ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 26ης ΜΑΪ́OΥ...

Ορισμένες πρώτες και σύντομες παρατηρήσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης Μαΐου.

1. Η νίκη της ΝΔ είναι καθαρή και μεγάλη. Η εκλογική της επίδοση (33,3%) ξεπερνά τα ποσοστά που έλαβε επί Σαμαρά και Μεϊμαράκη και φτάνει το ποσοστό (33,4%)που είχε λάβει το 2009, όταν ο Κ. Καραμανλής ηττήθηκε κατά κράτος, με 11 μονάδες, από τον Γ. Παπανδρέου. Το πιθανότερο είναι το ποσοστό της να ανέβει κι άλλο και η αυτοδυναμία πλέον φαντάζει μάλλον ρεαλιστική υπόθεση για τον Μητσοτάκη. Η μόνη περίπτωση να μην την πετύχει είναι τα κόμματα των Βελόπουλου και Βαρουφάκη να πιάσουν το όριο του 3% και για την ελληνική Βουλή και να ανεβάσουν τον πήχυ της αυτοδυναμίας στο 37-38%.

2. Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σοβαρή -με διαφορά που ούτε στο Μαξίμου ούτε στην Κουμουνδούρου ανέμεναν- και πιθανότατα θα οδηγήσει και σε μια νέα ήττα στις βουλευτικές εκλογές, αφού το δίλημμα "παλινόρθωση ή όχι της δεξιάς" δεν φαίνεται, όπως έδειξε και το αποτέλεσμα των εκλογών και στις τρεις κάλπες (ευρωβουλή, περιφέρειες, δήμοι), να αποδίδει. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με το 23,9% που έλαβε μπορεί να παραμένει το μεγάλο κόμμα στον προοδευτικό χώρο όμως η επικράτησή του στην Κεντροαριστερά θα ήταν πιο εύκολη και περισσότερο σίγουρη εάν το ποσοστό του ήταν στην περιοχή του 25-26%. Με ένα τέτοιο ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές θα μπορούσε άνετα να σκαρφαλώσει στο 27-28% και να καθαρίσει οριστικά το παιχνίδι και στην κεντροαριστερά και στον μεταμνημονιακό νέο δικομματισμό που δημιουργείται.

3. Οι βουλευτικές εκλογές πιθανότατα θα οδηγήσουν τον δικομματισμό σε ποσοστά μεγαλύτερο από το 63% που είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές, ενώ δεν αποκλείεται να προσσεγγίσει ακόμη και το 70%, βάζοντας τα θεμέλια για οριστική επιστροφή του δικομματισμού και σε ποσοστά προ κρίσης. Σε κάθε περίπτωση οι εκλογές, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα είναι μια μονομαχία για δύο και με κεντρικό θέμα την επίτευξη ή όχι αυτοδυναμίας της ΝΔ. Εξ αντικειμένου αυτό ευνοεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη αφού η εναλλακτική θα είναι μια προβληματική συγκυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ ή προσφυγή εκ νέου σε κάλπες με απλή αναλογική.

4. Το ΚΙΝΑΛ είναι θετικό ότι πλασαρίστηκε στην τρίτη θέση, όμως το ποσοστό του (7,2%) υπολείπεται κατά πολύ αυτού που ανέμεναν (ακόμη και διψήφιο) στη Χαριλάου Τρικούπη. Είναι μικρότερο από το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2014 και μόλις μία (1) μονάδα πιο πάνω από το ποσοστό των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015. Ενδέχεται δε να απολέσει δυνάμεις είτε προς ΝΔ είτε προς ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, εάν η σύγκρουση των δύο (Τσίπρας/ΣΥΡΙΖΑ - Μητσοτάκης/ΝΔ) είναι τόσον σφοδρή όσο (βασίμως) πιθανολογείται.

5. Η επιλογή του πρωθυπουργού να μην στήσει και βουλευτικές κάλπες στις 26 Μαΐου απεδείχθη λανθασμένη, ενώ λάθος ήταν και το γεγονός ότι τα φιλολαϊκά μέτρα δεν ελήφθησαν νωρίτερα, αλλά αφέθηκαν για το τέλος με αποτέλεσμα να χαρακτηρισθούν προεκλογικοί μποναμάδες και μάλιστα με τρόπο που στους πολίτες δεν προκαλεί ισχυρά αισθήματα αξιοπρέπειας -κάθε άλλο. Επίσης, η γέφυρα που στήθηκε ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και σε πρώην υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μάλλον ζημίωσε, με τον τρόπο και το στελεχιακό δυναμικό που έγινε, παρά ωφέλησε την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

6. Η συρρίκνωση της χρυσής Αυγής αποδεικνύει ότι ο νεοναζισμός και ο φασισμός δεν μπορεί να ευδοκιμήσει ούτε να μακροημερεύσει στη χώρα μας, σε αντίθεση με την εθνικολαϊκιστική ακροδεξιά που έχει ακροατήριο. Το κόμμα του Βελόπουλου μπορεί να γίνει το όχημα ευκαιρίας εκείνων των ακραίων της δεξιάς που θέλουν να μπουν στη Βουλή. Η Ελληνική Λύση στις εκλογές μπορεί να γίνει φορέας υποδοχής απογοητευμένων στελεχών και οπαδών των ΑΝΕΛ, του ΛΑΟΣ, του Φαήλου Κρανιδιώτη και άλλων της εξωκοινοβουλευτικής ακραίας δεξιάς καθώς και της ΧΑ.

7. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να συμβεί και με τον Βαρουφάκη και το κόμμα του. Η ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου αθροιστικά συγκέντρωσαν το ίδιο περίπου ποσοστό που είχαν λάβει ως ένα κόμμα στις προηγούμενες εκλογές. Δύσκολα μπορούν να συνεχίσουν αυτόνομα. Το 3% που έλαβε το ΜΕΡΑ25 είναι τμήμα της αντιμνημονιακής αντισυστημικής ψήφου που αφαιρέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα από τη νεολαία. Το στοίχημα για τον Γιάνη Βαρουφάκη είναι να μπορέσει να κάνει το κόμμα του προνομιακό φορέας υποδοχής των, αριστερού προσανατολισμού, απογοητευμένων ψηφοφόρων του Αλέξη Τσίπρα, περιλαμβανομένων και αυτών της Ζωής, του Λαφαζάνη και άλλων πρώην συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν καταφέρουν, αυτός και ο Βελόπουλος, και μπουν στη Βουλή τότε η επόμενη Βουλή, με επτακομματική σύνθεση, μπορεί να αποδειχθεί μήτρα περισσότερων προβλημάτων από αυτά τα οποία θα κληθεί να επιλύσει.

8. Τα τρία μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα (Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρών) ουσιαστικά διαλύθηκαν. Τα ποσοστά που έλαβαν είναι λογικό να έχουν προκαλέσει αισθήματα απογοήτευσης στους ψηφοφόρους των και να έχουν εμβάλει σε μελαγχολικές σκέψεις ακόμη και τις ηγεσίες τους για την επόμενη ημέρα. Ό,τι απόμεινε από τους οπαδούς τους το πιθανότερο είναι -μαζί και με άλλους που προέρχονται από τον φιλελευθερο και δεξιό χώρο π.χ. Τζήμερος- είναι να προσανατολιστεί κατά κύριο λόγο προς τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η δεξαμενή από την οποίαν μπορεί να αντλήσει ψήφους ο Κυρ. Μητσοτάκης, προκειμένου να πετάξει σε υψηλότερο ποσοστό εικάζεται ότι είναι περίπου 6-7%. Περίπου αντίστοιχο είναι και του Τσίπρα. Το ερώτημα είναι ποιός θα καταφέρει να πάρει και πόσο ποσοστό από αυτή τη δεξαμενη του 6-7%.

9. Η προσφυγή στις κάλπες κατακαλόκαιρα ήταν αναμενόμενη, ήταν κίνηση φορσέ, και εμείς την είχαμε επισημάνει εγκαίρως με την αρθρογραφία μας. Γράφαμε και λέγαμε, σε βαθμό μάλιστα παρεξηγήσεως, ότι οι βουλευτικές κάλπες θα στηθούν οπωσδήποτε σε περίπτωση που η διαφορά ήταν μεγαλύτερη σπό 7% και ο αυτοδιοικητικός χάρτης βάφονταν -όπως και έγινε- γαλάζιος. Ό,τι ο Τσίπρας δεν θα άντεχε τις καθημερινές οχλήσεις Μητσοτάκη και την απαίτηση να γίνουν άμεσα εκλογές. Ούτε την εσωκομματική γκρίνια θα άντεχε. Ούτε θα δεχόνταν να διεκολύνει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου στο επόμενο τετράμηνο να μεταφερθούν ομαλά και σταδιακά όλα τα συστήματα εξουσίας. Ούτε θα άντεχε την πίεση της Φώφης ακόμη και σε οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψουν "οίκαδε". Ούτε μπορεί να τα σπάσει με τους εταίρους/δανειστές με αφορμή τις αναμενόμενες δυσοίωνες εκτιμήσεις και τις αυστηρές συστάσεις της Κομισιόν την μεθεπόμενη Τετάρτη. Ούτε, ούτε, ούτε. Και ες αύριον, άλλα σπουδαία...

16 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Fintel 12:02 01/06/2019

  Το συμπερασμα 6 πολυ επιφανειακο φαντάζει…ενα συνολικο 9% δεν μπορει να αφηνει κανενα ησυχο…και αν αθωωθουν στο δικαστηριο;;; Εχει πολύ κουπί ακόμα η δημοκρατία,αυτη που εχουμε τελως παντων…

 2. ELLHNAS. 7:53 01/06/2019

  Οριστικό τέλος στους αλήτες και καραγκιόζηδες του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει ο Ελληνικός λαός στις 7 Ιουλίου.Μην ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με ανθέλληνες, προδότες, αλήτες, πραγματικούς δολοφόνους της Ελλάδας και των Ελλήνων.Οδήγησαν σε αυτοκτονία και μετανάστευση χιλιάδες Έλληνες πολίτες, ξεπούλησαν την Ελληνική Μακεδονία και έφεραν στην Ελλάδα χιλίαδες κακοποιούς Ισλαμιστές λαθριμετανάστες.Ό καραγκιόζης Τσίπρας τελείωσε.Το τσογλάνι που χρεοκόπησε την Ελλάδα θα είναι σε λίγο καιρό πιπσω από τα κάγκελα.Αλογομούρα Γεροβασίλη στις 7 Ιούλη θα σου κάνω την κρέμα δώρο ρουφιάνα.

 3. «Γνήσιο ΠΑΣΟΚ» σιγά τον Σοσιαλισμό που πρεσβεύεις. Βάζω στοίχημα ότι είσαι δημόσιος Υπάλληλος που βαρέθηκες να κάθεσαι, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και νυν του σύριζα. Όταν τον κάνετε κι αυτόν σαν τα μούτρα σας, πάλι …σοσιαλιστής θα δηλώνεις. ΟΥΣΤ κόπρε

 4. Όσο για τον ΓΑΠ ήμουν από τους λίγους που τον στήριξαν όταν όλοι τον έβριζαν, αλλά δυστυχώς κάνει 3ο σοβαρό λάθος κατεβαίνοντας με το ΚΙΝΑΛ. Τώρα ο Ανδρουλάκης λέει ότι θα παραιτηθεί ώστε να βγει ο Νίκος: Θα το δούμε κι αυτό: Οι 2 ευρωβουλευτές του ΚΙΝΑΛ θα είναι ο Νίκος και η Καϊλή, που έριξε τον αδελφό του. Ο ΓΑΠ θα κάνει κοινό αγώνα με Βενιζέλο και όλους εκείνους που ακόμα τον βρίζουν. Και φυσικά κάνουν ότι μπορούν για να μην εκλεγεί στην Αχαϊα. Ο πρώην πρωθυπουργός έπρεπε να είναι 1ος στο Επικρατείας και όχι ο δεξιός Βενιζέλος. Όσο και αν σας πονάει τους δεξιούς ναζί που περιμένετε σαν ύαινες να κατασπαράξετε το πτώμα του ελληνικού λαού, εμείς θα είμαστε πάντα Σοσιαλιστές!

 5. Ενώ εσύ είσαι γνήσιος δεξιός και περήφανος για αυτό! Οποιοσδήποτε δημοκράτης προτιμά να του κοπεί το χέρι παρά αν ψηφίσει δεξιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκαστικά μονόδρομος από τότε που το ΠΑΣΟΚ έκανε κυβέρνηση με τη δεξιά και την ακροδεξιά (ΠΑΠΑΔΗΜΙΟΣ). Όχι, το 32% επιπλέον, που ψήφισε το 15 ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαστε φανατικοί οπαδοί του ΤΣΙΠΡΑ αλλά απογοητευμένοι Σοσιαλιστές! Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί οι δεξιοί ασχολείστε με το ποιος είναι ΠΑΣΟΚ και ποιος όχι;

 6. Η ΑΛΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥΠΑΣΟΚ, ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. ΑΥΤΟΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ. ΜΑΥΡΟ

 7. ΠΡΟΣ ΓΝΗΣΙΟ ΠΑΣΟΚ 21.36
  Γιατι ρε βλακα καποιος που ψηφισε ΚΙΝΑΛ στις 26/5 να ψηφίσει τωρα ΣΥΡΙΖΑ?
  Για να ρίξει την ψαλίδα από το 9,4 στο 9,3?
  Ante x;asoy ;ornio Syrizi;arh.

 8. Manos 14:43 30/05/2019

  Ποιο Γνησιο ΠΑΣΟΚ…… «Πεθαίνεις» . Η ατακα ότι ουτε ο ΓΑΠ θα εκλεγει σε προδωσε γνησιε πασοκο ποσο καλπικος πασοκος εισαι.

 9. Στις επόμενες εκλογές όσοι θέλουν τον Κούλη θα ψηφίσουν κατευθείαν ΝΔ. Όσοι θέλουν τον Τσίπρα θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΚΙΝΑΛ θα μείνουν μόνο οι τελευταίοι οπαδοί του Βενιζέλου και δεν θα ξεπεράσει εύκολα το 5%. Όσοι ονειρεύονται «κατάρρευση» του ΣΥΡΙΖΑ ας πάνε από τώρα στη ΝΔ. Στις ευρωεκλογές το ΚΙΝΑΛ έχασε 1% από τις προηγούμενες εκλογές όταν τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβαινε ενώ τώρα έπεφτε. Το μόνο που κατάφεραν οι Παπανδρέου ήταν να τους χρησιμοποιήσει ως σκαλοπάτι η Καϊλή για να συνεχίσει να γλεντάει σε πολυτελή μπαρ με τα λεφτά μας, ως ευρωβουλευτής. Στις εθνικές εκλογές ούτε ο ΓΑΠ θα εκλεγεί στην Αχαϊα και θα απλώς θα μαζέψει ψήφους για να βγει ο Βενιζέλος ξεκούραστα, ως 1ος στο επικρατείας.

 10. Τι λες ρε σούργελο; Και να χάσουμε παλίρροια Ιούλιο σε λίγο καιρό πάλι θα βρεθούμε στην κυβέρνηση και τότε θα πάρουμε και την εξουσία με ότι αυτό συνεπάγεται για τα φασιστάκια σαν εσένα.

 11. Στις εθνικές εκλογές να δώσουμε οριστικό τέλος στον τσίπρα.

  Διψήφια διαφορά κι μετά ειδικά δικαστήρια…

  επίσης, θα ήθελα κι Βαρουφάκη στη Βουλή για να απολαύσουμε όλοι μαζί τις αλληλοκατηγορίες για το πρώτο εξάμηνο του 15…

 12. εξω τα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ από το ΣΥΡΙΖΑ. Μας πήραν στο λαιμό τους οι τελειωμένοι. ΟΥΣΤ ΡΕ ΚΑΘΗΚΙΑ

 13. πες στους ασχετους του κιναλ να διορθωσουν το ψηφοδελτιο πολυς κοσμος δεν το καταλαβε ας γραψουν μονο πασοκ πανω να ξερει ο κοσμος τι ψηφιζει

 14. Γιατι δεν πας εσύ ρε Νώντα στο ΣΥΡΙΖΑ ,να γίνει ο ευρύτερος δημοκρατικός κεντροαριστερός κόλος που ονειρεύεσαι ?
  Την παροιμία δεν κλάνει ο πεθαμένος την ξέρεις?
  Αν ναι να την πείς στον Αλέξη τον άχαστο.

 15. Όπως σου είχα γράψει σε προηγούμενο σχόλιο μου το ΚΙΝΑΛ αν πάρει 10τοις εκατό θα γίνω αστροναύτης δικαιώθηκα ξεχνάς να αναφέρεις ότι το 15 υπήρχε και το ΚΙΔΗΣΟ που πήρε 2.9 σύνολο 8.5 τώρα ούτε 7.5 που είναι χαλαρή ψήφος αν το χειριστεί έξυπνα ο Τσιπρας και ανοίξει το κόμμα στον ευρύτερο δημοκρατικό κεντροαριστερό χώρο θα γίνει ο βασικός πόλος για πολλά χρόνια αν παραμείνει στην ιδεολογική και κομματική καθαρότητα της αριστεράς θα την πατήσει και η φύση δεν απεχθάνεται το κενό κάποιο άλλο κόμμα θα εμφανιστεί

 16. SPARTA. 11:43 27/05/2019

  Συντριπτική ήττα του καταγκιόζη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Καθαρή εντολή από τον Ελληνικό λαό να τσακιστούνε και να φύγουν οι προδότες, φασίστες και αλλαζώνες της Κουμουνδούρου.;Σε ένα μήνα από σήμερα ο Τσίπρας θα συντριβεί για δεύτερη φορά οριστικά και για πάντα.Ποτέ ξανά Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ, ποτέ ξανά φασισμός στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.Τσίπρα πάρε τον πούλο και φύγε να κάνεις διακοπές στο κότερο της κιρδελιάστρας Παναγοπούλου.
  Είναι παντελώς ανεπιθύμητος στην Ελλάδα ο Τσίπρας.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.