ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι σχεδιασμοί στην τελευταία «στροφή» της προεκλογικής εκστρατείας

Κωδικός «απογοητευμένοι ΣΥΡΙΖΑίοι» για τον Τσίπρα

Να αποκαταστήσει τον κώδικα επικοινωνίας με πολίτες που έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ τη νίκη τον Ιανουάριο, αλλά κυρίως τον Σεπτέμβριο του 2015 και τώρα δεν έχουν αποφασίσει ακόμη τι θα πράξουν στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Η κύρια ανάγνωση στο Μέγαρο Μαξίμου για τα διακυβεύματα και τους πολιτικούς συσχετισμούς της προσεχούς Κυριακής αφορά στους συγκεκριμένους ψηφοφόρους. Η κατηγορία των ψηφοφόρων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ αλλά τώρα κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, μαζί με μία απόσταση από το κυβερνών κόμμα, είναι ικανή να ανατρέψει τα πάντα και, ως εκ τούτου, θεωρείται «κλειδί» της εκλογικής αναμέτρησης η δική της απόφαση. Εξάλλου, αν μελετήσει κανείς προσεκτικά όλες τις δημοσκοπήσεις της περιόδου και αναλύσει ακόμη και τα ευρήματα των πρόσφατων σφυγμομετρήσεων, θα δει ότι το προβάδισμα της ΝΔ προκύπτει από την συσπείρωσή της και όχι από την πρόσβασή της σε διαφορετικά εκλογικά ακροατήρια. Με άλλα λόγια, η ΝΔ εμφανίζεται πρώτη στις Ευρωεκλογές όχι επειδή έχει προσελκύσει περισσότερους και διαφορετικούς ψηφοφόρους, αλλά διότι έχει πείσει τους παραδοσιακούς δικούς της να προσέλθουν στην κάλπη. Το ακριβώς αντίθετο, όμως, συμβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ: δηλαδή, απογοητευμένοι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος έχουν απομακρυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για πολλούς λόγους: είτε επειδή τον ψήφισαν τον Ιανουάριο και μετά διαφώνησαν με τον συμβιβασμό του τρίτου Μνημονίου, είτε επειδή τον Ιανουάριο ή τον Σεπτέμβριο περίμεναν να αλλάξει δραστικά η ζωή τους, είτε διότι απλώς η φθορά των 4,5 χρόνων διακυβέρνησης έχει «παγώσει» τις προτιμήσεις τους.

Σκληρά διλήμματα

Σε κάθε περίπτωση, σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου συνεχίζουν να θεωρούν ότι οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι –ειδικά όσοι «τόλμησαν» να μην επιλέξουν ΝΔ ούτε τον Σεπτέμβριο, μετά την «συνθηκολόγηση» του Μνημονίου και το σοκ των κλειστών τραπεζών, του δημοψηφίσματος και των capital controls- συνεχίζουν να αποτελούν ένα δυνητικό εκλογικό ακροατήριο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, κινούνται τα μηνύματα που απευθύνει σε αυτή την μερίδα των ψηφοφόρων ο Αλέξης Τσίιπρας, παρουσιάζοντας τα σκληρά διλήμματα των Ευρωεκλογών ως εάν να πρόκειται για βουλευτική εκλογική αναμέτρηση. Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός έχει καλέσει όλους τους πολίτες να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα ελάφρυνσης, ενώ ταυτόχρονα απευθύνεται σε όλους τους απογοητευμένους προβαίνοντας διαρκώς σε απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας της κυβέρνησης.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες, από την Λάρισα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις που έκανε ο ίδιος τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, ψηφίζοντας την μείωση του ΕΝΦΙΑ, το επίδομα ενοικίου για 240.000 οικογένειες, τις 10.000 προσλήψεις για την ειδική αγωγή και τη βοήθεια στο σπίτι, αλλά και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμούς και τους συνεταιρισμένους αγρότες. Παράλληλα, υπενθύμισε την «13η σύνταξη» που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά και την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στα τρόφιμα αλλά και στην ενέργεια στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο. «Αυτό είναι και το κεντρικό δίλημμα των ευρωεκλογών, είτε το θέλουμε είτε όχι: η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος εμπιστοσύνης στο σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας και τα μέτρα ελάφρυνσης, η ψήφος στη ΝΔ είναι εντολή κατάργησης αυτών των μέτρων», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. «Οι αντίπαλοί μας το είπαν καθαρά: δεν εγγυόμαστε την 13η σύνταξη γιατί είναι λαϊκισμός και ανέφικτο, δεν το αντέχει η οικονομία, δεν εγγυόμαστε την εφαρμογή κανενός μέτρου στήριξης των πολλών, γιατί θέτει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας», συνέχισε, προσθέτοντας πως «ψηφίζουμε για να μη γυρίσουμε ποτέ ξανά πίσω στις μνημονιακές πολιτικές».

Με αυτά τα σκληρά διλήμματα ο πρωθυπουργός προσδοκά ότι θα φέρει στην κάλπη τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, πείθοντάς τους να σηκωθούν από τους καναπέδες τους. Εξάλλου, όπως έχουν δείξει όλες οι δημοσκοπήσεις, πρόκειται για εκλογικά ακροατήρια που δεν έχουν μετακινηθεί σε άλλο κόμμα, ούτε έχουν πλέον επιλέξει τη ΝΔ. Δηλώνουν μεν απογοητευμένοι και αναποφάσιστοι, αλλά ακόμη «δεν πάει το χέρι τους» να ψηφίσουν κάτι άλλο. Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, στο Μαξίμου ελπίζουν ότι, με την συνδρομή των «σκληρών διλημμάτων», οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι θα πειστούν την τελευταία στιγμή να πάνε να ψηφίσουν, γιατί όπως λένε χαρακτηριστικά «αν μας ψηφίσουν όσοι ψήφισαν το 2015, οι εκλογές είναι κερδισμένη υπόθεση».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. SPARTA. 23:34 22/05/2019

    Κωδικός ξεσκίζουμε και συντρίβουμε τα φασιστόμουτρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.