ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπορικός «πόλεμος» ΗΠΑ-Κίνας

Η Κίνα κατακρίνει τον αποκλεισμό της Huawei από τις ΗΠΑ

Τη σφοδρή της αντίθεση στο να επιβάλουν άλλες χώρες μονομερώς κυρώσεις σε κινεζικές οντότητες εξέφρασε η Κίνα, μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου, με αφορμή τον αποκλεισμό-σοκ του τηλεπικοινωνιακού "κολοσσού" Huawei Technologies Co από τις ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποφύγουν να επηρεάσουν περαιτέρω τις σινοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος Γκάο Φενγκ σε δημοσιογράφους κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων. Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε αργά χθες (τοπική ώρα) ότι προσθέτει την Huawei Technologies και 70 συνδεόμενες με αυτή εταιρίες στο 'Entity List', μια κίνηση που απαγορεύει στην εταιρία να αποκτά εξαρτήματα και τεχνολογία από αμερικανικές εταιρίες χωρίς να έχει προηγηθεί η έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε επίσης αργά χθες εκτελεστικό διάταγμα που απαγορεύει στις αμερικανικές εταιρίες να χρησιμοποιούν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό που κατασκευάζουν εταιρίες που θεωρούνται ότι αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Το διάταγμα δεν κατονομάζει συγκεκριμένα κάποια χώρα ή εταιρία, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη χαρακτηρίσει την Huawei «απειλή» και προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη στήριξη συμμάχων στο να μη χρησιμοποιούν εξοπλισμό δικτύων της Huawei στα δίκτυα επόμενης γενιάς 5G. «Η Κίνα έχει τονίσει πολλές φορές ότι η έννοια της εθνικής ασφάλειας δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο κατάχρησης και ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τον προστατευτισμό στο εμπόριο», δήλωσε ο Γκάο. «Η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα των κινεζικών εταιριών».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.