MEDIA

Ιταλία: Η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς Unita' κυκλοφορεί εκτάκτως σε έντυπη μορφή, αλλά με «δεξιό» διευθυντή

Η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς (και κεντρικού οργάνου του πρώην ΙΚΚ) Unità κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα και για μόνο μία ημέρα σε έντυπη μορφή, με στόχο να αποφευχθεί η πτωτική πορεία της και με την προοπτική μήπως βρεθεί υποψήφιος αγοραστής. Όμως η έκπληξη στο παρόν εγχείρημα ήταν η επιλογή διευθυντής σύνταξης του φύλλου αυτού να είναι ένας άνθρωπος που ολίγιστη σχέση διατηρεί με την Αριστερά: την έκτακτη έκδοση της Unità υπογράφει σήμερα ο Μαουρίτσιο Μπελπιέτρο, διευθυντής της υπερσυντηρητικής La Verità και του περιοδικού Panorama.

Στη σημερινή έκδοση περιλαμβάνονται συνεντεύξης των επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων και υπουργού Εργασίας Λουΐτζι Ντι Μάιο και του κεντροαριστερού πλέον Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Νικόλα Τζινγκαρέτι, και του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Αριστεράς (La Sinistra) Νικόλα Φρατογιάνι, οι οποίες όμως ελήφθησαν πριν την επιλογή του Μπελπιέτρο. Αρκετοί σήμερα στην Ιταλία αναρωτιούνται εάν οι τρεις ηγέτες θα είχαν δεχθεί να παραχωρήσουν συνέντευξη εάν γνώριζαν πως διευθυντής αυτής της έκτακτης έκδοσης του φύλλου θα ήταν ο γνωστός για τις συντηρητικές απόψεις του δημοσιογράφος.

Ο ίδιος ο Μπελπιέτρο δήλωσε πως δέχθηκε να διευθύνει την έκτακτη τούτη έντυπη έκδοση της Unità με στόχο «να εγγυηθεί την ελευθερία του Τύπου». Όμως η εφημερίδα ήδη έχει διευθυντή, τον Λούκα Φαλκόνε, ο οποίος προ ενός έτους είχε εκδώσει επίσης ένα έκτακτο φύλλο προκειμένου να επιβραδύνει την πτωτική πορεία της. Πάντως ο Φαλκόνε είναι εκείνος που υπογράφει το κύριο άρθρο στην έκτακτη έκδοση που θα βρούνε στα περίπτερα οι αναγνώστες στη Ρώμη και στο Μιλανο.

Η συντακτική επιτροπή της Unità εκφράζει την μεγάλη της ανησυχία σε ανακοίνωσή της, που αναφέρει ότι «ο Μαουρίτσιο Μπελπιέτρο ως διευθυντής της Unità αποτελεί το τελευταίο πλήγμα στην ιστορία της εφημερίδας που ίδρυσε ο Αντόνιο Γκράμσι. Η είδηση έφθασε έξαφνα και χωρίς καμμία προεπικοινωνία στη συντακτική επιτροπή από την πλευρά του διορισμένου διαχειριστή Γκουΐντο Στεφανέλι, όταν έκλεινε η έκτακτη έκδοση, που αποφασίσθηκε για να σταματήσει το κατρακύλισμα της εφημερίδας».

Όπως τονίζει η συντακτική επιτροπή, υπογραμμίζοντας πως επί μήνες αγωνίζεται να ξανακυκλοφορήσει έντυπα η εφημερίδα: «πρόκειται πρώτιστα για μία μεγάλη προσβολή στην πολιτική παράδοση της εφημερίδας αυτής και της ιταλικής Αριστεράς, πέραν της παραβίασης των συμβατικών όρων της λειτουργίας της».

Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της: «η Unità, η εφημερίδα που ίδρυσε ο Αντόνιο Γκράμσι και επέζησε του φασισμού, να εναποτίθεται στα χέρια ενός διευθυντή που πάντοτε συντάχθηκε με τα πιο συντηρητικά στρώματα της ιταλικής πολιτικής και τόσες φορές ως επικεφαλής εφημερίδων ιδιοκτησίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε εξαπολύσει κατά της Unità και των κομμάτων της Αριστεράς ύβρεις και σταυροφορίες μίσους. Η εφημερίδα θα κυκλοφορήσει αύριο (σήμερα) στα περίπτερα με την υπογραφή του Μπελπιέτρο, αλλό έχει με εκείνει του Ουμπέρτο ντε Τζοβανάντζελι, που ως μέλος της συντακτικής επιτροπής εκλήθη να εργασθεί σε αυτήν την έκτακτη έκδοση, μόλις πληροφορήθηκε την αλλαγή του διευθυντή λίγα λεπτά προτού τυπωθεί το φύλλο, αποφάσισε να την αποσύρει».

Από την πλευρά του ο Μπελπιέτρο τονίζει πως απλώς δάνεισε την υπογραφή του «και από εκεί και πέρα αυτοί θα κάνουν τα υπόλοιπα. Οι κομμουνιστές δεν είναι ικανοί να σώσουν την εφημερίδα τους, αλλά δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να εξαπολύουν πολεμική εναντίον μου».

Σε ανακοίνωσή του το PD σχολιάζει πως όσον αφορά την επιλογή του διευθυντή της Unità «το Δημοκρατικό Κόμμα δεν είχε λάβει καμμία γνώση. Την πληροφορηθήκαμε από την ανακοίνωση της συντακτικής επιτροπής προ ολίγων ωρών. Δεν μπορεί να διαλάθει από κανέναν και δεδομένης της ιστορίας της εφημερίδας και των πολιτικών προσανατολισμών του Μπελπιέτρο , η επιλογή του εκδότη μπορεί κάλλιστα να χαρακτηρισθεί πανούργα και συνάμα κακόγουστη».

Πηγή: La Repubblica, huffingtonpost.it, Corriere della Sera

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.