ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΚΑΛΠΕΣ. ΠΟΤΕ ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΣΤΗΘΟΥΝ. ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ...

Το επόμενο επταήμερο και μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες το βράδυ της 26ης Ιουνίου τα κομματικά επιτελεία, οι αναλυτές, οι δημοσιολόγοι, αλλά και στους ανά την επικράτεια καφενέδες, όλοι θα ασχολούνται με το πιθανό εξαγόμενο των καλπών για την ευρωβουλή και την αυτοδιοίκηση και αρκετοί θα στοιχηματίζουν γι' αυτό. Όλοι, ακόμη και οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν πως νικητής της αναμέτρησης θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ΝΔ, εκτός από την πρωτιά στις ευρωεκλογές, αναμένεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να πανηγυρίσει και για την επικράτηση των υποψηφίων της σε εννιά ενδεχομένως και δέκα, από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τη δεύτερη θέση στην ευρωκάλπη είναι λίαν πιθανό να υποστεί Ματζικέρτ στην αυτοδιοίκηση. Κάτι που το παραδέχονται ακόμη και στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Οι υποψήφιοι της Κουμουνδούρου στους τρεις μεγάλους δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς) ενδέχεται, σύμφωνα πάντα με τους δημοσκόπους, να μείνουν εκτός του δευτέρου γύρου, ενώ η Ρένα Δούρου είναι μάλλον απίθανο να επανεκλεγεί στη μεγαλύτερη -όχι μόνον σε πληθυσμό, αλλά και πολιτική βαρύτητα- περιφέρεια της χώρας, την Αττική.

Βεβαίως, τα (πιθανολογούμενα) απογοητευτικά αποτελέσματα στην αυτοδιοίκηση είναι εξαιρετικά απίθανο να δρομολογήσουν ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις, εάν το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης είναι διαχειρίσιμο από την κυβέρνηση. Το τι θα συμβεί στον πολιτικό και δημόσιο βίο έχει άμεση συνάρτηση με τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα στην ευρωκάλπη και κυρίως με τη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν αυτή είναι μέχρι πέντε μονάδες, η κυβέρνηση θα συνεχίσει μέχρι τον Οκτώβριο. Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του θα έχουν πέντε ακόμη μήνες, -μέχρι στις 20 Οκτωβρίου, που είναι και η πιθανότερη ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών- για να μετριάσουν, όσο μπορούν, τις δυσμενείς εντυπώσεις της πλειοψηφίας των πολιτών. Εάν όμως η διαφορά είναι μεγαλύτερη από επτά μονάδες, όπως για μακρύ χρονικό διάστημα και μέχρι πρότινος υποστήριζαν οι δημοσκόποι, τότε η πιθανότητα να έχουμε προσφυγή στις κάλπες μεσούντος του θέρους, το αργότερο μέχρι την 14η Ιουλίου, είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Μάλιστα, κάποιες κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι εάν οι προσδοκίες του πρωθυπουργού διαψευστούν και η διαφορά στις ευρωεκλογές εκτοξευθεί όντως πάνω από τις επτά μονάδες, τότε δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε, κάθε άλλο, την περίπτωση το ίδιο βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας να προκηρύξει εκλογές, θέλοντας προφανώς να προλάβει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την πολιτική απαίτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως αυτή θα διατυπωθεί στο Ζάππειο Μέγαρο, να παραδώσει ο πρωθυπουργός την εντολή και να στηθούν άμεσα, εντός του Ιουνίου, οι κάλπες.

Εξυπακούεται πως στην περίπτωση αυτή ένας από τους στόχους του πρωθυπουργού είναι να αλλάξει και το πεδίο της συζήτησης. Οι αντιπαραθέσεις να μην γίνουν για το δυσμενές (για τον ίδιον, την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ) αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου, αλλά για το τι πρόκειται να συμβεί στις βουλευτικές εκλογές. Και φυσικά το βασικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι, όπως μάς λέει προβεβλημένο κυβερνητικό στέλεχος, ότι "οι προοδευτικοί πολίτες πρέπει να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές για να αποτραπεί η παλινόρθωση της δεξιάς, η οποία θα ανατρέψει τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τα ατομικά, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα καθώς και τις συντάξεις και τα επιδόματα". Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν τη γνώμη ότι ένα "δημοκρατικό και αντιδεξιό προσκλητήριο για να μην περάσει η τύχη της χώρας στον Μητσοτάκη" θα είναι εκλογικά αποδοτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού όπως λένε, "αρκετοί από αυτούς που στις ευρωεκλογές θα ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Λαφαζάνη, Ζωή ή κάποιο άλλο μικρό αριστερό κόμμα θα αλλάξουν την ψήφος τους εάν συνειδητοποιήσουν ότι έρχεται η Δεξιά του Βορίδη και του Άδωνι". Τη γνώμη αυτή δεν τη συμμερίζονται νουνεχή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα όσοι έχουν μακρά εμπειρία από εκλογές. Μάλιστα, ένας εξ αυτών μάς λέει: "Είναι σχεδόν απίθανο ένας ψηφοφόρος να αλλάξει σε λίγες εβδομάδες την ψήφο του επειδή θα έλθει η δεξιά. Όσοι ψηφοφόροι της αριστεράς και της κεντροαριστεράς δεν ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν πολύ καλά τι θα συμβεί εάν κερδίσει η ΝΔ και κατά συνέπεια μη ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ το έχουν αποδεχθεί".

Η ηγεσία του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου γνωρίζει πως στην περίπτωση που ηττηθεί με σημαντική διαφορά στις ευρωεκλογές οι επόμενοι μήνες θα είναι μαρτύριο για την κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση σχεδόν σε καθημερινή βάση θα αξιώνει την παραίτησή της επειδή, όπως θα υποστηρίζει, και δικαιολογημένα, υπάρχει δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα και κατά συνέπεια στερείται της απαραίτητης πολιτικής νομιμοποίησης να αποφασίζει για σημαντικά θέματα που αφορούν τα συμφέροντα της χώρας και οπωσδήποτε τα της οικονομία της. Επιπροσθέτως, είναι σίγουρο ότι ο κρατικός μηχανισμός θα παραλύσει, ενώ ακόμη και οι υπάλληλοι των υπουργείων θα εφευρίσκουν τρόπους για να μην υλοποιούνται οι εντολές των πολιτικών τους προϊσταμένων. Πρέπει επίσης να θεωρήσουμε σίγουρο ότι αποστάσεις από την κυβέρνηση θα αρχίσουν να λαμβάνουν και οι επιχειρηματίες, αλλά και όσοι ξένοι σχεδιάζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, ενώ οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών και των διεθνών ομίλων θα στρέψουν, ως είναι φυσικό, το ενδιαφέρον τους προς τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως η ερχόμενη εξουσία στην Ελλάδα. Και βέβαια, ρόλο στην απόφαση που θα λάβει ο Αλέξης Τσίπρας θα παίξουν και δύο εικαζόμενα θέματα που κυριολεκτικά ...καίνε. Αφενός, η αποφυγή ενός θερμού επεισοδίου με τους Τούρκους για τους υδρογονάνθρακες στην Κύπρο ή το Καστελόριζο και την αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και αφετέρου η πιθανότητα κάποιας μεγάλης πυρκαγιάς που θα επαναφέρει τις μνήμες από την τραγωδία στο Μάτι.

Το κυριότερο όμως είναι ότι το Μαξίμου δεν θέλει να δώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους ανθρώπους του το χρόνο να εντάξουν, με άνεση, στη δύναμη της ΝΔ δυνάμεις και κομμάτια του κρατικού μηχανισμού, τα οποία κάθε φορά προσδένονται στο άρμα του νικητή. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί κατά κράτος στις ευρωεκλογές η παραμονή του για μερικούς ακόμη μήνες στην εξουσία τον μόνο που εξυπηρετεί είναι τον επόμενο κυβερνήτη. Τα λεγόμενα "συστήματα εξουσίας" (στο δημόσιο, τη δικαιοσύνη, τους ένστολους, τους μεγάλους επιχειρηματίες, σε οτιδήποτε τέλος πάντων αποτυπώνεται η ισχύς του γκουβέρνου) στους τέσσερις πέντε μήνες μέχρι τις βουλευτικές εκλογές το μόνο που θα κάνουν θα είναι να εγκαταλείπουν το υφιστάμενο και μετακινούνται σταθερά και χωρίς κραδασμούς στο νέο σύστημα εξουσίας. Ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του θα είναι, λένε παράγοντες της Κουμουνδούρου, "το ολιγότερον αφελείς εάν δώσουν στον Μητσοτάκη το χρόνο και τη δυνατότητα να προσεταιρίζεται, με όρους δικής του ηγεμονίας, τις δυνάμεις και τους μηχανισμούς που σήμερα βρίσκονται στην υπηρεσία του ΣΥΡΙΖΑ".

Με τον αιφνιδιασμό(;) των πρόωρων εκλογών, εφόσον το αποτέλεσμα στην ευρωκάλπη είναι, όπως προείπαμε, δυσμενές, συμφωνεί και η πλειοψηφία των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν να τρέξουν γρήγορα οι εξελίξεις προκειμένου να ελεγχθούν οι εσωκομματικές αντιδράσεις και να μην ενισχυθούν οι φυγόκεντρες τάσεις, που είθισται να αναπτύσσονται στα κυβερνητικά κόμματα σε περίπτωση εκλογικής ήττας. Ακόμη και όσοι διαφωνούν, και πρωτίστως οι "53", με τις επιλογές του Τσίπρα και αποδοκιμάζουν τον τρόπο με τον οποίον γίνεται το άνοιγμα στην κεντροαριστερά, ακόμη κι αυτοί επιθυμούν την άμεση προσφυγή στις κάλπες, εάν η διαφορά από τη ΝΔ στις ευρωεκλογές δεν είναι διαχειρίσιμη. Την ίδια άποψη λέγεται ότι έχουν και "βαριά" ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ όπως οι Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, αλλά και υπουργοί που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, όπως οι Αλέκος Φλαμπουράρης και Νίκος Παππάς. Όλοι αυτοί έχουν στραμμένα τα μάτια τους και στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ και αναμφίβολα φιλτράρουν τα επερχόμενα διαμέσου και του μέλλοντος του Τσίπρα (φυσικά και των ιδίων) τόσο στο σύστημα διακυβέρνησης όσο και στον ευρύ χώρο της Κεντροαριστεράς. Προτιμούν λοιπόν μια γρήγορη αναμέτρηση, που μπορεί να τους δώσει ένα ποσοστό, το οποίο θα κυμαίνεται στην περιοχή του 25%, παρά την παραμονή στην εξουσία για πέντε ακόμη μήνες, που το πιθανότερο είναι ότι θα τους ευτελίσει πολιτικά και πιθανώς θα τους οδηγήσει σε εκλογικά ποσοστά, τα οποία θα θέσουν εν αμφιβόλω τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στα μελλοντικά παιχνίδια της εξουσίας.

Ένας επίσης σοβαρός λόγος για προσφυγή στις κάλπες μεσούντος του θέρους και χωρίς να διαταραχθεί η διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων είναι και η αντίδραση των εταίρων και δανειστών στα πρόσφατα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός δεν θέλει με τίποτε να διαταράξει τις καλές σχέσεις που έχει με τους Ευρωπαίους. Ξέρει ότι λόγω των ευρωεκλογών δεν μπορούν να του τραβήξουν το χαλί. Όμως, μετά τις εκλογές και ειδικά εάν οι ευρωεκλογές δείξουν ότι συνομιλητής τους από το Φθινόπωρο θα είναι ο Μητσοτάκης, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θα διστάσουν να αμφισβητήσουν την κυβερνητική πολιτική και να αξιώσουν μέτρα. Αν μάλιστα ο πολιτικός συσχετισμός που θα προκύψει ευρύτερα στις χώρες της ΕΕ είναι αρνητικός για την Ελλάδα τότε το πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του θα είναι μεγαλύτερο. Μια σύγκρουση με τους Θεσμούς θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις και στον τρόπο με τον οποίον οι αγορές θα αντιμετωπίσουν τη χώρα. Επειδή λοιπόν ο πρωθυπουργός δεν θα θέλει να αντιμετωπίσει ένα "καυτό καλοκαίρι", που θα καταστρέψει και τα όποια επιτεύγματα έχει, μέχρι τώρα, καταφέρει, και τα οποία αποτελούν και την πολιτική του παρακαταθήκη για το μέλλον, το πλέον πιθανό σενάριο μιας ήττας με διαφορά μεγαλύτερη από επτά μονάδες είναι οι εκλογές να διεξαχθούν αν όχι την ημέρα θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου (23 Ιουνίου) στην επέτειο της Γαλλικής επανάστασης (14 Ιουλίου).

Πάντως, ακόμη και στην περίπτωση που τα νέα από την ευρωκάλπη είναι καλά για τον Αλέξη Τσίπρα, και η διαφορά από τον Μητσοτάκη είναι μικρότερη από πέντε μονάδες, ο πρωθυπουργός θα πρέπει και πάλι να αποφασίσει αν θα πρέπει, όπως ορισμένοι του εισηγούνται, να προσφύγει στις κάλπες σε μία από τις δύο ημερομηνίες που προαναφέραμε ή οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν, όπως ο ίδιος θέλει, στις 20 Οκτωβρίου, στην επέτειο δηλαδή της μεγάλης νίκης του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981. Ενδεχομένως, αυτή την απόφαση να μην την λάβει μετά το άνοιγμα των καλπών στις 26 Μαΐου, αλλά την προσεχή Πέμπτη όταν περιμένει να λάβει και τις τελευταίες μετρήσεις που θα γίνουν αύριο (Τρίτη) και μεθαύριο (Τετάρτη) και στις οποίες θα καταγράφονται οι πραγματικές αντιδράσεις των πολιτών αφού, σήμερα Δευτέρα, θα αρχίσουν να εισπράττουν τα χρήματα που προβλέπονται στα μέτρα που η Βουλή ψήφισε την εβδομάδα που διέρρευσε...

10 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. === ΠΡΟΣ — ΠΕΣΤΑ —
    === ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΠΑΣΟΚΟΥΣ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΕΣ Ο ΤΙΜΟΝΙΕΡΗΣ ΣΑΣ(ΚΑΘ ΟΤΙ ΚΑΠΕΤΑΝΕΥΕΙ
    ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΟΤΕΡΑ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ), Ο ΑΛΕΞΟΥΛΗΣ Ο ΑΧΑΣΤΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΕ ΣΤΟΝ
    ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΑΛΙΟΠΑΣΟΚΟΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ Ο ΘΥΡΩΡΟΣ
    ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ Η
    ΜΑΝΑ ΤΟΥΣ Η ΙΔΙΑ …..
    ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΠΑΣΟΚΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΑΚΡΟ-
    ΔΕΞΙΟΙ ΤΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ ??????????????????

  2. stm 18:10 22/05/2019

    Αν έχει σχέδιο να ξεκαλουπώνει, άντε με το καλό και καλό ταξίδι.

  3. πεστα 8:25 21/05/2019

    Εξω οι παλιοπασόκοι τυχοδιώκτες από το σύριζα. Να κυβερνήσει επιτέλους η αριστερά. μας πήραν στο λαιμό τους τα καθάρματα

  4. ν.σ 1:41 21/05/2019

    Νίκο μια εφημερίδα να διαβάζει ο κόσμος τι γίνεται ρε. Καλά λέει ο Γιώργος στο 9:19 ότι έχει γεμίσει σαβούρα και φθηνούς γραφιάδες η αγορά. Για την πολιτική και τα κόμματα πάλι δεν συζητάμε. Οι γυρολόγοι και οι τυχοδιώκτες που όπως πάντα τρέχουν να πιάσουν στασίδι για δουλειές, πόστα και θέσεις παίζουν τα ρέστα τους

  5. GEORGIA. 22:46 20/05/2019

    Θέλουμε να εκδικηθούμε τα καθάρματα του ΣΥΡΙΖΑ που μας κατέστρεψαν την ζωή, μας ξεπούλησαν και μας εξευτέλισαν.Τα καθάρματα του ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπουν σε τσίρκο και αρένα τις Ευρωεκλογές και τις αναγάγουν σε ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών στην βρώμικη και εγκληματική πολιτική τους.Ποτέ δεν θα έστελνα στο Ευρωκοινοβούλιο να με εκπροσωπήσει μιά Βουλγάρα εκατομμυριούχος καθαρίστρια, ένας Αφγανός και ένας Πακιστανός.Ό ΣΥΡΙΖΑ όμως το κάνει γιατί τους Έλληνες τους έχει χεσμένους και τον ενδιαφέρουν μόνο οι λαθρομετανάστες.Το βράδυ της Κυριακής οι τελευταίοι αληθινοί Έλληνες χέζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, τον αρχηγό του και τα σκουπίδια που απαρτίζουν αυτό το μπουρδελοκόμμα που κατέστρεψε την Ελλάδα και ξεπούλησε τους Έλληνες.Μαύρο στα καθάρματα του ΣΥΡΙΖΑ.Είναι το μόνο που αξίζει να κάνουμε για την Ελλάδα.Η πολιτική της Εθνοκάθαρσης του Τσίπρα τελειώνει στις 26 Μαίου.Ή Ελλάδα θα νικήσει το σκοτάδι της χούντας του Τσίπρα.Τι Μαδούρο, τι Τσίπρας.Και οι δύο φασίστες και οι δύο εγκληματούν κατά των λαών τους.

  6. SPARTA. 22:35 20/05/2019

    Δεν μας ενδιαφέρουν τα θέλω που έχει το ανθελληνικό τσογλάνι, ο πολιτικός τενεκές Αλέξης.Μας έκανε να είμαστε μετανάστες μέσα στην ίδια μας την χώρα ο υπάλληλος της Μέρκελ, του Τράμπ, του Σόρος.Ποτέ στο παρελθόν δεν κυβέρνησε την Ελλάδα τέτοιο άθλιο πολιτικό υποκείμενο, όπως ο Τσίπρας.Το παιδί για όλες τις βρώμικες δουλειές των ξένων τοκογλύφων και των εχθρών της Ελλάδας.Καλύτερα έχω να ψήφιζα απευθείας τον Ταγίπ Ερντογάν παρά τον πολιτικό απατεώνα Τσίπρα.Κάποιοι νομίζουν ότι το πολιτικό μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά έστω και με μισή μονάδα.Το βράδυ της Κυριακής να κρατάνε μαζί τους βαζελίνη.Αυτή την φορά θα πονέσει πολύ.Τσίπρα άντε στον αγύριστο προδότη, ανθέλληνα.

  7. Η πατρίδα σου αποθεώνει τον Τσίπρα https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/2381588275403685/

  8. Klaras Babis 18:24 20/05/2019

    Πες μας τώρα τι θα γίνει αν όπως ΟΛΑ ΠΛΕΟΝ δείχνουν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά έστω και με μισή μονάδα…

  9. takis 11:50 20/05/2019

    Zητω οι γυρολόγοι τυχοδιώκτες του ΣΥΡΙΖΑ.
    ΜΑΥΡΟ

  10. Α, ρε Φελεκη είσαι ο μόνος που συνεχίζεις και κάνεις σοβαρές και προπαντός αντικειμενικές αναλύσεις. Έπρεπε τώρα, που έχουμε γεμίσει με σαβούρα, να έχεις μια εφημερίδα όπως τον Κόσμο του Επενδυτή. Θα ήταν καλό για τη χώρα και τους ανθρώπους της. Συμφωνώ απολύτως με το αρθρο σου αν και πιστεύω ότι η διαφορά θα είναι κάτω από 7 μονάδες οπότε δεν θα γίνουν καλοκαιριάτικα εκλογές

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.