ΕΛΛΑΔΑ

Μέτρηση της Marc για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Γκάλοπ: Ένας στους πέντε «πιστεύουν» τα πέρι 13ης σύνταξης!

Παρότι αναγνωρίζουν πόσο σημαντικές είναι οι ευρωεκλογές, οι Ελληνες ψηφοφόροι εμφανίζονται αποφασισμένοι να σταθμίσουν την ψήφο τους με βάση πρωτίστως την εσωτερική κατάσταση και πορεία της χώρας, ενώ δεν φαίνεται να δελεάζονται ιδιαίτερα από τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί 13ης σύνταξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν 8 στους 10 πολίτες (77,1%) που πήραν μέρος στη μέτρηση της Marc χαρακτηρίζουν την παροχή που νομοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνηση «προεκλογικό επίδομα», έναντι μόλις του 19,3% που ενστερνίζεται την κυβερνητική προπαγάνδα ότι πρόκειται για 13η σύνταξη.

Η απόρριψη των κυβερνητικών ισχυρισμών διατρέχει σχεδόν οριζόντια όλες τις κοινωνικές τάξεις και τις ηλιακές ομάδες, ενώ μόνο το 40,5% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές έχει πειστεί ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο από προεκλογικό επίδομα. Ακόμη και μεταξύ των πολιτών που είναι συνταξιούχοι λιγότεροι από 2 στους 5 (18,1%) πείθονται ότι πρόκειται να πάρουν 13η σύνταξη, καθώς την ίδια ώρα το 76,5% θεωρεί ότι θα του χορηγηθεί προεκλογικό επίδομα.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα (38,2%) θεωρεί πως περισσότερες πιθανότητες για να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού της έχει με κυβέρνηση της Ν.Δ. και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα είναι μειωμένο στο 27%. Η αξιωματική αντιπολίτευση και ο αρχηγός της υπερτερούν και στα δύο φύλα, αλλά με υψηλότερο ποσοστό στους άνδρες και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, σε ποσοστά που ανεβαίνουν μαζί με την ηλικία και στους άνω των 65 υπερβαίνουν το 50%.

Τα στοιχεία αυτά είναι συμβατά με τις απαντήσεις που έδωσαν οι πολίτες στο ερώτημα για το τι θα βαρύνει περισσότερο στην ψήφο τους στις ευρωεκλογές: το 65% πρόκρινε την εσωτερική κατάσταση έναντι του 29,3% που απάντησε ότι προέχουν τα ευρωπαϊκά θέματα και η εκπροσώπηση της χώρας στην Ευρώπη. Η τάση αυτή μάλιστα είναι ισόρροπη σε όλες τις κατηγορίες των ψηφοφόρων και διατρέχει οριζόντια την ελληνική κοινωνία.
Αντίστοιχες είναι και οι απαντήσεις στο ερώτημα για τη σημαντικότητα των ευρωεκλογών: 3 στους 4 (73,2%) τις θεωρούν σημαντικές και μόνο ένας δεν τους δίνει ιδιαίτερη σημασία. Σημαντικότερες, πάντως, τις θεωρούν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. (81,4%) συγκριτικά με όσους έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ (74,3%)

Ποιοι ενοχλήθηκαν από το κότερο και τον Πολάκη

Οριακά αρνητική γνώμη για τις διακοπές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο σκάφος του εφοπλιστή Παναγόπουλου εκφράζουν οι πολίτες: το 23,9% των ερωτηθέντων θεωρεί απαράδεκτη μια τέτοια συμπεριφορά, ενώ μάλλον πιο επιεικές είναι το 23,8% που θεωρεί πως πρέπει να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες.

Την ίδια ώρα, πάντως, 4 στους 10 (40,1%) δείχνουν να μη δίνουν σημασία στο θέμα και υποστηρίζουν την άποψη ότι ήταν δικαίωμα του πρωθυπουργού να κάνει τις εν λόγω σκαφάτες διακοπές. Αυτή τη θέση συμμερίζεται το 63,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόλις το 22,5% όσων ψήφισαν Ν.Δ. και το 32,2% που επέλεξαν άλλο κόμμα. Περισσότερο διστάζουν οι γυναίκες και οι νέοι, ενώ πιο αυστηροί φαίνονται οι άνδρες και οι ανήκοντες στις μεγαλύτερες ηλικίες. Συντριπτικά αρνητική είναι, τέλος, η κοινή γνώμη ως προς τη στάση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη: το 76,6% του συνόλου και το 61,5% όσων έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούν αρνητικά τις δηλώσεις του, ενώ θετικά διακείμενο είναι μόλις το 13,5% του συνόλου των πολιτών και μόλις 1 στους 3 από αυτούς που έχουν ψηφίσει την κυβερνητική παράταξη.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.