ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η ΚΡΥΦΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΠΤΑ...

Δύο εβδομάδες πριν τις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές κάλπες και οι εκλογικοί συσχετισμοί δείχνουν, με μικρές προσθαφαιρέσεις, να παραμένουν αμετάβλητοι. Τα πολιτικά παρατράγουδα που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα δεν φαίνεται να αλλάζουν τη δημοσκοπική εικόνα, όπως αυτή εμφανίζεται τους τελευταίους πολλούς μήνες. Η ΝΔ προηγείται σταθερά, με διαφορά που μπορεί να έχει σμικρύνει ελαφρώς όμως παραμένει σημαντική. Σχεδόν το σύνολο των δημοσκόπων θεωρεί ότι αυτή δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 6-7%, ενώ κάποιοι επιμένουν πως τελικά μπορεί να είναι και διψήφια αν η ηθική βλάβη που υφίσταται, το τελευταίο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχιστεί και με νέες αποκαλύψεις.

Το Μαξίμου πάντως θεωρεί ότι οι αρνητικές για την εικόνα της κυβερνήσεως υποθέσεις (Πολλάκης, Πετσίτης, κότερο Παναγοπούλου, Μάτι) ναι μεν έχουν πολιτικό και εκλογικό κόστος όμως τα θετικά μέτρα που εξαγγέλθησαν (μείωση ΦΠΑ, 13η σύνταξη, 120 δόσεις κ.α.) είναι, μάς λέει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού "περισσότερον σημαντικά για τους πολίτες και αυτό θα καταδειχθεί στην κάλπη και όχι στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες αποδεδειγμένα είναι αναξιόπιστες".

Αντίθετα εξ απορρήτων συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι "η ηθική απαξία θα μετρήσει περισσότερο στην απόφαση των πολιτών παρά οι εξαγγελίες της τελευταίας στιγμής, οι οποίες είναι προεκλογικοί μποναμάδες και ο κόσμος το καταλαβαίνει. Του δίνουν πίσω αυτά που του πήραν και ούτε όλα". Ως εκ τούτου θεωρεί ότι "η διαφορά με την οποίαν προηγείται η ΝΔ δεν απειλείται" αφού ο ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστηρίζει, "δεν φαίνεται και δεν είναι ικανός να ανατρέψει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί". Κάτι που, όπως προσθέτει "δεν το λέει μόνον ο Μητσοτάκης, αλλά και το σύνολο των πολιτικών αναλυτών καθώς και τα ραπόρτα των πρεσβειών και των μεγάλων επενδυτικών σχημάτων".

Ανεξαρτήτως του τι πιστεύουν οι ηγεσίες της κυβερνήσεως και της αντιπολιτεύσεως υπάρχουν ορισμένα δεδομένα τα οποία -σύμφωνα τουλάχιστον με αυτούς οι οποίοι ασχολούνται επισταμένως και εξ επαγγέλματος με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης- είναι κοινοί τόποι και δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθούν. Ας τα δούμε ένα ένα:

1.  Η ΝΔ εμφανίζει εικόνα απόλυτης συσπείρωσης με ποσοστά που υπερβαίνουν το 90%. Εισπράττει 3-5 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ αφού οι ροές από την Κουμουνδούρου προς την Πειραιώς είναι της τάξεως του 10-15%. Κατά βάσιν, το ποσοστό αυτό είναι νεοδημοκρατών ψηφοφόρων, οι οποίοι το 2015 είχαν ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα επιστρέφουν οίκαδε. Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται να επιλέγει και το μεγαλύτερο κομμάτι των οπαδών του Ποταμιού. Επίσης, προς τη ΝΔ προσανατολίζονται και ψηφοφόροι από τους ΑΝΕΛ, την Ένωση Κεντρώων και τη Χ.Α., οι οποίοι έχουν ως προτεραιότητα την απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση. Σε αυτούς περιλαμβάνεται και ένα, έστω μικρό τμήμα (μισή μονάδα περίπου), ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ. Οι πηγές από την Πειραιώς υποστηρίζουν ότι το ποσοστό της ΝΔ είναι "άνετα και σταθερά πάνω από το 30%" και αυτό θα καταγραφεί και στην ευρωκάλπη. Εξυπακούεται ότι θα υπάρξει πρόβλημα εάν το ποσοστό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ξεπεράσει το 28% που είχε λάβει στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Εάν το ποσοστό της δεν έχει τον αριθμό "3" έμπροσθεν και η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μεγαλύτερη από 6-7 μονάδες τότε, λένε, δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε φαινόμενα εσωστρέφειας. Το σενάριο αυτό θεωρείται ακραίο καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις, μετά από τις αναγωγές που γίνονται και τις κατανομές των αναποφασίστων, δείχνουν τη ΝΔ να κινείται σε ποσοστά που κυμαίνονται από 32 έως 37%. Ειδήμων περί τα εκλογικά και τις δημοσκοπήσεις θεωρεί πάντως ότι η οροφή για τη ΝΔ είναι άγνωστη. "Το πάτωμα είναι το 30%, αλλά το ταβάνι είναι δύσκολο να το προβλέψουμε αφού το τέλος των μνημονίων και η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα μας οδηγούν εκ νέου στον δικομματισμό/διπολισμό. Πριν την κρίση είχαμε τρία μεγάλα ρεύματα. Του Σημίτη με ποσοστά πάνω από 40% και των Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου με ποσοστά 44-45%. Στις ευρωεκλογές σίγουρα δεν θα επιστρέψουμε σε δικομματισμό που τα ποσοστά του φθάνουν ή και υπερβαίνουν το 70%, όμως στις 26 Μαΐου, ανάλογα και με το αποτέλεσμα της κάλπης, θα μάθουμε αν αυτό μπορεί να συμβεί στις βουλευτικές κάλπες που θα ακολουθήσουν.

2.  Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα τουλάχιστον με αυτά που διατείνονται ορισμένοι σοβαροί αναλυτές/δημοσκόποι, στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορεί να ελπίζει σε ένα ποσοστό που να προσεγγίζει αυτό που είχε λάβει στις προηγούμενες ευρωεκλογές (26,56%). Αντίθετα, άλλοι θεωρούν ότι το πιθανότερο είναι να βρίσκεται κοντά στο ποσοστό που είχε λάβει η ΝΔ (22,72%) στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014. Η περίπτωση το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται κάτω από 20% θεωρείται για τους δημοσκόπους "μάλλον απίθανη" αφού μετά από την κατανομή των αναποφασίστων και τις αναγωγές που γίνονται είναι αρκετοί αυτοί που ποντάρουν σε ένα σκορ 31-24 υπέρ της ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός επτά (7) ενδέχεται να είναι αυτός που θα καθορίσει τις εξελίξεις. Εάν η διαφορά υπέρ της ΝΔ είναι μεγαλύτερη τότε το πιθανότερο είναι να έχουμε ραγδαίες εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε εκλογές μεσούντος του θέρους. Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε περίπτωση νίκης της με καθαρή διαφορά είναι σίγουρο ότι θα θέσει θέμα άμεσης προσφυγής στις κάλπες. Όπως μας λέει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη "ο Τσίπρας έκανε ένα λάθος. Στην προχθεσινή του ομιλία είπε ότι η κυβέρνηση εκτός από την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλή θα λάβει και ψήφο εμπιστοσύνης από το λαό στις 26 Μαΐου. Εάν το ποσοστό του είναι 22-23% το ίδιο βράδυ ο Κυριάκος θα του ζητήσει να παραιτηθεί αφού όχι μόνον δεν θα έχει την εμπιστοσύνη του λαού, αλλά θα είναι και οικτρή μειοψηφία". Εάν πάντως, η διαφορά είναι μικρότερη από πέντε μονάδες (5) θα είναι το κυβερνητικό στρατόπεδο αυτό που θα πανηγυρίζει αφού η διαδεδομένη εντύπωση που υπάρχει είναι ότι η διαφορά είναι μεγάλη και μάλιστα διψήφια. Στην περίπτωση αυτή το πιθανότερο είναι να έχουν λειτουργήσει θετικά για την κυβέρνηση τα μέτρα που πρόσφατα εξαγγέλθηκαν και η απήχηση των οποίων δεν έχει ακόμη καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις. Το σενάριο αυτό συγκεντρώνει πολύ μικρές πιθανότητες ευδοκίμησης και στην Κουμουνδούρου μάλλον θα είναι ευχαριστημένοι εάν η διαφορά κυμανθεί στο "γκρίζο και επιδεχόμενο πολλές και αντικρουόμενες ερμηνείες 5-7%".

3.  Το ΚΙΝΑΛ το πιθανότερο είναι πως θα τερματίσει τρίτο στην κούρσα της ευρωκάλπης. Το τελευταίο διάστημα οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν σταθερά μια ανοδική τάση που επιτρέπει στη Φώφη Γεννηματά να ονειρεύεται ότι μπορεί, υπό την ηγεσία της, η Χαριλάου Τρικούπη να καταγράψει διψήφιο ποσοστό. Οι περισσότεροι των δημοσκόπων εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το τελικό ποσοστό του ΚΙΝΑΛ, αλλά οι περισσότεροι το τοποθετούν στην περιοχή του 8-9%, ενώ κάποιοι από το παλαιό ΠΑΣΟΚ είναι περισσότερον αισιόδοξοι επειδή, όπως λένε, "η προσπάθεια διεμβολισμού της Κεντροαριστεράς, με τον τρόπο που επιχειρήθηκε από το Μαξίμου, απέτυχε, ενώ τα τελευταία χτυπήματα που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τον Πολλάκη, το κότερο της Παναγοπούλου και το ντοκιμαντέρ για το Μάτι αυξάνουν την επιστροφή παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στο ΚΙΝΑΛ". Κορυφαίο στέλεχος μεγάλης εταιρεία δημοσκοπήσεως εκτιμά ότι το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ -με βάση τις τελευταίες έξι μετρήσεις με την ίδια μέθοδο που ο ίδιος έχει επεξεργαστεί- μπορεί να κυμανθεί από 8,5-10,5%. Ο ίδιος προβλέπει ότι το ποσοστό της ΝΔ θα είναι 31-34% και του ΣΥΡΙΖΑ 21-23%. Ποσοστά τα οποία βρίσκονται κοντά σε αυτά που κατά καιρούς έχουν δώσει οι εταιρείες MARC, MRB, RASS και Merton Analysis, αλλά είναι σχεδόν διπλάσια του ποσοστού της διαφοράς (5,9%) που έδωσε στην τελευταία της δημοσκόπηση η Alco. Υπέρ του άλματος του ΚΙΝΑΛ προς την περιοχή του 10% φαίνεται να συνηγορεί και το γεγονός ότι εμφανίζει αυξημένα ποσοστά στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες από το 4,43% που είχε λάβει στις Α' και Β' περιφέρειες Αθηνών και Πειραιά το 2015, τώρα το ποσοστό του σε αυτές τις περιφέρειες φθάνει το 7,62%. Και συγκεκριμένα: Α' Αθηνών 7,7% (4,68%), Β' Αθηνών 8,2% (4,64%), Α' Πειραιώς 7,5% (4,40%) και Β' Πειραιώς 7,1% (4,91%). Επίσης αυξημένα εμφανίζονται να είναι και τα ποσοστά του στην Κρήτη και τη Δυτική Ελλάδα όπου στους τρεις νομούς (Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία) μπορεί, στις ευρωεκλογές, να φθάσει ακόμη και το 15%. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 40% αυτών που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το ΚΙΝΑΛ το αναφέρουν ως ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις καταγραφές που γίνονται, το ΚΙΝΑΛ λαμβάνει ψήφους από Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων, ενώ φαίνεται να παίρνει και 1,5-2% από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς παρατηρείται επιστροφή παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στα ...πάτρια εδάφη.

4.  Επειδή αναφερθήκαμε σε ποσοστά έχει ενδιαφέρον να καταφύγουμε όχι στα (γνωστά ούτως ή άλλως) στοιχεία που παρουσίασαν προσφάτως οι εταιρείες MRB και Alco, αλλά σε όσα περιέχονται σε έρευνα που έγινε στην Αττική για μεγάλο πελάτη και η οποία βρίσκεται σε γνώση παραγόντων τόσο της κυβερνήσεως όσο και της αντιπολιτεύσεως. Σύμφωνα με αυτήν στην Α' Αθηνών στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 18% από 31,5% που είχε λάβει στις τελευταίες εκλογές. Η ΝΔ 32,8% (31,1%). Το ΚΙΝΑΛ 7,7% (4,68%). Η Χρυσή Αυγή 5,8% (6,91%). Το ΚΚΕ 6,4 (5,83%). Στην Β' Αθηνών: ΣΥΡΙΖΑ 18,6% (35,21%), ΝΔ 32,5% (27,38%), ΚΙΝΑΛ 8,2% (4,64%), ΧΑ 4,5% (5,64%), ΚΚΕ 7,5% (6,80%). Στην Α' Πειραιά: ΣΥΡΙΖΑ 19,8%(33,6%), ΝΔ 32,2% (29,43%), ΚΙΝΑΛ 7,5% (4,40%), ΧΑ 5,6% (7,82%), ΚΚΕ 6,1% (5,14%). Και στη Β' Πειραιά: ΣΥΡΙΖΑ 22,1% (42,02%), ΝΔ 22,7% (18,32%), ΚΙΝΑΛ 7,1% (4,01%), ΧΑ 5,6% (8,40%), ΚΚΕ 9,2% (7,94%). Σύμφωνα με την ίδια έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 6-7 Μαΐου και με δείγμα 2012 τηλεφωνημάτων τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθηνών εξειδικεύονται ως εξής: Βόρειος τομέας 14,5%, Νότιος 20,5% και Δυτικός 23,2%. Στη ΝΔ αντίστοιχα έχουμε: Βόρειος 32,2%, Νότιος 29,5% και Δυτικός 24,5%. Στο ΚΙΝΑΛ: Βόρειος 7,8%, Νότιος 8,4% και Δυτικός 8,6%. Στη ΧΑ: Βόρειος 4,3%, Νότιος 4,4% και Δυτικός 4,8%. Και στο ΚΚΕ: Βόρειος: 6,7%, Νότιος 7,4% και Δυτικός 8,8%.

5.  Καθοριστικό στοιχείο για την τροπή που θα λάβουν την επομένη των ευρωεκλογών οι εξελίξεις είναι και τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μεγάλο εάν δεν καταφέρει σε κανέναν από τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας να έχει υποψήφιο στον δεύτερο γύρο. Με τα όσα γίνονται, μέχρι τούδε γνωστά από τις δημοσκοπήσεις ούτε ο Ηλιόπουλος στην Αθήνα ούτε η Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη ούτε ο Μπελαβίλας στον Πειραιά έχουν σοβαρές ελπίδες να βρεθούν στη δεύτερη θέση. Ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα θα είναι εάν η Ρένα Δούρου δεν συγκεντρώσει αξιόλογο ποσοστό και χάσει, όπως είναι και το πιθανότερο, την Περιφέρεια Αττικής. Η περίπτωση να χαθεί για τον ΣΥΡΙΖΑ και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες αν και ουδείς μπορεί να προβλέψει την επίπτωση που μπορεί να έχει ο θόρυβος που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες για τη λήψη δανείου (1 εκατ) από τον περιφερειάρχη Γαλιατσάτο. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις αναμενόμενες νίκες των υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ που στηρίζει και η Κουμουνδούρου. Του Αρναουτάκη στην Κρήτη, με άνεση και από τον πρώτο γύρο. Και του Κατσιφάρα, με δυσκολία στη Δυτική Ελλάδα αφού εκτός από τον γαλάζιο υποψήφιο Φαρμάκη έχει να αντιμετωπίσει και τον αντάρτη πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπηλιόπουλο. Στην Αθήνα, εκτός απροόπτου, θα είναι ο Γερουλάνος και όχι ο Ηλιόπουλος ή ο Κασιδιάρης αυτός που θα αναμετρηθεί τη δεύτερη Κυριακή με τον Μπακογιάννη. Το φαβορί στον Πειραιά είναι ο νυν δήμαρχος Μόραλης, ενώ η δημαρχία της Θεσσαλονίκης θα παιχθεί ανάμεσα σε δύο νεοδημοκράτες. Τον επίσημο Νίκο Ταχιάο και τον αντάρτη Γιώργο Ορφανό, ο οποίος φέρεται να έχει και την υποστήριξη του ΠΑΟΚ και του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

6.  Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η ψήφος των νέων και νεαρής ηλικίας ψηφοφόρων. Υπενθυμίζουμε ότι αρχής γενομένης από αυτές τις εκλογές θα ψηφίζουν και οι 17άρηδες. Στην ηλικία 17-24 τα κόμματα δεν φαίνεται να απολαμβάνουν μεγάλης δημοφιλίας. Η ΝΔ σύμφωνα με την προαναφερόμενη έρευνα προηγείται με 18%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 9%, τρίτη η ΧΑ με 7%, στην τέταρτη θέση είναι ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ με το ίδιο ποσοστό (5%). Από 3% λαμβάνουν ΛΑΕ, Βαρουφάκης, Βελόπουλος και (κρατηθείτε) Σώρρας! Τα υπόλοιπα κόμματα λαμβάνουν αθροιστικά περίπου 10%, ενώ το 30% δηλώνει ότι δεν ξέρει αν θα πάει να ψηφίσει και τι. Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό συμμετοχής των νέων ψηφοφόρων στις εκλογές και οι πιθανολογούμενες, από τις δημοσκοπήσεις, επιλογές τους φαίνεται να ακολουθούν τη γενική τάση σε σχέση με τα δύο πρώτα κόμματα, ενώ ταυτοχρόνως καταδεικνύουν και την απόσταση που φαίνεται να τηρούν από τις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές οι νέοι και νεαρής ηλικίας ψηφοφόροι.

7.  Σχετικά με τη Χρυσή Αυγή οι δημοσκόποι συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί, παρότι σχεδόν όλοι στις μετρήσεις τους καταγράφουν είτε στασιμότητα είτε πτώση στα ποσοστά της νεοναζιστικής οργάνωσης του Νίκου Μιχαλολιάκου. Στη Μακεδονία και στα ακριτικά νησιά, που δοκιμάζονται από τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, πιθανολογείται ότι θα έχει άνοδο, ενώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα φαίνεται να έχει απωλέσει τη δυναμική που είχε καταγράψει στις προηγούμενες εκλογές. Το ΚΚΕ εμφανίζεται να έχει άνοδο όχι όμως σε ποσοστά που να το φέρουν στην τρίτη θέση. Κάποιοι δεν αποκλείουν πάντως ο Περισσός να μην σημειώσει υψηλές πτήσεις καθώς το κεφάλαιο της παραμονής της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ έχει κλείσει οριστικά μετά και τη μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ στις φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις. Το ευρωκοινοβούλιο, εκ των πραγμάτων, για ένα αντιενωσιακό κόμμα, όπως το ΚΚΕ, δεν προκαλεί ιδιαίτερο εκλογικό ενδιαφέρον αφού οι αλλαγές στην ΕΕ δεν περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες του κόμματος του κυρίου Κουτσούμπα, ενώ η ακραία πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ όχι μόνον για το εσωτερικό, αλλά και για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας ενδέχεται να στερήσει δυνάμεις από το ΚΚΕ, που σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε, ως αντισυστημική (εντός όμως της καπιταλιστικής Ευρώπης) δύναμη να δει ακόμη και διψήφια ποσοστά. Για τα μικρά κόμματα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αν κάποιο εξ αυτών θα καταφέρει να πιάσει το όριο του 3% ώστε να εκλέξει ευρωβουλευτή και να αποκτήσει, έναντι των υπολοίπων, πλεονέκτημα και για τις βουλευτικές εκλογές. Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και η ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη φαίνονται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να βρίσκονται πιο κοντά στο στόχο σε σχέση με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και τη ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

8.  Τέλος, σημαντικός παράγων στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών, αδιαμφισβήτητα, είναι και η συμμετοχή. Τα κόμματα θέλουν αυξημένη συμμετοχή, αλλά για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει οι απογοητευμένοι οπαδοί του, οι οποίοι είναι και η πλειοψηφία μεταξύ αυτών που δηλώνουν "αναποφάσιστοι", να πάνε να ψηφίσουν ελπίζοντας ότι έτσι θα κλείσει την ψαλίδα της διαφοράς από τη ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει την αυξημένη συμμετοχή επειδή αυτή λειτουργεί πάντα υπέρ του εικαζόμενου πρώτου κόμματος. Και η παράσταση νίκης δεν είναι απλή εικασία, αλλά εντυπωσιακή βεβαιότητα υπέρ του κόμματός του, ενώ και ο ίδιος συνεχίζει να προηγείται σταθερά του Αλέξη Τσίπρα όχι μόνον σε δημοφιλία αλλά και για καταλληλότητα στην πρωθυπουργία. Η Φώφη Γεννηματά θέλει κι αυτή αυξημένη συμμετοχή ελπίζοντας ότι μεταξύ αυτών που θα επιστρέψουν στην κάλπη θα είναι σημαντικό τμήμα των 1.500.000 ψηφοφόρων οι οποίοι "χάθηκαν" μεταξύ των εκλογών του 2009 που έδωσαν τη νίκη στον Γ. Παπανδρέου με 44% και του Σεπτεμβρίου 2015 που έφεραν το ΠΑΣΟΚ στην τέταρτη θέση με 6,28%. Την συμμετοχή των αντισυστημικών και αντιμνημονιακών ψηφοφόρων, που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τώρα εμφανίζονται αποστασιοποιημένοι, επιθυμούν και τα μικρά κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς προκειμένου τα ποσοστά τους να ενισχυθούν ώστε να διεκδικήσουν κάποια/κάποιες έδρα/έδρες στην ευρωβουλή ή το ελληνικό κοινοβούλιο. Υπέρ της αυξημένης συμμετοχής πάντως λειτουργεί η αυτοδιοικητική κάλπη δίπλα σε αυτή για την ευρωβουλή. Οι διπλές εκλογές ευνοούν τη συμμετοχή αφού ακόμη και αυτοί που δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα πολιτικά ή τα ευρωπαϊκά θέματα είναι σίγουρο ότι έχουν κάποιο φίλο, συγγενή ή γνωστό που είναι υποψήφιος περιφερειακός, δημοτικός, κοινοτικός, διαμερισματικός σύμβουλος και ο οποίος θα τους κινητοποιήσει, επί του προσωπικού, για να πάνε στις κάλπες. Απομένει να δούμε αν στις επόμενες 15 ημέρες θα υπάρξει, λόγω των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και θα ψηφίσει τις επόμενες ημέρες η Βουλή , έστω και μικρή αντιστροφή του κλίματος υπέρ της κυβερνήσεως ή τα πράγματα θα παραμείνουν, όπως ευελπιστούν στην Πειραιώς, ως έχουν, επειδή, όπως λένε, "το κλίμα το διαμορφώνουν τα λάθη του Τσίπρα με Πολλάκη, κότερο και Μάτι και όχι ο κουτσουρεμένος ΦΠΑ στην εστίαση και η 13η σύνταξη που δεν είναι σύνταξη, αλλά εαρινός και μάλιστα προεκλογικός μποναμάς". Το σίγουρο πάντως είναι ότι το κλίμα στους ψηφοφόρους είναι αυτό που με θαυμαστή ενάργεια περιγράφει ένας από τους κορυφαίους δημοσκόπους της χώρας: Οι πολίτες θέλουν να φύγει ο Τσίπρας, αλλά δεν είναι σίγουροι ότι αυτό που θέλουν είναι να έλθει ο Μητσοτάκης"...

16 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΠΡΟΣ -ΑΘΗΝΑΙΟΣ-
  === ΕΑΝ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΕ, ΠΟΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΩ,
  ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΠΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ
  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ !!!!!!
  === ΒΕΒΑΙΩΣ ΘΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ { ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΕ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΧΑΡΙΖΕΙ },
  ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΡΑΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ
  ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΔΙΟΤΙ ΟΠΩΣ ΞΕΡΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΜΕΣΩ ΑΥΞΗΣΗΣ
  ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ.
  === ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΡΡΟΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΘΑΜΩΝΕΣ
  ΚΑΦΕΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΒΕΡΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΥΡΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟΥ, ΔΗΛ. ΣΤΟ ΠΛΕΟΝ
  ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ…………….
  ((( Υ.Γ. ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ,
  ΛΑΘΟΣ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΠΑΝΕ ΤΑ ΜΑΜΟΘΡΕΥΤΑ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ
  ΤΑΧΥΤΕΡΟ ΝΑ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ, ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,
  ΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΞΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΜΕΣΑ ΝΑ
  ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, NA TA ONOMATΣΟΥΜΕ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΥΦΥΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ
  ΝΑ ΤΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΑΝΣΟΦΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΥΨΙΠΕΤΩΣ ΣΚΕΠΤΟ=
  ΝΟΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΑΛΕΞΗ …….)))

 2. DIMITRIOS 3:36 19/05/2019

  Μάλλον γύρω στο 3% θα πάρει. Όταν ξυπνήσεις απότομα, θα είναι αργά και το 3% θα ξαναγίνει ο στόχος σου για να μπαίνεις στη βουλή.

 3. Ν.Δ 28%–31%. ΣΥΡΙΖΑ 26%–29% .ΕΔΩ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ.

 4. === ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ 1/ ΟΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ 2/ Ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ
  3/ Η ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.
  === ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΕΝΑ ΕΡΠΟΝΤΑ ΦΑΣΙΖΟΝΤΑ ΛΑΙΚΙΣΜΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ
  ΠΡΟΔΗΛΑ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΧΑΜΗΛΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ
  ΒΑΝΑΥΣΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
  ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ.
  === ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ-
  ΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ
  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΔΙΔΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΩΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ
  ΑΝΕΝΤΙΜΟ ΤΡΟΠΟ, ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΘΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ
  ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΒΑΣΙΜΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗ-
  ΣΗ ΝΑ ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ (ΟΠΟΤΕ ΓΙΝΟΥΝ)
  ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

 5. Τα δύο μεγάλα κόμματα γύρω στο 60% με διαφορά μεταξύ τους γύρω στις 3,5 μονάδες. Το ΚΙΝΑΛ επειδή αναφέρθηκε , θεωρώ ότι δεν έχει καμία δυναμική και θα είναι 4ο και πιθανότατα 5ο κόμμα.

 6. Πάμε στοίχημα; ΝΔ 32-36, ΣΥΡΙΖΑ 28-32, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 7-9, ΚΚΕ 6-8, ΚΙΝΑΛ 6-8, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 2-3, ΜΕΡΑ25(ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ) 2-3
  ΛΟΙΠΟΙ 7-11

 7. ELLHNAS. 20:52 14/05/2019

  Ό Αλέξης Τσίπρας ήρθε σαν Εθνοσωτήρας και φεύγει σαν προδότης.Τα ρήμαξε όλα.Αυτό ήταν το σχέδιο που είχε υπογράψει από την αρχή με τους ξένους τοκογλύφους και αυτό εκτέλεσε με χειρουργική ακρίβεια.Στις εκλογές όλοι οι Έλληνες έχουμε την ευκαιρία να εκδικηθούμε αυτό το καθίκι.Μπάσταρδε, Τουρκόσπορε μας κατέστρεψες αλήτη.

 8. GEORGIA. 20:45 14/05/2019

  Θα κάνω μιά πρόβλεψη.ΣΥΡΙΖΑ 24%, Νέα Δημοκρατία 38% και αμέσως μετά το τσογλάνι Τσίπρας θα πρέπει να πάει στο Ζάππειο και να προκυρήξει Εθνικές εκλογές.Οι Συριζοφασίστες δεν μπορούν και δέν πρέπει να κυβερνούν άλλο γιατί καθημερινά δολοφονούν την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες.Τσίπρα ξεκουμπήσου μ@λάκα, προδότη, ανθέλληνα.

 9. MARINA. 20:38 14/05/2019

  Κρίμα για την Ελλάδα που τέσσερα χρόνια τώρα την κυβερνάει, την προδίδει και την ξεφτυλίζει ένα ανίκανο και ανθελληνικό τσογλάνι σαν τον Τσίπρα.Στις 26 Μαίου δείχννουμε την πόρτα της εξόδου σε αυτόν τον κοπρίτη.

 10. SPARTA. 19:42 14/05/2019

  Κύριε Φελέκη οι αλήτες, τα καθάρματα του ΣΥΡΙΖΑ χάνουν και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος για την Ελλάδα.Ό απατεώνας Τσίπρας χάνει την γή καπτω από τα πόδια του και τάζει ότι του κατέβει στην νεροκολοκύθα που έχει για κεφάλι του.Με τα κλαρίνα Αχτσιόγλου, Νοτοπούλου, Δούρου δεν μπορεί να πάει πουθενά.Με τον Αφγανό Γιονούς, την Βουλγάρα καθαρίστρια Κούνεβα και τον καραγκιόζη Γεωργούλη η Ελλάδα στην Ευρωβουλή θα είναι η πιό καταγέλαστη και ξεφτυλισμένη χώρα στην Ευρωπαική Ένωση.
  Θα ψηφίσουμε τον Μητσοτάκη για να χαλσει ο τενεκές Τσίπρας.Μακάρι να πάει καλά και το ΚΙΝΑΛ.Ό Τσίπρας είναι αδίστακτος.Μετεκλογικά είναι δυνατόν να συνεργαστεί ακόμα και με τον Βελόπουλο, προκειμένου να κάνει νέα κυβέρνηση κουρελού.Τσίπρα έχεις τελειώσει καραγκιόζη, αρχιψεύταρε.Στις 26 Μαίου τσακίζουμε την χούντα Τσίπρα, Δούρου, Γεροβασίλη, Πολάκη.

 11. nikos 12:11 14/05/2019

  etimasou gia taxidi sti N.A.S.A,!! tha eisai o protos astronaftis me IQ.0!!!!

 12. αγαπητέ κ. Φελέκη, κατατοπιστικό το κείμενό σας. Πάντως, συνήθως, τα τελικά αποτελέσματα εκλογών ανοίγουν περισσότερο την ψαλίδα που εντοπίζουν οι δημοσκοπήσεις λίγες μέρες πριν. Μόνη εξαίρεση οι εκλογές του 2000. Σε όλες τις υπόλοιπες ο πρώτος αυξάνει και ο δεύτερος μειώνει την επίδοσή του. Και η διαφορά μεγαλώνει στις εθνικές. Ο Τσίπρας θα προσφύγει σε εκλογές μόνον εάν υποχρεωθεί, εάν δηλαδή χάσει εμφατικά (6+)
  Απόστολος Διαμαντής (από Ελευθεροτυπία, εάν θυμάστε)

 13. Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης θα έχει 29-31% και ο Τσίπρας 22-24%, τα μικρά κόμματα όλα μαζί θα μαζέψουν 20% και τα τρία (ΚΙΝΑΛ, ΧΑ, ΚΚΕ) κοντά στο 25%

 14. μακ 20:08 13/05/2019

  Πως κρινει ο αρθρογράφος το ότι σε ολες τις διαδυκτιακες με μεγαλυτερο αριθμο ερωτηθέντων ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τουλάχιστον 10 μοναδες μπροστα και στη δικια σας δημοσκοπιση μαζευει 50% σε 2500 ψηφους

 15. Αν πάρει το ΚΙΝΑΛ 10 τοις εκατό εγω θα γίνω αστροναύτης ευσεβής Ποθος η διαφορά θα είναι διαφορετική θα τρίβουμε τα μάτια μας το βράδυ των εκλογών

 16. Άρες μάρες κουκουνάρες φίλε Νίκο είσαι νερόβραστος βαρετός και άστοχος

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.