ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη του ΓΓ του ΚΚΕ στον ΑΝΤ1

Κουτσούμπας: «Η Ευρώπη των λαών θέλει άλλο κοινωνικό και πολιτικό σύστημα»

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 απαντώντας στο «συνηθισμένο» -όπως είπε- ερώτημα «γιατί το ΚΚΕ ζητά να ενισχυθεί στο Ευρωκοινοβούλιο εφόσον είναι αντίθετο με την ΕΕ» επισήμανε καταρχάς ότι «Ευρώπη δεν είναι η ΕΕ. Η Ευρώπη των λαών θέλει συνολικά άλλο κοινωνικό και πολιτικό σύστημα, άλλες κυβερνήσεις και εντελώς διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας».

Επισήμανε ότι όλα αυτά τα χρόνια οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ αποκάλυψαν πολύ έγκαιρα αντιδραστικές κατευθύνσεις και προειδοποίησαν τον ελληνικό λαό και τις κυβερνήσεις, όμως «δεν εισακουστήκαμε και όλες τις φορές ζημιωμένος ήταν ο ελληνικός λαός».

Ερωτηθείς για το μέλλον της ΕΕ, επισήμανε, πρωτίστως, ότι «η ΕΕ χειρότερη θα γίνεται, καλύτερη δεν γίνεται, δεν μπορεί να εξωραϊστεί, δεν μπορεί να βελτιωθεί. Είναι και από γεννησιμιού της ενάντια στους λαούς».

Αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως το κλίμα πόλωσης που καλλιεργούν ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, αλλά και στο ενδεχόμενο τα δύο αυτά κόμματα να συγκυβερνήσουν μετά τις εκλογές. Επίσης, απάντησε σε ερωτήσεις για το επίδομα που η κυβέρνηση βάφτισε «13η σύνταξη», καθώς και για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναλυτικά ολόκληρη η συνέντευξη:

-Θα ξεκινήσω με ένα ερώτημα που με το που σας ανήγγειλα μου έστειλε φίλος της εκπομπής. Λέει, ρώτησε τον Γραμματέα, αφού είναι κόντρα στο ιερατείο των Βρυξελλών και στην ΕΕ γιατί ζητάει να ενισχυθεί το ΚΚΕ στο ευρωκοινοβούλιο, για να διαλύσει την ΕΕ.

Είναι συνηθισμένο ερώτημα και κυρίως σε νέους ανθρώπους το βρίσκω αυτό πάρα πολύ συχνά. Βέβαια και οι τηλεθεατές μας ξέρουν και το ζουν, Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η Ευρώπη. Η Ευρώπη των λαών είναι άλλο πράγμα, θέλει άλλο κοινωνικό σύστημα, θέλει άλλο πολιτικό σύστημα, συνολικά θέλει άλλες κυβερνήσεις και εντελώς διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας. Άρα λοιπόν σε αυτή την ΕΕ που μας έβαλαν πριν πάρα πολλά χρόνια και παρότι το ΚΚΕ προειδοποιούσε τότε και όλα αυτά τα χρόνια δουλεύοντας και μέσα στο ευρωκοινοβούλιο με εκπροσώπους μας, ευρωβουλευτές, αποκαλύψαμε πάρα πολύ έγκαιρα αντιδραστικές κατευθύνσεις, προειδοποιήσαμε τον ελληνικό λαό, προειδοποιήσαμε τις κυβερνήσεις, δεν εισακουστήκαμε και βεβαίως πολλές φορές, μάλλον όλες τις φορές, τελικά ζημιωμένος ήταν ο ελληνικός λαός. Την πλήρωσε ο λαός μας! Και για τα εργοστάσια και τις επενδύσεις και τα κεφάλαια με την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων που πήγαν σε άλλες χώρες, γιατί εκεί οι βιομήχανοι έβρισκαν μικρότερα μεροκάματα, χειρότερες εργασιακές σχέσεις και με την αγροτική παραγωγή, που συγκεντρώθηκε σε λίγους καπιταλιστές αγρότες και ξεκληρίστηκε η μικρομεσαία αγροτιά ουσιαστικά στην πατρίδα μας και με το ότι τα σούπερ μάρκετ έχουν γεμίσει από προϊόντα που θα μπορούσαμε και μπορούσαμε, τα παράγαμε στην Ελλάδα πριν την ένταξη στην ΕΕ. Και μια σειρά τέτοια ζητήματα ή η στρατιωτικοποίηση, η ΕΕ για παράδειγμα είναι αυτή που έχει κλείσει τα σύνορά της και έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες πρόσφυγες στην πατρίδα μας, στα νησιά μας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα και για τους ίδιους αυτούς τους συνανθρώπους μας, αλλά και για τους κατοίκους των νησιών μας κ.λπ.

-Γραμματέα κοιτάζοντας προς τα πίσω μου λέτε λοιπόν, νιώθουμε δικαιωμένοι για την κριτική που κάναμε και για όσα είχαμε πει, κοιτάζοντας μπροστά, γιατί ξέρω ότι το ΚΚΕ, ακόμα και αν διαφωνεί κανείς μαζί του αξίζει να παρακολουθεί με προσοχή την ανάλυσή του και τις επεξεργασίες του για το μέλλον και ειδικά σε τέτοια στρατηγικά θέματα. Κοιτάζοντας μπροστά βλέπετε μέλλον για την ΕΕ ή πιστεύετε ότι πάμε στη διάλυσή της και σας ρωτώ γιατί είμαστε σε μια φάση που εμφανίζονται για παράδειγμα ο Σαλβίνι στην Ιταλία να είναι πρώτο κόμμα, η Λεπέν στη Γαλλία στις δημοσκοπήσεις να είναι πρώτο κόμμα, στην Αυστρία η ακροδεξιά να κυριαρχεί, στην Ισπανία για πρώτη φορά επανεμφανίζεται κόμμα που είναι φιλικό προς το καθεστώς Φράνκο και με διψήφια ποσοστά. Πώς τη βλέπετε αυτή την Ευρώπη, ποια είναι η επόμενη μέρα;

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ΕΕ χειρότερη θα γίνεται, καλύτερη δεν γίνεται, δεν μπορεί να εξωραϊστεί, δεν μπορεί να βελτιωθεί! Είναι και από γεννησιμιού της αυτό που είπα πριν ενάντια στους λαούς, ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και βεβαίως σήμερα με τις πολιτικές αυτές και με αυτές που αναφέρατε από τον συσχετισμό δύναμης που υπάρχει σήμερα στις κυβερνήσεις, στα κράτη μέλη της ΕΕ που πρέπει να αλλάξει ριζικά, αλλά σε προοδευτική, σε ριζοσπαστική κατεύθυνση, σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Και βεβαίως όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα υλοποίησαν αυτές τις πολιτικές, υπάρχουν μέσα στην ΕΕ δυνάμεις που συγκρούονται, υπάρχει για παράδειγμα τμήμα του κεφαλαίου και τμήμα πολιτικών δυνάμεων, ισχυρό ακόμα, το οποίο μιλάει για μεγαλύτερη ενοποίηση της ΕΕ, αλλά σε αντιδραστική κατεύθυνση, ενάντια πάλι στα λαϊκά συμφέροντα και υπάρχει κι ένα τμήμα το οποίο είναι της άποψης ότι πρέπει να διαλυθεί, στην αρχή να χαλαρώσει, υπάρχουν δηλαδή αποσχιστικές τάσεις, το είδαμε με το brexit στη Βρετανία, αλλά και αλλού σε άλλες περιοχές. Και οι δύο αυτές απόψεις είτε αυτή που μιλάει για μεγαλύτερη εμβάθυνση της ενοποίησης είτε αυτή που μιλάει για διάλυση ή να ατονήσει η ΕΕ και να μείνει μόνο ένας σκληρός πυρήνας στην αρχή ή και ίσως και μετά, έχει δηλαδή φυγόκεντρες τάσεις, είναι αντιδραστικές. Το ζήτημα είναι να οικοδομήσουμε την Ευρώπη των λαών, την Ευρώπη της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, αυτό είναι το δικό μας όραμα και το δικό μας σχέδιο πάλης κι αυτό μπορεί να γίνει γιατί ισότιμες σχέσεις μπορεί να υπάρξουν στην Ευρώπη με άλλες κυβερνήσεις, αλλά με άλλο συσχετισμό δύναμης.

-Τώρα για να έρθω στην εσωτερική πολιτική μάχη, σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι αυτή πόλωση του τελευταίου διαστήματος ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συμπιέσει, να δυσκολέψει τα πράγματα για το ΚΚΕ. Και ρωτώ και από την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να προσκαλεί τους πολίτες σε ένα προοδευτικό εντός εισαγωγικών μέτωπο για να αντιμετωπιστεί η ακροδεξιά, αλλά και παράλληλα με μια πολιτική παροχών απευθύνεται στα λαϊκά στρώματα, λέγοντας ότι γυρίζουμε σελίδα από το μνημόνιο και τώρα θα σας στηρίξουμε.

Η πόλωση είναι συνηθισμένο φαινόμενο προεκλογικά, το έχουμε δει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν, το βλέπουμε και σήμερα να επαναλαμβάνεται δυστυχώς. Όμως πλέον υπάρχει τεράστια πείρα. Αυτή η πόλωση οδηγούσε στο παρελθόν και αυτό επιδιώκουν τα δύο βασικά κόμματα της ελληνικής κοινωνίας, που παλεύουν για την κυβερνητική εξουσία αύριο, θέλουν να περάσουν στον κόσμο το μήνυμα ότι υπάρχει κάποιο μικρότερο κακό και άρα επιλέξτε εμένα που είμαι το μικρότερο κακό ενάντια σ' αυτόν που είναι χειρότερος. Αυτή είναι η όλη λογική και έχουμε εναλλάξ, πότε τη ΝΔ παλιότερα πότε το ΠΑΣΟΚ, είτε μαζί είτε χώρια, ο ένας στην αντιπολίτευση ο άλλος στην κυβέρνηση, τώρα τη θέση του ΠΑΣΟΚ την έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

-Είναι νέο ΠΑΣΟΚ λέτε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Μα έχει πάρει τη θέση του ΠΑΣΟΚ, τα βασικά του στελέχη, όλος ο πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα το βαθύ, το βρώμικο, το διεφθαρμένο ΠΑΣΟΚ, όπως επανειλημμένα έχουμε πει και στα στελέχη του και από τα μέλη αυτά που απαρτίζουν σήμερα και έχουν στελεχώσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα που είχε 3% και 4%. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε από την ίδια την πρακτική του και το πρόγραμμά του, αλλά και την πρακτική αυτά τα 4 και πλέον χρόνια που κυβερνά ότι έχει πάρει τη θέση της σοσιαλδημοκρατίας, του παλιού ΠΑΣΟΚ και οδεύει στα ίδια χνάρια. Δημιουργούνται και συνθήκες, προϋποθέσεις αύριο και να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ ή ολόκληρη ή με ένα τμήμα της.

-Λέτε δηλαδή ότι μπορούμε να δούμε και μεγάλο συνασπισμό;

Ήδη δημιουργούν τις προϋποθέσεις αυτές...

-Ότι μπορεί να δούμε και το μεγάλο συνασπισμό;

Βεβαίως, όπως είδαμε στη Γερμανία ή όπως έγινε εδώ πριν λίγα χρόνια με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τότε το ΠΑΣΟΚ, όταν το λέγαμε και προειδοποιούσαμε στη Βουλή ότι θα συμβεί αυτό αργά ή γρήγορα, έλεγε μα τι είναι αυτά που λέτε, παίζετε το παιχνίδι της δεξιάς... αυτό θα γίνει. Αύριο θα δούμε και αυτό και ήδη οι διεργασίες γίνονται από το 2015, άλλωστε το έχουν πει και στελέχη της ΝΔ, οι συζητήσεις που ήταν και οι προτάσεις ενός τμήματος βέβαια, όχι όλης της ΝΔ, που θέλει αυτή τη συνεργασία και βεβαίως ενός τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ και μέσα εκεί βεβαίως είναι όλα αυτά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και πάρα πολλά στελέχη που προέρχονται από το χώρο της δεξιάς. Η κ. Κουντουρά τι είναι, η κ. Παπακώστα, οι άλλοι τι είναι; Ή αυτά που είδαμε και πριν στο δελτίο ειδήσεων, είδα κάποιον που προέρχεται από τη ΝΔ και βλέπει τον εαυτό του στην προοδευτική συμμαχία. Η προοδευτική συμμαχία, που τη φτιάχνει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ για να τη συνεχίσει και μετά, είναι μια νέα κοροϊδία, μια νέα απάτη, μια μεγάλη αυταπάτη θα είναι για τον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα για τους προοδευτικούς αριστερούς ανθρώπους αν πιστέψουν για μια ακόμα φορά αυτά που λέει ο κύριος Τσίπρας, αυτά που λέει η κυβέρνηση, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

-Η 13η σύνταξη, οι παροχές του τελευταίου διαστήματος θα επηρεάσουν κατά τη γνώμη σας το εκλογικό αποτέλεσμα και σε τι βαθμό;

Νομίζω ότι ο κόσμος πλέον έχει καταλήξει σε ορισμένα πράγματα, έχει δει τέτοιες παροχές απ' όλες τις κυβερνήσεις προεκλογικά, περιμένει άλλωστε προεκλογικά κάτι να δοθεί και μάλιστα μας λέει, σαν αστείο, μακάρι να γινόταν και πιο συχνά εκλογές για να παίρναμε και κάτι. Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό, αλλά η κοροϊδία. Κοιτάξτε να δείτε, όταν μιλάει για 13η σύνταξη, λες κι αυτό είναι 13η σύνταξη, ένα επίδομα είναι που θα δίνεται μια φορά το χρόνο και κυμαίνεται από 300 μέχρι 500 ευρώ και ήδη του έχει κόψει τρεις συντάξεις, που μιλάμε για πάνω από 1500 ευρώ τουλάχιστον, του έχει κόψει και καταργεί εντελώς τώρα το ΕΚΑΣ, που μιλάμε για το χρόνο για τουλάχιστον 2.500 - 3.000 εισόδημα που έμπαινε στην τσέπη των συνταξιούχων και του δίνει τώρα 300 ή 400 ευρώ, ανάλογα σε ποια κατηγορία είναι με τα ρετιρέ, τα υπόγεια που έβαλε τους συνταξιούχους πάλι, για να γίνει αυτή η κοροϊδία. Δεν λέμε να μην τα πάρει κι εμείς δεν εναντιωνόμαστε σ' αυτά, ακόμα και όταν ψηφίζουμε υπέρ ή ψηφίζουμε παρών όπως ψηφίσαμε τώρα. Το παρών δεν είναι εναντίωση στο μέτρο, αλλά του λες κύριέ μου γιατί δεν κάνεις αυτό που σου προτείνω, δηλαδή να δώσεις 13η σύνταξη κανονικά, ολόκληρο μισθό, για όλους, χωρίς να διαχωρίζεις τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

-Φέρατε και σχέδιο νόμου στη Βουλή...

Βεβαίως, έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου, τροπολογίες και πάνω στον νόμο που έφερε η κυβέρνηση και το αρνήθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία. Μα ένας συνταξιούχος τώρα που παίρνει 900 ευρώ σύνταξη ή που παίρνει 1.000, εγώ σας λέω και 1.050 και με αυτή τη σύνταξη ζει εκτός από τον εαυτό του και τη συνταξιούχο γυναίκα του και το γιο του και την κόρη του και πιθανόν τα εγγόνια του, τα παιδιά τους δηλαδή. Γιατί εδώ έχουμε μαζικό τέτοιο φαινόμενο σε οικογένειες στην πατρίδα μας σήμερα.

-Μπορεί το αποτέλεσμα της Κυριακής να φέρει πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, να φέρει εθνικές κάλπες νωρίτερα;

Δεν το αποκλείω. Δηλαδή οι κάλπες ή θα γίνουν τον Ιούνη, αυτό θα το ξέρουμε με σιγουριά το βράδυ της Κυριακής, άντε Δευτέρα πρωί και το αργότερο βέβαια -έτσι κι αλλιώς- συνταγματικά είναι μέχρι τον Οκτώβρη. Άρα μέσα σε λίγους μήνες θα γίνουν. Αλλά δεν αποκλείω να γίνουν και τον Ιούνη.

-Σας ευχαριστώ θερμά κύριε Κουτσούμπα.

Και την Τετάρτη έχουμε την κεντρική προεκλογική μας συγκέντρωση, στο Σύνταγμα.

-Τι ώρα;

Είναι 8:00 το βράδυ.

-Καλά κάνετε και μου το λέτε για να συνδεθούμε και από το δελτίο να πάρουμε γεύση από την ομιλία σας.

Θα μιλήσει εκεί εκτός από μένα και ο Γιάννης Πρωτούλης, θα μιλήσει και ο Νίκος Σοφιανός, θα μιλήσει η Σεμίνα Διγενή υποψήφια ευρωβουλευτής, θα χαιρετήσουν δηλαδή. Θα χαιρετίσει ο γραμματέας του ΚΚ Ιταλίας σε ανταπόδοση της επίσκεψης που είχα εγώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.