ΚΟΣΜΟΣ

Μαρκ Ρούτε

«Η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι ανοικτή σε επαναδιαπραγμάτευση»

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε προειδοποίησε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ξεκινήσει εκ νέου διαπραγματεύσεις επί της συμφωνίας του Brexit με τον διάδοχο της Τερέζας Μέι στον πρωθυπουργικό θώκο.

«Η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι ανοικτή σε επαναδιαπραγμάτευση», σημείωσε ο Ρούτε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στη Χάγη, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της Μέι, η οποία απέτυχε τρεις φορές να πείσει το βρετανικό κοινοβούλιο να υιοθετήσει τη συμφωνία της.

Σύμφωνα με τον Ρούτε, η αβεβαιότητα για το Brexit «κυρίως αυξήθηκε παρά μειώθηκε», ενώ ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ολλανδία παραμένει προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο, «περιλαμβανομένου του σεναρίου εξόδου χωρίς συμφωνία».

Η θέση του Ολλανδού πρωθυπουργού, η σκληρότερη που διατυπώνεται μέχρι στιγμής από έναν Ευρωπαίο ηγέτη, φέρνει σε δύσκολη θέση τους υποψηφίους διάδοχους της παραιτηθείσας πρωθυπουργού, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία του Brexit μεταξύ της Μέι και της ΕΕ.

«Το πρόβλημα δεν είναι η Τερέζα Μέι», αλλά οι αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει το Λονδίνο για κάθε συμφωνία, τόνισε ο επικεφαλής της ολλανδικής κυβέρνησης.

«Της τηλεφώνησα αμέσως σήμερα το πρωί, της είπα πως πιστεύω πως όσα έκανε τα τελευταία χρόνια ήταν γενναία κι ότι εργάστηκε υπό συνθήκες απίστευτα δύσκολες για την επίτευξη του Brexit», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας.

Ο Μαρκ Ρούτε αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τον αντικαταστάτη της Μέι: «Δεν θα σχολιάσω για τον Μπόρις Τζόνσον ή τους άλλους υποψηφίους. Πρέπει να αναμένουμε το αποτέλεσμα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.