ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Kαινοτόμος σύνθεση βρεφικού γάλακτος

Μεταβιοτικά: Η επανάσταση στη βρεφική διατροφή

Η μεγαλύτερη καινοτομία της τελευταίας 20ετίας στη διατροφή των μη θηλαζόντων βρεφών. Νέα κλινικά δεδομένα αποδεικνύουν την αξία των μεταβιοτικών στο βρεφικό γάλα, πλησιάζοντας περισσότερο την πολυτιμότερη τροφή των βρεφών, το μητρικό γάλα.

Μειωμένα επεισοδίων κολικών, σύσταση κενώσεων πιο κοντά σε αυτή των βρεφών που θηλάζουν και συνολικά θετική επίδραση στους δείκτες του ανοσοποιητικού συστήματος επιτυγχάνει μια νέα, καινοτόμος σύνθεση βρεφικού γάλακτος εμπλουτισμένη με μεταβιοτικά.

Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα έχει επικεντρώσει τις έρευνές της στην αξία της εντερικής χλωρίδας και της αλληλεπίδρασης των προβιοτικών, πρεβιοτικών, συμβιωτικών και μεταβιοτικών (βιοενεργά συστατικά των προβιοτικών) μέσω της διατροφής1.

Μελέτες δείχνουν πως στα μωρά που δεν θηλάζουν, η προσθήκη των μεταβιοτικών στο βρεφικό γάλα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερη αναλογία μπιφιντοβακτηρίων στον πληθυσμό μικροβίων του εντέρου, δημιουργώντας μια υγιή σύνθεση μικροβίων κοντά σε αυτή των μωρών που θηλάζουν2.

«Πλήθος επιστημονικών ερευνών έχουν αποδείξει πως η ωρίμανση του ανοσοποποιητικού επηρεάζεται σημαντικά από τον βρεφικό εντερικό μικροβιόκοσμο» όπως τονίζει η Δρ. Αδαμαντίνη Κυριακού, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, σχολιάζοντας τα ευρήματα των ερευνών. «Το μητρικό γάλα αποτελεί συνεχές “εμβόλιο” για την υγεία του εντέρου στις δύο διακριτές περιόδους για τον μικροβιακό αποικισμό του βρεφικού εντέρου – δηλαδή, από τη γέννηση μέχρι τον απογαλακτισμό και από τον απογαλακτισμό μέχρι την εισαγωγή στη δίαιτα του ενήλικα» όπως υπογραμμίζει.

Το μητρικό γάλα αποτελεί αναμφισβήτητα την πολυτιμότερη τροφή των βρεφών, λόγω της ιδανικής ποσοτικής και ποιοτικής του σύνθεσης σε πρεβιοτικά, προβιοτικά και μεταβιοτικά, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη του εντερικού μικροβιόκοσμου στις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής μας.

Ο εμπλουτισμός των βρεφικών γαλάτων με μεταβιοτικά είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι επηρεάζει θετικά τον εντερικό μικροβιόκοσμο και κατά συνέπεια το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών σχολιάζει ο καθηγητής Udo Herz, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ειδικής Διατροφής (European Association of Specialized Nutrition - SNE) και υπεύθυνος ερευνών του Healthcare Nutrition, Danone Nutricia.

«Σήμερα, το 40% των βρεφών αλλάζουν γάλα λόγω κολικών ή δυσκοιλιότητας. Απαντήσεις στο ιδιαίτερα σύνθετο ερώτημα όλων αυτών των ετών έρχεται να δώσει η καινοτόμος σύνθεση του Almiron, εμπλουτισμένη με πρεβιοτικά και μεταβιοτικά, και αποδεδειγμένα επιστημονικά οφέλη. Είναι το γάλα της επόμενης γενιάς, για τα παιδιά της επόμενης γενιάς» σύμφωνα με την κ. Νίκη Μπαλφούσια διευθύντρια marketing της Nutricia η οποία όπως υπογραμμίζει «Τα μεταβιοτικά, είναι τα βιοενεργά  συστατικά των προβιοτικών τα οποία παράγονται αφότου τα προβιοτικά αποικίσουν το έντερο και πολλαπλασιαστούν».

Τα δεδομένα των κλινικών μελετών των τελευταίων ετών και τα οφέλη για την ενίσχυση της άμυνας των νηπίων παρουσιάστηκαν σε επιστημονική ενημέρωση της Nutricia για παιδιάτρους, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στην εκδήλωση, που συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Σία Κοσιώνη, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Συμεών Λουλούμαρης, Country Manager Nutricia ELN.

Nutricia: Έμπνευση από το μητρικό γάλα

Με περισσότερα από 100 χρόνια Έρευνας και Ανάπτυξης και παρουσία στην Ελλάδα από το 1930, η Nutricia (μέλος του ομίλου DANONE) παραμένει πιστή στην αποστολή της, που δεν είναι άλλη από το «Να κάνει κάθε ημέρα σημαντική για τη μητέρα και το μωρό της». Το 1896 παρασκεύασε την πρώτη βρεφική φόρμουλα με στόχο να μειώσει την παιδική θνησιμότητα. Το 1982 ήταν η πρώτη εταιρεία που πρόσθεσε τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα στα βρεφικά της γάλατα. Το 1998, με μια μεγάλη καινοτομία – πατέντα, προσθέτει το πρεβιοτικό μίγμα GOS-FOS - που εντάχθηκε και στην Ευρωπαϊκή Κοινοτική οδηγία.

Παραπομπές

  1. Δεδομένα μελέτης Aguilar-Toala et al., 2018
  2. Mullié C et al 2004, Knol J et al 2004
  3. Human milk oligosaccharides - HMO, Glycosylated proteins+ lipids
  4. Πρεβιοτικό μίγμα scGOS/lcFOS (9:1)

Λεζάντες φωτογραφιών:

Φωτογραφία 1: Από αριστερά προς δεξιά: Ο καθηγητής Udo Herz, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ειδικής Διατροφής (European Association of Specialized Nutrition – SNE), η κ. Αδαμαντίνη Κυριακού, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και η κ. Σία Κοσιώνη, δημοσιογράφος.

Φωτογραφία 2: κ. Συμεών Λουλούμαρης, Country Manager Nutricia ELN  

Φωτογραφία 3, 4: Στιγμιότυπα από την εκδήλωση

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε: Ναυσικά Φρίμα:  Corporate & Communication Manager Danone – 210 6720000, 210 6248500

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.