ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία

Οκτώ αστυνομικοί καταδικάστηκαν για άσκηση βίας κατά μαύρων

Οκτώ Πορτογάλοι αστυνομικοί καταδικάστηκαν σήμερα από δικαστήριο της Σίντρα για απαγωγή, επίθεση και κακοποίηση έξι νεαρών ανδρών αφρικανικής καταγωγής σε αστυνομικό τμήμα στα προάστια της Λισαβόνας.

Πάνω από τέσσερα χρόνια μετά το συμβάν, οι καταδικασθέντες αστυνομικοί έλαβαν σωρευτικές ποινές που κυμαίνονται από δύο μήνες έως πέντε χρόνια φυλάκισης. Μόνο ένας από τους ενόχους καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενάμισι έτους επειδή ήταν υπότροπος.

Εννέα άλλοι αστυνομικοί απαλλάχθηκαν από το δικαστήριο, το οποίο δεν υποστήριξε τις κατηγορίες βασανιστηρίων και ρατσιστικών κινήτρων των επιθέσεων, εξήγησε η δικαστής Εστέρ Πασέκο.

Το δικαστήριο έκρινε ότι πρόκειται για μια «σοβαρή περίπτωση κατάχρησης εξουσίας» από τους αστυνομικούς, οι οποίοι πραγματοποίησαν «αδικαιολόγητες» συλλήψεις και στη συνέχεια προσπάθησαν να εξηγήσουν τη δράση τους με μια «δήθεν απόπειρα εισβολής» στο αστυνομικό τμήμα, πρόσθεσε.

Τα γεγονότα χρονολογούνται τον Φεβρουάριο του 2015, μετά τη σύλληψη ενός νεαρού από τη γειτονιά Κόβα ντα Μούρα, όπου κατοικούν κυρίως μετανάστες από το Πράσινο Ακρωτήριο, μια από τις πρώην αφρικανικές αποικίες της Πορτογαλίας.

Οι άλλοι πέντε πήγαν στο αστυνομικό τμήμα για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη του νεαρού όταν συνελήφθησαν και εκείνοι με τη σειρά τους. Τότε ήταν μεταξύ 23 και 25 ετών.

«Αυτή είναι μια πρωτοφανή απόφαση, αλλά οι ποινές είναι φαιδρές», σχολίασε ο Κέλσο Λόπες, ένα από τα δύο θύματα που ήταν σήμερα παρόντες στη δικαστική αίθουσα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης, είναι η πρώτη φορά στη χώρα που καταδικάστηκαν τόσο πολλοί αστυνομικοί σε μια αντίστοιχη υπόθεση.

«Η υπόθεση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη ανεξάρτητου και εξωτερικού ελέγχου των πράξεων των δυνάμεων ασφαλείας», απάντησε ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Πορτογαλία Πέδρο Νέτο. «Το κράτος δεν μπορεί να αποτυγχάχει απέναντι στα θύματα ρατσισμού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.