ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζεται η ένταση ΗΠΑ-Ιράν

Εντείνει την "πολεμική" ρητορική το Ιράν, ως απάντηση στις απειλές των ΗΠΑ

Το Ιράν δεν θα υποκύψει στην πίεση των ΗΠΑ και δεν θα εγκαταλείψει τους στόχους του ακόμη και αν βομβαρδιστεί, προειδοποίησε ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, σε μια ακόμη μέρα "πολεμοχαρών" δηλώσεων που συνεχίστηκαν και από Ουάσινγκτον και από Τεχεράνη.

«Περισσότερο από ένα χρόνο μετά την επιβολή σοβαρών κυρώσεων, ο λαός μας δεν υποτάχθηκε στις πιέσεις παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη ζωή του», τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο IRNA. Μιλώντας σε μια τελετή μνήμης του οκταετούς πολέμου Ιράν-Ιράκ, ο Ρουχανί είπε: «Πρέπει να αντισταθούμε, ώστε οι εχθροί μας να γνωρίζουν ότι αν βομβαρδίσουν την πατρίδα μας, και αν τα παιδιά μας γίνουν μάρτυρες, τραυματιστούν ή πιαστούν αιχμάλωτοι, δεν θα εγκαταλείψουμε τους στόχους μας για την ανεξαρτησία της χώρας μας και της περηφάνιας μας».

Επαναλαμβάνοντας τη στάση του Ιράν απέναντι στην πιθανότητα που έχει αφήσει ανοιχτή ο Τραμπ για συνομιλίες με την Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφάλειας του Ιράν Κεϊβάν Χοσραβί ξεκαθάρισε: «Δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση μεταξύ Ιράν και Αμερικής».

Ο Χοσραβί ανέφερε ότι κάποιοι αξιωματούχοι από διάφορες χώρες επισκέφτηκαν προσφάτως το Ιράν «εκπροσωπώντας κυρίως τις ΗΠΑ», χωρίς να επεκταθεί. Τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, που στο παρελθόν έχει διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ουάσινγκτον και ΗΠΑ, επισκέφτηκε την ιρανική πρωτεύουσα. Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, απέστειλε τον Γιανς Πλότνερ, πολιτικό διευθυντή στο γερμανικό ΥΠΕΞ, στην Τεχεράνη, όπου είχε σήμερα συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους, μεταξύ άλλων με τον υφυπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγκί, σε μια προσπάθεια διάσωσης της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 και αποκλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας ξεκαθάρισαν στον Γερμανό αντιπρόσωπο ότι η υπομονή της Τεχεράνης έχει τελειώσει, ζητώντας από τις εναπομείνασες συμβαλλόμενες χώρες της διεθνούς συμφωνίας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν το τελευταίο διάστημα στον Κόλπο ένα αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του, συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot, στρατηγικά βομβαρδιστικά κι ένα αποβατικό πλοίο με αμφίβια οχήματα υποστηρίζοντας πως έχουν «ενδείξεις» για την προετοιμασία «επιθέσεων» από μέρους του Ιράν ή ενεργούμενών του, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.