον Πρύτανη κ. Γκόλια και τον ενθαρρύναμε να την κοινοποιήσει σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Μόλις την παραλάβαμε τη διαβιβάσαμε σε όλους τους ανωτέρω συναρμόδιους φορείς έτσι ώστε τα αποτελέσματά της να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο του σχεδιασμού των ενεργειών τους. Είτε αυτές οι ενέργειες αφορούν σε άμεσες δράσεις όπως η αυξημένη επιτήρηση, είτε σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, διανοίξεις οδικού δικτύου, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, είτε αφορούν στη διαμόρφωση ενός ειδικού χρηματοδοτικού εργαλείου ή την ενίσχυση της υφιστάμενης χρηματοδότησης προς Δήμους και Φορείς Διαχείρισης ορεινών όγκων κλπ., σύμφωνα και με τα αποτελέσματα της έρευνας».

-Παρά τις ό,ποιες θετικές ή αρνητικές αποφάσεις από τη Δικαιοσύνη ή το ΤΕΕ βλέπουμε ότι συνεχίζεται η στοχοποίηση σας και με κτυπήματα κάτω από τη ζώνη όπως τα πρόσφατα sms: θεωρείτε ότι έλαβαν άλλοι την σκυτάλη σε αυτήν την ιδιάζουσα «πολιτική αντιπαράθεση»;

«Το θλιβερό είναι ότι μια εθνική τραγωδία επιχειρείται από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, 20 μέρες πριν από τις εκλογές, να αναδειχθεί σε προεκλογικό επιχείρημα προς άγραν ψήφων. Χωρίς κανένα σεβασμό προς τα θύματα, προς τον ανθρώπινο πόνο! Τέτοια ένδεια προτάσεων! Οι δε ανθυποψήφιοί μου, που, θυμίζω, δεν καταδίκασαν ρητά την επίθεση με τα sms εναντίον μου, έσπευσαν να ακολουθήσουν τη γραμμή των κομμάτων τους γιατί δεν έχουν κάτι σοβαρό να καταθέσουν στη δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου για την Πολιτική Προστασία, που αποτελεί θέμα εθνικής ασφάλειας. Καταλήγουν μάλιστα να προτείνουν τετριμμένες εκθέσεις ιδεών όπως ο κ. Πατούλης, που φαίνεται να αγνοεί τα στοιχειώδη για τις σχέσεις κράτους και αυτοδιοίκησης, μπερδεύει θεσμούς, φορείς και διαδικασίες, δεν γνωρίζει ότι οι Περιφέρειες δεν σβήνουν φωτιές, ότι τα μέσα τα διαχειρίζεται ο φορέας που αντιμετωπίζει τις πυρκαγιές, θέλει αορίστως να συντονίζει τους πάντες και τα πάντα ενώ, φυσικά, για όλα του φταίει η Δούρου. Το θέμα της Πολιτικής Προστασίας είναι πάρα πολύ κρίσιμο θέμα εθνικής ασφάλειας για να το αφήσουμε σε χέρια ανθρώπων που ενδιαφέρονται μόνο για την προσωπική τους προβολή και το προσεγγίζουν με απλοϊκούς όρους, του τύπου «να τραβήξουμε το αυτί του αρχιπυράρχου».

Εμείς κυρία Ρουμελιώτη, δεν αντιμετωπίζουμε την Πολιτική Προστασία ως photo opportunity σε παρέλαση, αλλά ως υψίστης εθνικής σημασίας πολυπαραγοντικό ζήτημα καθώς πλέον οι απειλές είναι πολλαπλές, από την κλιματική αλλαγή ως τον φανατικό φονταμενταλισμό. Χρειάζεται πλήρης αναδιοργάνωση του θεσμικού πλαισίου, όπως αυτή που επιχειρείται με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων, αντιμετώπιση χρόνιων δυσλειτουργιών και παθογενειών. Σε άρθρο μου στο ΑΠΕ, τον Αύγουστο του 2017 είχα καταθέσει σειρά προτάσεων για την πυροπροστασία, όπως τη λειτουργία της Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας, τη θεσμοθέτηση της υποχρέωσης ενίσχυσης των εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας, που είναι ενταγμένες στο σχετικό μητρώο της ΓΓΠΠ, τη χρηματοδότηση κατά την αντιπυρική περίοδο και των Περιφερειών, κα.

Σήμερα θέλω να ενημερώσω τους πολίτες για μία νέα πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής. Έχουμε καταθέσει πρόταση νομοθετικής ρύθμισης για την υπέρβαση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που βρίσκονται στις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας, τα οποία χαρακτηρίζονται επείγοντα. Είναι, να μου επιτρέψετε να πω, μια σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής, που δεν αφορά μόνο την Αττική αλλά όλη τη χώρα. Γιατί σύμφωνα με έρευνα του WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με τίτλο «Το αύριο της Ελλάδας», όπου επιχειρήθηκε μια πρόβλεψη για τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα την περίοδο 2021-2050, η χώρα μας θα κινδυνεύει, ολοένα και συχνότερα, τα επόμενα χρόνια από ακραία καιρικά φαινόμενα. Και η πρότασή μας, δίνει μια άμεση λύση για τη θωράκιση των πόλεών μας και των πολιτών. Θεωρώ ότι αυτός είναι ίσως ο καλύτερος φόρος τιμής στη μνήμη των θυμάτων, ο καλύτερος τρόπος για τη διασφάλιση ότι δεν θα ζήσουμε ξανά τις ίδιες τραγωδίες».

-Έχουν γίνει αντιληπτές οι συνέπειες που θα επιφέρει η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής για πρώτη φορά στην ΤΑ από το εκλογικό σώμα και με τι κριτήρια εκτιμάτε ότι αυτό θα ψηφίσει με αυτοδιοικητικά ή κομματικά;

«Η εισαγωγή της απλής αναλογικής καθώς και του θεσμού των δημοψηφισμάτων, αποτελούν τομές δημοκρατίας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί την ανόθευτη έκφραση των πολιτών. Κανείς δεν πρέπει να φοβάται τις επιλογές των πολιτών. Επιλογές που επιβάλλουν μια νέα κουλτούρα σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων. Θυμίζω ότι οι ίδιες, περί «ακυβερνησίας» κατηγορίες, ακούστηκαν και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με την εισαγωγή της απλής αναλογικής στον χώρο του συνδικαλισμού. Η ίδια καταστροφολογία, που ωστόσο δεν επαληθεύθηκε. Σε ό,τι αφορά τη Δύναμη Ζωής, είμαστε πανέτοιμοι γιατί εδώ και 4,5 χρόνια έχουμε πετύχει προωθητικές συνθέσεις στο εσωτερικό μας. Και έχω προτείνει στους συνυποψηφίους μου έναν διάλογο επί προγραμματικών θέσεων, για να δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε. Προς το παρόν, απάντηση δεν έχω πάρει...».

-Ποια είναι η ουσιαστική διαφορά μεταξύ της Ρ. Δούρου και του Γ. Πατούλη; Της Ρ. Δούρου και του Γ. Σγουρού;

«Μιλάμε για δύο επαγγελματίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με 17 και 12 χρόνια προϋπηρεσίας, χωρίς όμως το αντίστοιχο αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες. Μιλάμε για φθαρμένα πρόσωπα, που εκπροσωπούν επάξια το χθες, εκείνο το παρελθόν που οδήγησε τον τόπο μας στη χρεοκοπία, στην επιτροπεία και τα μνημόνια. Και βλέπουν την Αυτοδιοίκηση ως... «πατερίτσα» της κεντρικής εξουσίας. Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ μας γιατί απλά δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση. Οι κκ Πατούλης και Σγουρός ανήκουν σε μια πολιτική κάστα που ευθύνεται για την κατάρρευση της πατρίδας και την απομείωση της Αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς οι κώδικες επικοινωνίας τους χαρακτηρίζονται από παλαιοκομματισμό και κάθε είδους πολιτικάντικα τσαλιμάκια. Το πολιτικό τους λογισμικό παραπέμπει στις χειρότερες πολιτικές παραδόσεις. Αντιμετωπίζουν την πολιτική και τις θέσεις εξουσίας τους ως επάγγελμα, ως μέσο πολιτικής επιβίωσης. Η δική μου αντίληψη για την Πολιτική, βρίσκεται στον αντίποδα. Δεν είχα ούτε έχω πλάνο «καριέρας». Δεν εντάχθηκα στο ΠΑΣΟΚ, όταν αυτό ήταν κραταιό, κυβερνητικό κόμμα αλλά επέλεξα ένα μικρό τότε, αριστερό κόμμα, τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ. Δεν δίστασα να παραιτηθώ από βουλευτής την άνοιξη του 2014, για να διεκδικήσω την Περιφέρεια Αττικής, ενώ οι δημοσκοπήσεις με έφερναν... τρίτη. Δεν με ενδιαφέρει η «καρέκλα». Στη δε τραγωδία της Ανατολικής Αττικής, δεν θα δίσταζα να παραιτηθώ, αν είχε διαπιστωθεί αβελτηρία ή παράλειψη υπηρεσιακού παράγοντα της Περιφέρειας. Γιατί για εμένα η Αυτοδιοίκηση δεν είναι ούτε πάρεργο ούτε καταφύγιο: είναι εκείνη η βαθμίδα διακυβέρνησης που βρίσκεται εγγύτερα στον πολίτη και δίνει λύσεις στα προβλήματά του. Και αυτό το τιμώ. Γι' αυτό και διεκδικούμε, με τη Δύναμη Ζωής, μια ακόμη θητεία συμπόρευσης με τους πολίτες για την Αττική που αξίζει στα παιδιά μας«.

-Εάν δεν εκλεγείτε με ποιόν από τους δύο θα προτιμήσετε να συνεργαστείτε;

«Η συνεργασία επιβάλλεται, χάρη στην απλή αναλογική. Ωστόσο, όπως ήδη σας είπα, οι ανθυποψήφιοί μου ποιούν, κατά το κοινώς λεγόμενο, την νήσσαν σε ό,τι αφορά τις προγραμματικές θέσεις. Και εδώ δεν αναφέρομαι σε διάφορες πομπώδεις προτάσεις, άνευ περιεχομένου, πχ του κ. Πατούλη, περί... Πολιτικής Προστασίας, που είναι απλά έκθεση ιδεών χωρίς επαφή με την πραγματικότητα. Μιλώ για σοβαρές προτάσεις, και όχι για αφορμές media event όπως αυτό που έχει ανακοινώσει ο Δήμαρχος Αμαρουσίου για την παρουσίαση του προγράμματός του. Ένα πρόγραμμα ανερμάτιστο και ανέφικτο καθώς ο ίδιος δεν διαθέτει το απαραίτητο πολιτικό και ηθικό έρμα που απαιτεί η θέση ευθύνης του Περιφερειάρχη Αττικής».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. SPARTA. 20:21 14/05/2019

    Τους θανάτους 145 ανθρώπων τις βαφτίζει συκοφαντίες αυτό το άθλιο κομματόσκυλο του Τσίπρα.Δούρου στις εκλογές θα σε σκίσουμε τσόκαρο.Εξαιτίας της η Αττική πήγε 100 χρόνια πίσω.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.