Neo

Κι όμως, ο Μητσοτάκης δεν έχει διαβάσει Πηνελόπη Δέλτα!

Σε μία στιγμή της περιοδείας του στο Δοξάτο Δράμας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε την ευκαιρία να «καρφώσει» την κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Συγκεκριμένα, επισκεπτόμενος την βιβλιοθήκη του Πνευματικού Κέντρου Δοξάτου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε στα χέρια του το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα «Τα Μυστικά του βάλτου», που αναφέρεται στον Μακεδονικό Αγώνα, και τόνισε με νόημα: «Μεγαλώσαμε με βιβλία όπως «Τα μυστικά του βάλτου» και κάποιοι πρέπει να τα διαβάσουν για να καταλάβουν την ιστορία της Μακεδονίας».

Ωστόσο, μάλλον ο πρόεδρος της ΝΔ έπεσε σε... λάθος βιβλίο, αφού με το συγκεκριμένο κείμενο, η Πηνελόπη Δέλτα αποδομεί τα δύο βασικά επιχειρήματα της ΝΔ κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών: ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση «έδωσε» (sic) «γλώσσα» και «εθνότητα».

Συγκεκριμένα, γράφει η Πηνελόπη Δέλτα στο κεφάλαιο Γ με τίτλο «Η λίμνη των Γιαννιτσών»: «Ήταν ένα κράμα όλων των βαλκανικών εθνικοτήτων τότε η Μακεδονία. Έλληνες, Βούλγαροι, Ρουμούνοι, Σέρβοι, Αλβανοί, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, ζούσαν φύρδην μίγδην κάτω από το βαρύ ζυγό των Τούρκων. Η γλώσσα τους ήταν η ίδια, μακεδονίτικη, ένα κράμα και αυτή από σλαβικά κι ελληνικά, ανακατωμένα με λέξεις τούρκικες». Για τη συγγραφέα, λοιπόν, η «μακεδονίτικη» ήταν μία ξεχωριστή γλώσσα που ομιλείτο σε αυτό την περιοχή και αποτελούσε «ένα κράμα από σλάβικα και ελληνικά, ανακατωμένα με λέξεις τούρκικες».

Στο ίδιο κεφάλαιο, μερικές αράδες πιο κάτω, αναφέρει η Πηνελόπη Δέλτα: «Όπως και στα βυζαντινά χρόνια, οι πληθυσμοί ήταν ανακατωμένοι τόσο, που δύσκολα χώριζες Έλληνα από Βούλγαρο - τις δυο φυλές που κυριαρχούσαν. Εθνική συνείδηση είχαν τη μακεδονική μονάχα». Αποτυπώνει, δηλαδή, ότι οι κάτοικοι της τότε Μακεδονίας είχαν ξεχωριστή εθνική συνείδηση «τη μακεδονική».

Κατά συνέπεια, μπορεί ο πρόεδρος της ΝΔ να κατηγόρησε τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι... δεν έχουν διαβάσει τα «μυστικά του βάλτου», αλλά ισχύει μάλλον το αντίθετο: ο ίδιος πρέπει να φρεσκάρει τη μνήμη του...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.