ΚΟΣΜΟΣ

Το κόμμα που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι

Η «Σερβική Λίστα» νικητής των δημοτικών εκλογών στο βόρειο Κόσοβο

Η πολιτική παράταξη «Σερβική Λίστα» επικράτησε στις δημοτικές εκλογές, που διεξήχθησαν χθες σε τέσσερις δήμους στο βόρειο Κόσοβο.

Οι υποψήφιοι του κόμματος στους δήμους Βόρεια Μίτροβιτσα, Λεποσάβιτς, Ζούμπιν Πότοκ και Ζβέτσαν, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Σέρβοι, αναδείχθηκαν νικητές, από τον πρώτο γύρο, λαμβάνοντας ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των ψήφων, ανακοίνωσαν ΜΚΟ που παρακολούθησαν την εκλογική διαδικασία.

Η «Σερβική Λίστα», που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι, ήταν το μόνο κόμμα που προέρχεται από τη σερβική εθνική κοινότητα, το οποίο συμμετείχε στις εκλογές, ενώ τα άλλα σερβικά κόμματα τις μποϋκοτάρισαν. Υποψήφιους στις χθεσινές δημοτικές εκλογές στο βόρειο Κόσοβο είχαν επίσης και δύο αλβανικά κόμματα, το Δημοκρατικό Κόμμα (LDK) και το κίνημα «Αυτοδιάθεση».

Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 42,2% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, απευθυνόμενος, μέσω τηλεφώνου, στους συγκεντρωθέντες που πανηγύριζαν στο κέντρο της πόλης Βόρεια Μιτρόβιτσα, χαιρέτισε τη νίκη των υποψηφίων της «Σερβικής Λίστας», επισημαίνοντας ότι «αποτελεί εκδήλωση της ενότητας του σερβικού λαού στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων».

Oι δημοτικές εκλογές σε τέσσερις πόλεις στο βόρειο Κόσοβο είχαν προκηρυχθεί εκτάκτως από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Χάσιμ Θάτσι, για να καλυφθεί το κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε, όταν στα τέλη του 2018 παραιτήθηκαν οι Σέρβοι δήμαρχοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους δασμούς που επέβαλε η Πρίστινα στα εμπορεύματα από την Σερβία. Οι ίδιοι δήμαρχοι που παραιτήθηκαν τότε είναι αυτοί που αναδείχθηκαν νικητές στις χθεσινές εκλογές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.