ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο matrix24.gr

«Ένα ισχυρό αποτέλεσμα την Κυριακή, θα θέσει τις βάσεις για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών»

Σε ένα ‘ισχυρό διψήφιο ποσοστό’ ανεβάζει τον πήχη για το Κίνημα Αλλαγής στις ευρωεκλογές της Κυριακής, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εκ νέου υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.

Σε συνέντευξή του στο matrix24.gr, ο ίδιος, χαρακτηρίζει εξάλλου κάτι τέτοιο τόσο εφικτό, όσο και αναγκαίο, προκειμένου να γίνει το πρώτο βήμα για την αλλαγή των συσχετισμών και την κατάρρευση του ‘fake’ διπολισμού, όπως λέει, που επιχειρούν να στήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί έναν απολογισμό του έργου του στην Ευρωβουλή την τελευταία πενταετία και λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, δεσμεύεται ότι εφόσον εκλεγεί, θα συνεχίσει στην ίδια πορεία, δουλεύοντας με το ίδιο πάθος και την ίδια επιμονή για μία καλύτερη ΕΕ, αλλά και μία καλύτερη θέση της Ελλάδας μέσα σε αυτήν.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στο matrix24.gr:

-Κύριε Ανδρουλάκη, αιφνιδιάσατε πολλούς με την απόφασή σας να είστε εκ νέου υποψήφιος για την Ευρωβουλή, καθώς μετά το θεαματικό αποτέλεσμα για εσάς στην ενδοπαραταξιακή αναμέτρηση για εκλογή αρχηγού τον Νοέμβριο του 2017, είχε δημιουργηθεί η πεποίθηση ότι θα πολιτευτείτε στις εθνικές εκλογές.

Είχα πει από νωρίς ότι θα είμαι παρών στην πρώτη γραμμή της μάχης σε όποια εκλογική αναμέτρηση γινόταν πρώτη, προκειμένου να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να ξαναγίνει η παράταξή μας μεγάλη. Η αναμέτρηση της Κυριακής είναι η πρώτη μετά το 2015. Ένα ισχυρό αποτέλεσμα την Κυριακή θα θέσει τις βάσεις για την ανατροπή στις εθνικές εκλογές των πολιτικών συσχετισμών.

-Την πενταετία που πέρασε είχατε ενεργό παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο και με χειροπιαστά αποτελέσματα. Ποια θα είναι η προτεραιότητά σας, εφόσον εκλεγείτε εκ νέου;

Την πενταετία που πέρασε είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με πολλά ζητήματα που αφορούσαν τη χώρα μας. Το τελευταίο πράγμα με το οποίο ασχολήθηκα ήταν η αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και η δημιουργία του rescEU για το οποίο ήμουν υπεύθυνος εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας, και το οποίο συμπεριελήφθη στα 20 μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ την περίοδο 2014-2019. Ο μηχανισμός δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα φυσικές καταστροφές όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες. Είναι σημαντικό ότι μπορούν να αγοράσουν νέα πυροσβεστικά εναέρια μέσα με χρηματοδότηση 80-90% από την ΕΕ και να επισκευάσουν τα παλιά με 75% επιχορήγηση, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την χώρα μας δεδομένου ότι μεγάλο μέρος του στόλου της είναι καθηλωμένο λόγω κρίσης. Δυστυχώς η κυβέρνηση όπως αποδείχτηκε δεν έχει αξιοποιήσει ακόμα τις δυνατότητες αυτές με αποτέλεσμα, ένα χρόνο μετά από την καταστροφή στο Μάτι να παραμένουμε το ίδιο απροστάτευτοι.

Ασχολήθηκα ακόμα με θέματα που άπτονται των εθνικών μας ζητημάτων, από την ανάγκη καταδίκης της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ, ως την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στη Βόρεια Ήπειρο και την ανάγκη πλήρους διερεύνησης των συνθηκών θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Παράλληλα από την Επιτροπή Αγροτικών Υποθέσεων υπερασπίστηκα τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών με την κατάθεση συγκεκριμένων τροπολογιών. Προσωπικά, δεσμεύομαι να συνεχίσω στην ίδια πορεία που χάραξα τα προηγούμενα χρόνια, δουλεύοντας με το ίδιο πάθος και την ίδια επιμονή για μια καλύτερη ΕΕ, αλλά και μια καλύτερη θέση της Ελλάδας μέσα σε αυτή.

-Ποιος ο εκλογικός στόχος του Κινήματος Αλλαγής. Θεωρείτε εφικτό το διψήφιο ποσοστό;

Το Κίνημα Αλλαγής ξεκινά από την αφετηρία του 8% που το κράτησε όρθιο στις τελευταίες ευρωεκλογές, όταν είχε υποστεί μεγάλη κυβερνητική φθορά. Σήμερα, τα μηνύματα που λαμβάνω από τους πολίτες περιοδεύοντας σε όλη την χώρα, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα ότι ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό είναι τόσο εφικτό όσο και αναγκαίο, προκειμένου να γίνει το πρώτο βήμα για την αλλαγή των συσχετισμών και την κατάρρευση του ‘fake’ διπολισμού που επιχειρούν να στήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να αποτελέσει την μεγάλη θετική έκπληξη των ευρωεκλογών.

-Βλέπετε ξανά την παράταξή σας πρωταγωνιστή στην πολιτική ζωή του τόπου, μετά από τις εθνικές εκλογές και πότε θεωρείτε ότι αυτές θα διεξαχθούν;

Είμαι πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει στην εξουσία όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο λαός γνωρίζει πλέον τι σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ως ο εκπρόσωπος του καινούριου και ακολουθεί τις χειρότερες παλαιοκομματικές πρακτικές του παρελθόντος, χρησιμοποιώντας τις κοινωνικές παροχές ως προεκλογική δωροδοκία. Παράλληλα καθώς η Νέα Δημοκρατία συντηρητικοποιείται συνεχώς και ακολουθεί ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική προτείνοντας την 7ημερη εργασία και υποστηρίζοντας ότι οι κοινωνικές ανισότητες είναι «φυσικό φαινόμενο» δεν αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική. Μόνο η ισχυροποίηση του Κινήματος Αλλαγής μπορεί να ανατρέψει αυτό τον μικρό και μισαλλόδοξο δικομματισμό. Όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, θα είμαστε έτοιμοι για αυτές, με προοδευτικό πρόγραμμα που έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα.

-Μετά τις εθνικές εκλογές, το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να μπει σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, ή είναι προτιμότερο να πάμε σε δεύτερες εκλογές και μάλιστα με το σύστημα της απλής αναλογικής;

Τη θέση που θα έχουμε την επομένη των εκλογών θα την ορίσουν αποκλειστικά και μόνο οι πολίτες με την ψήφο τους. Αν ο λαός μας δώσει ένα μεγάλο ποσοστό καθιστώντας μας ικανούς να ‘επιβάλουμε’ προοδευτική ατζέντα στην επόμενη κυβέρνηση, τότε ναι, θα πρέπει να μετάσχουμε σε αυτήν. Αν όμως, επιλέξει ένα μικρό ποσοστό για το Κίνημα Αλλαγής, τότε θα πρέπει να είμαστε χρήσιμοι για την κοινωνία από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Η εξουσία, εξάλλου, δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.