ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση-καταγγελία από το Σωματείο Τύπου-Χάρτου Κ. Μακεδονίας

Κιλκίς: Ακρωτηριασμός εργάτη σε «ατύχημα»

Ακόμη ένας εργάτης σακατεύτηκε την περασμένη Παρασκευή, σε εργατικό «ατύχημα», στο Κιλκίς.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εργασίας του, στην επιχείρηση «Smurfit Kappa» στο Σταυροχώρι Κιλκίς, λόγω ελλιπούς συντήρησης της κοπτικής μηχανής, δεν λειτούργησε το σύστημα ασφάλειας, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί στο χέρι.

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Γραφικών Τεχνών - Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλει την εργοδοτική αυθαιρεσία και απαιτεί άμεσα μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια των εργατών. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι το νέο εργατικό «ατύχημα» «έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο τραγικό τρόπο την επικινδυνότητα του ίδιου του επαγγέλματος, μιας και είναι δεκάδες οι συνάδελφοι που στην καλύτερη περίπτωση την γλιτώνουν με κομμένα δάχτυλα ή άλλους τραυματισμούς. Δείχνει ότι η δουλειά με εντατικούς ρυθμούς εργασίας προκειμένου να βγει η παραγωγή πιο γρήγορα και πιο φθηνά, έχει ως αποτέλεσμα να παραβιάζονται κανόνες ασφάλειας. Δείχνει ότι η μη καλή συντήρηση των μηχανών πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό των συναδέλφων. Η κατάργηση της κλαδικής Σύμβασης, που καθόριζε συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα ασφάλειας στο χώρο δουλειάς, αλλά και την ελάχιστη σύνθεση ειδικευμένων εργατών σε κάθε μηχανή, οδηγεί στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων».

Και επισημαίνει: «Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η ανάγκη για υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο, που θα αφορά συνολικά τη ζωή μας, την ασφάλεια των εργαζομένων στο χώρο δουλειάς. Το να γυρνάμε σπίτια μας σώοι και αρτιμελείς είναι βασική απαίτηση από την εργοδοσία και δεν πρέπει να το διαπραγματευόμαστε. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να παλέψουμε και να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, για έναν κόσμο που το πιο σημαντικό θα είναι η ανθρώπινη ζωή και όχι οι άθλιες συνθήκες εργασίας και το κυνήγι του κέρδους».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.