Αν κυκλοφορήσει κανείς σε δημόσιο χώρο θα δει πολλούς γονείς που σέρνουν παιδικά καρότσια με δυο μωρά. Το πιο πιθανό είναι αυτά τα παιδιά να έχουν προκύψει με τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης η οποία δίνει τη δυνατότητα σε ζευγάρια που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά με τη σεξουαλική επαφή να γίνουν γονείς.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση σύμφωνα με τις γυναίκες οι οποίες έχουν καταφύγει σε αυτή είναι μια διαδικασία αρκετά περίπλοκη και δαπανηρή ενώ υπάρχει περίπτωση να μην επιτύχει με την πρώτη επομένως οι προσπάθειες θα πρέπει να γίνουν περισσότερες και ο χρόνος, το χρήμα και η ψυχολογική πίεση αρχίζουν και γίνονται υπολογίσιμα.

Βέβαια, όταν επιτευχθεί η εγκυμοσύνη και το μωρό ή τα μωρά γεννηθούν υγιή έρχεται η λύτρωση και ξεχνιούνται τα πάντα αφού η κάθε μητέρα κοιτάει πλέον το μωρό της στα μάτια και βιώνει πρωτόγνωρα και πολύ έντονα συναισθήματα, αυτά δηλαδή που προκαλεί η μητρότητα. Τώρα όμως που είπαμε μάτια, τι χρώμα συνήθως έχουν;

Kαθώς διανύω τα 38 και δεν έχω γίνει ακόμη μητέρα, κάθε φορά που πάω στο γυναικολόγο μου για τον ετήσιο τεστ ΠΑΠ μου κάθε φορά μου επισημαίνει αυτό που πρέπει ως γιατρός, ότι δηλαδή θα πρέπει να σκεφτώ το ενδεχόμενο να γίνω μητέρα αφού τα χρόνια περνούν και τα περιθώρια στενεύουν.

Σε μια τέτοια συζήτηση λοιπόν, κι ενώ μου τόνιζε ότι αργότερα ίσως μετανιώσω την απόφασή μου να μην κάνω τελικά ένα παιδί, του απάντησα πως δεν είναι ότι δεν θέλω να κάνω ένα παιδί ή ότι το έχω πάρει απόφαση, αλλά ότι δεν είμαι σε σχέση αυτό το χρονικό διάστημα ώστε να σκεφτώ το ενδεχόμενο να γίνω μητέρα.

Τότε λοιπόν, μεταξύ αστείου και σοβαρού, αλλά περισσότερο σοβαρού μεταξύ μας, μου είπε πως αν το μόνο μου πρόβλημα είναι αυτό, τότε υπάρχουν οι τράπεζες σπέρματος και πως πριν την εξωσωματική, αν μια γυναίκα δεν έχει φαινομενικά πρόβλημα να συλλάβει προχωράει στη διαδικασία της σπερματέγχυσης τις γόνιμες μέρες της.

Πιάσαμε λοιπόν μια περισσότερο ακαδημαϊκή θα την έλεγα συζήτηση σχετικά με τις τράπεζες σπέρματος και τους δότες και όταν τον ρώτησα σχετικά με τα χαρακτηριστικά του μωρού, την κληρονομικότητα κλπ με ενημέρωσε πως η τράπεζα σπέρματος με την οποία συνεργάζονται τα μεγαλύτερα κέντρα εξωσωματικής στην Ελλάδα είναι στη Δανία, επομένως οι δότες και οι δότριες έχουν βορειοευρωπαϊκά χαρακτηριστικά. Τότε κατάλαβα γιατί έβλεπα συχνά γύρω μου τόσα ξανθά μωρά με γαλανά μάτια, ενώ οι γονείς τους ήταν μελαχρινοί κλασσικοί μεσογειακοί τύποι.

Η έκπληξη ήρθε όταν τον ρώτησα αν κάποια γυναίκα επιθυμεί σπέρμα από δότη που ανήκει στη μαύρη φυλή. Τότε μου απάντησε πως στα όσα χρόνια ασχολείται με τις εξωσωματικές και τα ζευγάρια που αναζητούν δότες για το έμβρυό τους, κανείς δεν του είχε ξαναζητήσει τέτοια γονίδια. Προς στιγμήν μου έκανε μεγάλη εντύπωση, αφού ακόμη κι αν στο μυαλό τους ήθελαν τελικά να κάνουν ένα παιδί που να τους μοιάζει, οπωσδήποτε ένα κατάξανθο μωρό με μάτια σαν τη θάλασσα απέχει πολύ από δυο μελαχρινούς γονείς με σταρένια επιδερμίδα. Από την άλλη όμως, ανήκουν και οι δυο στη λευκή φυλή. Επομένως, μάλλον επιλέγουν για το παιδί τους μια βελτιωμένη εκδοχή του εαυτού τους όπως το έχουν οι ίδιοι στο μυαλό τους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Έλληνες δεν έχουν ζητήσει ακόμη τουλάχιστον το DNA της μαύρης φυλής στις εξωσωματικές τους. Του απάντησα λοιπόν, ότι αν ήταν να κάνω ένα μωρό με τέτοιο τρόπο, θα ήμουν η πρώτη που θα το ζητούσα.

Πηγή: marieclaire.gr