ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ. ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ...

Αν πιστέψουμε τους δημοσκόπους η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι, όπως μάς έλεγαν προ ολίγων μηνών, διψήφια, αλλά μεγάλη και ευδιάκριτη. Οι περισσότερες από τις λεγόμενες σοβαρές εταιρείες θεωρούν ότι η διαφορά θα είναι στο συν πλην 5-7%. Βεβαίως, οι πολιτικές εξελίξεις που θα δρομολογήσει, πρωτίστως το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, θα είναι διαφορετικές εάν η διαφορά των δύο κομμάτων είναι στο 4% και εντελώς άλλες εάν σκαρφαλώσει στο 8%. Η κυβέρνηση ένα αποτέλεσμα μέχρι 5% μπορεί να το διαχειριστεί, ενδεχομένως και θα το πανηγυρίσει, είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να αντέξει μια διαφορά που να φτάνει ή και να ξεπερνά το 7%. Διαφορετική, ως είναι φυσικό, θα είναι και η συμπεριφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην πρώτη περίπτωση θα της είναι δύσκολο να τεκμηριώσει το αίτημά της για άμεση προσφυγή -ακόμη και εντός του Ιουνίου- προσφυγή στις εθνική κάλπη. Αντίθετα, αν η διαφορά είναι μεγαλύτερη από 7% θα πρέπει να θεωρήσουμε σίγουρο ότι την Κυριακή το βράδυ ο Κυρ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Ζάππειο και θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί αμέσως. Ανυπερθέτως, η αριθμητική των εκλογών παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και οπωσδήποτε δεν περιορίζεται στην μονομαχία των αρχηγών των δύο μεγάλων κυβερνητικών κομμάτων, αλλά εκτείνεται και σε σειρά άλλων, επίσης σοβαρών, θεμάτων τα οποία σχετίζονται με το πολιτικό σύστημα, τους κομματικούς συσχετισμούς, την οικονομική εξέλιξη, την κοινωνική σταθερότητα και φυσικά τις εξελίξεις στην Ευρώπη, για τις οποίες, δυστυχώς, με ευθύνη πρωτίστως των κομμάτων, ελάχιστα μάθαμε, παρότι η μία από τις τρεις κάλπες είναι για το ευρωκοινοβούλιο. Ας δούμε ένα ένα τα πεδία μάχης στα οποία θα διεξαχθεί ο ...πόλεμος της 26ης Μαΐου.

Κακώς τα (πιθανολογούμενα) σημερινά αποτελέσματα συσχετίζονται με αυτά του Μαΐου 2014. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές μπορεί η (κυβερνώσα) ΝΔ να ηττήθηκε από τον (αντιπολιτευόμενο) ΣΥΡΙΖΑ με 3,84%, όμως οι εντυπώσεις της ήττας της μετριάστηκαν από το γεγονός ότι είχε σημειώσει ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στην αυτοδιοίκηση. Έχασε μεν την πολυπληθή Αττική, αλλά κέρδισε οκτώ από τις 13 περιφέρειες, ενώ δικοί της υποψήφιοι επικράτησαν στους περισσότερους δήμους της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση ήττας, όπερ και το πιθανότερο, δεν θα μπορεί να εξισορροπήσει τις εντυπώσεις αφού στις περιφέρειες και τους δήμους αναμένεται να υποστεί Ματζικέρτ. Οι ελπίδες της Κουμουνδούρου περιορίζονται στα Ιόνια νησιά, ενώ ελπίζει να πανηγυρίσει και την (πιθανολογούμενη) εκλογή των υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ Αρναουτάκη (Κρήτη) και Κατσιφάρα (Αιτωλοακαρνανία) τους οποίους και αυτή στηρίζει. Αν μάλιστα δεν περάσει στο δεύτερο γύρο κανείς εκ των Ηλιόπουλου (Αθήνα), Νοτοπούλου (Θεσσαλονίκη), Μπελαβίλα (Πειραιάς) τότε η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν δεν κυμανθεί στα υψηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων (6-7%+), θα είναι πολύ πιο βαριά από την αντίστοιχη της ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2014. Ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να περάσει τον κάβο των ευρωεκλογών χωρίς να τσακιστεί θα πρέπει να σημειώσει μια επίδοση η οποία να ξεπερνά το 25%. Και ο λόγος είναι ότι το 25% στις βουλευτικές εκλογές (εξαιτίας και της ακραίας πόλωσης που, βασίμως πιθανολογείται, ότι θα υπάρξει αφού επίδικο θα είναι το γκουβέρνο) μπορεί να γίνει 26, 27, ή και 28%. Ποσοστό αυτής της τάξεως τον καθιερώνει ως τον έναν από τους δύο πόλους του μεταπολιτευτικού νέου δικομματισμού που συγκροτείται, ενώ τον καθιστά και κυρίαρχο στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρξει γκρίνια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας, εφόσον χάσει τις εκλογές, θα μπορεί να περιμένει για να επανέλθει στο τιμόνι της διακυβέρνησης και αφού προηγουμένως έχει μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σοσιαλδημοκρατικό και αρχηγικό κόμμα που είναι και ο στόχος του. Τα πράγματα για το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου περιπλέκονται εάν εκτός από το αυτοδιοικητικό Ματζικέρτ υποστεί και βαριά ήττα και στην ευρωκάλπη. Όσο κι αν προσπαθήσει ένα ποσοστό της τάξεως του 23% δύσκολα θα μπορέσει να το διαχειριστεί και ειδικά αν μπροστά από το ποσοστό της ΝΔ υπάρχει ο αριθμός "3". Στην περίπτωση αυτή η άμεση προσφυγή στις κάλπες θα είναι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η μόνη διέξοδος για τον Τσίπρα και τους συνεργάτες του.

Το παιχνίδι για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη μοιάζει -και είναι- μάλλον εύκολο.Το ποσοστό στην ευρωκάλπη δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο του 28,10% που είχε λάβει η ΝΔ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Και φυσικά η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι μεγαλύτερη από 4%. Η επίτευξη και των δύο στόχων, σύμφωνα τουλάχιστον με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, μάλλον είναι εύκολη υπόθεση. Βεβαίως, ένα ποσοστό που θα βρίσκεται κάτω από το 30% δεν θα σκορπίσει χαμόγελα, κάθε άλλο, στη συντηρητική παράταξη. Μπορεί η ψήφος στις ευρωεκλογές να είναι, όπως λέγεται, "χαλαρή" όμως εάν το ποσοστό της ΝΔ δεν έχει τον αριθμό "3" μπροστά θα δικαιώσει αυτούς που διατείνονται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει ρεύμα νίκης και πιθανώς το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, όποτε κι αν αυτές γίνουν, να μην βγάλει αυτοδυναμία, αλλά να οδηγήσει σε πολιτικές και κυβερνητικές περιπέτειες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ήθελε η ΝΔ να πάρει τις 12 από τις 13 περιφέρειες και τους τρεις μεγάλους δήμους, όπως είχε κάνει και ο πατέρας του, Κώστας Μητσοτάκης, το 1985. Στις ευρωεκλογές, το κρυφό του όνειρο δεν είναι να ξεπεράσει το 28% που είχαν λάβει στις εκλογές του Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015 οι Σαμαράς και Μεϊμαράκης, αλλά να υπερβεί το 33,47%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει (μεταπολιτευτικά και προ κρίσης) η ΝΔ, επί Κώστα Καραμανλή το 2009. Και ο επιπλέον λόγος είναι πως εάν το καταφέρει ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για μια άνετη νίκη και αυτοδυναμία της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές.

Το ακριβές ποσοστό των δύο κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) και η μεταξύ τους διαφορά στην ευρωκάλπη είναι οπωσδήποτε σημαντικά επειδή σε σημαντικό βαθμό θα προδιαγράψουν και τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν. Όμως εάν το βράδυ της Κυριακής ο αυτοδιοικητικός χάρτης βαφτεί γαλάζιος τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ένα ακόμη πρόβλημα που μέχρι στιγμής δεν έχει αναδειχθεί. Η απώλεια από τη ΝΔ της κυβερνητικής εξουσίας σε σημαντικό βαθμό εξισορροπήθηκε από τη νίκη στην αυτοδιοίκηση. Μέσω αυτής και κυρίως μέσω των περιφερειών, είχε πρόσβαση σε δομές, προγράμματα, κονδύλια, δυνάμεις και υπηρεσίες του κράτους. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει, όπως είναι και το πιθανότερο σενάριο", την κυβερνητική εξουσία θα στερηθεί και των πάσης φύσεως ωφελημάτων που παρέχει, μέσω των δήμων και των περιφερειών, το κράτος και οι μηχανισμοί του. Αυτό αναμένεται να έχει συνέπειες και στην μετέπειτα πολιτική του εξέλιξη αφού οι 55 μήνες διακυβέρνησης είναι λίγοι -μπροστά στις τέσσερεις δεκαετίες που είχαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- για να ...ριζώσει στο κράτος.

Το ΚΙΝΑΛ αν θέλει να παραμείνει στο παιχνίδι και να έχει ρόλο ακόμη και στις κυβερνητικές υποθέσεις, εάν οι βουλευτικές κάλπες δεν βγάλουν αυτοδυναμία, θα πρέπει τουλάχιστον να ξεπεράσει το 8,02% που είχε λάβει το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές του 2014 με την επωνυμία "Ελιά". Το 6,28%, που είχε λάβει η Φώφη Γεννηματά στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 είναι πολύ μικρό ποσοστό για να εγγυηθεί τις αντοχές της Χαριλάου Τρικούπη σε μια ακραία πόλωση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές. Ο στόχος για διψήφιο ποσοστό μπορεί να μοιάζει ανέφικτος, αλλά ουδείς μπορεί να προδιαγράψει την εκλογική συμπεριφορά των απογοητευμένων από τον ΣΥΡΙΖΑ πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Θα επιστρέψουν οίκαδε; Θα προτιμήσουν κάποιο μικρότερο κόμμα; Θα πάνε στην αποχή, το λευκό και το άκυρο; Θα προτιμήσουν μήπως τη ΝΔ "για να φύγουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας"; Σίγουρα, ως πρώην μεγάλο κυβερνητικό κόμμα έχει σημαντικό εκλογικό ακροατήριο, το οποίο όμως, μετά την πτώση της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, την ίδρυση του ΚΙΔΗΣΟ, τις αποχωρήσεις του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ καθώς επίσης και τα κυβερνητικά προγεφυρώματα που έχει στήσει ο Τσίπρας με πρώην υπουργούς, βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται να συγκινείται ιδιαίτερα από τα κελεύσματα της Φώφης Γεννηματά. Το κρίσιμο για το ΚΙΝΑΛ και την μετέπειτα πορεία του είναι να κρατήσει τις αξιόλογες δυνάμεις που έχει στην αυτοδιοίκηση και κυρίως να αναδειχθεί τρίτο κόμμα στην ευρωκάλπη. Αν μάλιστα καταφέρει να εκλέξει και τρίτο ευρωβουλευτή, όπως υποστηρίζουν κάποιοι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά τότε αναμφίβολα ο ρόλος του ΚΙΝΑΛ θα αναβαθμιστεί και η Φώφη Γεννηματά δεν θα είναι η εύκολη λεία στο κυνήγι της Κεντροαριστεράς που αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας.

Μια σημαντική αριθμητική εξίσωση στην ευρωκάλπη είναι και το ποσοστό που θα λάβει το νεοναζιστικό κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου. Στις ευρωεκλογές του 2014 είχε πλησιάσει το 10%. Έλαβε 536.913 ψήφους ή 9,39% και μάλιστα οκτώ μήνες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 η δύναμη της Χρυσής Αυγής μειώθηκε κατά 157.332 ψήφους και το ποσοστό της περιορίστηκε στο 6,99%. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη δύναμή της είτε στάσιμη είτε να έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο. Όμως, η λεγόμενη "βουβή" ή "αδήλωτη" ψήφος ενδέχεται, λένε κάποιοι αναλυτές, να την ευνοήσει και να παραμείνει στην τρίτη θέση. Το Μακεδονικό και οι μετανάστες είναι το προνομιακό τοπίο της Χρυσής Αυγής, όμως η δύναμή της, λόγω της εγκληματικής και νεοναζιστικής της δράσης, δεν μπορεί να φτάσει τα ποσοστά των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, τα οποία εξαιτίας αυτών των χαρακτηριστικών της ΧΑ, δεν την περιλαμβάνουν και στη "μαύρη διεθνή" τους.

Το πλέον κρίσιμο αριθμητικό μέγεθος της αυριανής κάλπης είναι η συμμετοχή. Ο αριθμός αυτών που θα πάνε να ψηφίσουν αποτελεί και το μεγαλύτερο αίνιγμα της 26ης Μαΐου. Στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν 5.566.295, σε σύνολο 9.840.525 εγγεγραμμένων. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν 56,57% σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το 70,95% που είχαν ψηφίσει το 2009 και το οποίο αντιστοιχούσε σε 7.044.606 ψηφίσαντες. Η απώλεια σχεδόν 1,5 εκατ ψηφοφόρων είναι και ο μεγάλος γρίφος των δημοσκόπων και των αναλυτών. Θα επιστρέψουν και πόσοι στις κάλπες ή μήπως θα αυξηθούν και για πρώτη φορά θα έχουμε την αποχή να ξεπερνά ως ποσοστό την συμμετοχή; Στις ευρωεκλογές του 2014 το ποσοστό συμμετοχής ήταν 59,33% και αντιστοιχούσε σε 5.941.635 ψηφοφόρους. Ορισμένοι περί τα εκλογικά ειδήμονες υποστηρίζουν πως και τώρα θα ψηφίσουν περίπου 6.000.000. Και αναφέρουν ως λόγους τις ταυτόχρονες κάλπες, αλλά και τις περίπου 400.000 ψηφοφόρους (ηλικίας 17-21) που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Κατά πολλούς το εκλογικό αποτέλεσμα θα το καθορίσει η εκλογική συμπεριφορά αυτών των ψηφοφόρων σε συνδυασμό με το περίπου 10% των ψηφοφόρων που παραμένει ακόμη αναποφάσιστο και πιθανότατα θα αποφασίσει στο παραβάν ποιό κόμμα θα ψηφίσει. Αυτός εξάλλου είναι και ο βασικός λόγος που οι δημοσκόποι αποφεύγουν να δίνουν ακριβή ποσοστά, αλλά καταφεύγουν σε εύρη διακύμανσης, που όμως έχουν το μειονέκτημα να εμφανίζουν τη διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από το 1-2% έως και το 10-12%. Και βέβαια στην δυσπροβλεψιμότητα της συμπεριφοράς των νέων και των αναποφασίστων ψηφοφόρων στηρίζονται ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του για να υποστηρίζουν ότι η εκλογική αναμέτρηση είναι ντέρμπι και η ευρωκάλπη θα έχει εκπλήξεις.

Το ΚΚΕ είναι μαζί με το ΚΙΝΑΛ και τη ΧΑ το κόμμα που διεκδικεί την τρίτη θέση. Είναι δύσκολο, αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις, να την καταλάβει όμως μπορεί να ελπίζει σε ένα ποσοστό που μπορεί να οδηγήσει σε (επαν)εκλογή δύο ευρωβουλευτών. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές είχε πάρει 6,11%, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2015 στις εθνικές εκλογές το ποσοστό του υποχώρησε στο 5,55%. Ο Δημ. Κουτσούμπας θα ήθελε το ποσοστό, όσο κι αν είναι δύσκολο, να φτάσει στο 7,59% που είχε λάβει το ΚΚΕ έχοντας στην ηγεσία του την Αλέκα Παπαρήγα. Και πρωτίστως, το θέλει για να περιφρουρήσει τον Περισσό από τις επιθέσεις φιλίας που θα δεχθούν οι οπαδοί του από τον Αλέξη Τσίπρα, στο δρόμο προς τις εθνικές κάλπες, προκειμένου -και στο όνομα της Αριστεράς- "να αποτραπεί η παλινόρθωση της δεξιάς". Το ΚΚΕ, μετά τη μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ, από τη ριζοσπαστική αριστερά και το αντιμνημονιακό στρατόπεδο στο Κέντρο και τη σοσιαλδημοκρατία, ελπίζει να εισπράξει κι αυτό τμήμα της λεγόμενης αντισυστημικής ψήφου. Εκτός από λόγους πολιτικής επιρροής και εκλογικής μεγέθυνσης δεν θέλει να αφήσει και ζωτικό χώρο σε εξωκοινουβουλευτικές κομμουνιστογενείς οργανώσεις, όπως η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.α., που μπορεί, εάν δυναμώσουν εκλογικά, να του δημιουργήσουν πολιτικά και ιδεολογικά προβλήματα στο μέλλον. Εκτός από το ΚΚΕ η (πιθανή) ενίσχυση αυτών των οργανώσεων θα επηρεάσει και τον ΣΥΡΙΖΑ αφού ένα ισχυρό αριστερίστικο μέτωπο θα του αφαιρέσει δύναμη και δυνάμεις από τους κοινωνικούς αγώνες και το πεζοδρόμιο, που για την Κουμουνδούρου είναι κρίσιμο πεδίο, ειδικά εάν βρεθεί στην αντιπολίτευση.

Από τα τρία μικρά κόμματα που σήμερα εκπροσωπούνται στη Βουλή το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη και η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη φαίνεται να βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση από τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου στην προσπάθεια να πιάσουν το όριο του 3% για την ευρωβουλή. Πάντως, εάν πιστέψουμε τους δημοσκόπους, είναι εξαιρετικά δύσκολο να το πετύχουν. Μια πιθανή αποτυχία τους εκ των πραγμάτων δυσχαιρένει έτι περαιτέρω και τη θέση τους ενόψει και των βουλευτικών εκλογών. Εάν όμως κάποιο το καταφέρει και εκλέξει ευρωβουλευτή τότε είναι πιθανό στις βουλευτικές εκλογές να μετατραπεί σε σημαία ευκαιρίας για διάφορους πολιτευτές. Σε κάθε περίπτωση αθροιστικά και τα τρία κόμματα μπορούν να συγκεντρώσουν ποσοστό 6-7%, όσο δηλαδή και τα μικρά κόμματα τα προερχόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά (ΛΑΕ, Πλεύση Ελευθερίας, ΜΕΡΑ25, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.α.). Ίδιο ή λίγο μικρότερο ποσοστό μπορεί να συγκεντρώσουν και τα εξωκοινοβουλευτικά δεξιά κόμματα, με την Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου, να προηγείται της Δημιουργίας Ξανά του Τζήμερου, του ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη, του Φαήλου και όσων άλλων τοποθετούνται στο χώρο ανάμεσα στη ΝΔ και τη ΧΑ. Η περίπτωση ένα εξωκοινοβουλευτικό κόμμα από την αριστερά και ένα από τη δεξιά να πιάσουν το όριο του 3% και να μετατραπούν και αυτά για τους ομοϊδεάτες τους σε σημαίες ευκαιρίας για είσοδο στο εθνικό κοινοβούλιο δεν μπορεί να αποκλειστεί όσο κι αν οι δημοσκοπήσεις το θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο. Εάν πάντως συμβεί μπορεί, εκτός από τις ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα, να επηρεαστεί ακόμη και το κυβερνητικό παιχνίδι, περιλαμβανομένης και της αυτοδυναμίας. Σε κάθε περίπτωση τα τρία μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα μαζί με τα κόμματα του εξωκοινοβουλευτικού χώρου που μετέχουν στις ευρωεκλογές μπορούν, αθροιστικά, να συγκεντρώσουν ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 18% , ακόμη και να πλησιάσει το 20%. Στην περίπτωση που η αναντιπροσώπευτη ψήφος ανέλθει σε τέτοια ποσοστά η κατανομή των εδρών για το ευρωκοινοβούλιο θα τροποποιηθεί και ενδέχεται η ΝΔ να εκλέξει ακόμη και 9 έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ 6.

Η σοβαρότερη ίσως αριθμητική πράξη των εκλογών της 16ης Μαΐου είναι αυτή που μπορεί να δρομολογήσει άμεσα πολιτικές εξελίξεις αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό να προσφύγει σε εθνικές κάλπες στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου. Εάν η διαφορά υπέρ της ΝΔ είναι μεγαλύτερη από επτά μονάδες και στην αυτοδιοίκηση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταποντιστεί τότε η κίνηση αυτή, όπως παραδέχονται ακόμη και στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, είναι φορσέ. Εξελίξεις όμως μπορεί να έχουμε και στην αξιωματική αντιπολίτευση εάν το ποσοστό της ΝΔ είναι κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30% και η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρότερη του 3,84%. Στην περίπτωση αυτή αφενός οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, με πιθανότερη ημερομηνία την 20η Οκτωβρίου και αφετέρου η αξιωματική αντιπολίτευση και ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταλαιπωρηθούν και το καλοκαίρι τους, λόγω των υψηλών πολιτικών και κομματικών θερμοκρασιών, θα είναι ιδιαίτερα καυτό...

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. MARINA. 10:25 26/05/2019

    Στις εκλογές παρωδία όπως ης μετέτρεψε ο κυβερνητικός θίασος και η συμμορία του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνο που έχει σημασία είναι να χάσει ο Τσίπρας.Ένας βρώμικος λαικιστής, ανθέλληνας και προδότης πολιτικός, που δίχασε την Ελλάδα και χρεοκόπησε τους Έλληνες.Σήμερα το βράδυ ο Τσίπρας θα έχει ηττηθεί.Θα έχει δώσει το γνωστό του σώου ο καραγκιόζης στο σχολείο στο Γαλάτσι ανεβασμένος πάνω στην καρέκλα.Το πρωί στην καρέκλα και το βράδυ έχει καρεκλάτο πολιτικέ καραγκιόζη Αλέξη Τσίπρα.Σήμερατο βράδυ ο χάρτης της Ελλάδας θα είναι βαμμένος μπλέ.Ποτέ ξανά φασισμός σε Ελλάδα και Ευρώπη, ποτέ ξανά Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.