ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Παπαδημούλης: «Ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να κρύβεται από τον διάλογο»

«Αυτές οι ευρωεκλογές κατά τον ίδιο τον Μητσοτάκη έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος, δεν μπορεί λοιπόν να κρύβεται», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM 104,9» για την πρόσκληση που έχει απευθύνει ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της ΝΔ για μία τηλεοπτική αντιπαράθεση.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει χάσει λίγο την μπάλα», είπε ο κ. Παπαδημούλης, εκτιμώντας ότι «είναι και τελείως αστεία η προσπάθειά του, αφού προηγουμένως ορκιζόταν ότι πρέπει να εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου να κάνει τώρα κωλοτούμπα, στροφή 180 μοιρών και να προσπαθεί να ισχυριστεί ότι επιδιώκει -και μάλιστα βιαστικά- το ανάποδο».

«Επειδή ο καλύτερος τρόπος να διευκρινίζονται αυτά τα πράγματα είναι σε έναν διάλογο πρόσωπο με πρόσωπο, οφείλει νομίζω να πάψει επιτέλους να κρύβεται και να δεχθεί σήμερα κιόλας την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για έναν διάλογο στην τηλεόραση, εδώ και τώρα, ενόψει ευρωεκλογών και να πάψει να πετάει την μπάλα στην εξέδρα, ότι θα κάνει τέτοιον διάλογο μόνο όταν προκηρυχθούν εθνικές εκλογές, διότι και (...) ο "κολλητός" του, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, κρύφτηκε από το αντίστοιχο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν και ήταν ο μόνος που απουσίαζε».

«Στη δημοκρατία πρέπει όλοι να δοκιμάζονται ενώπιος ενωπίω με διάλογο», επισήμανε και πρόσθεσε: «Σε κάθε πρόταση που μου γίνεται να βρεθώ σε ένα στρογγυλό τραπέζι με συνυποψήφιους μου πάντα λέω "ναι". Υπάρχουν ήδη προτάσεις να πάμε σε έναν διάλογο Παπαδημούλης- Μεϊμαράκης. Είπα με χαρά "ναι" και από ό,τι ξέρω ο κ. Μεϊμαράκης είναι το ίδιο θετικός κι έχουμε κάνει και έναν τέτοιον διάλογο οι δυο μας στο συνέδριο των Δελφών πριν από δύο μήνες. Γιατί λοιπόν αυτό που μπορεί να κάνει ο Παπαδημούλης με τον Μεϊμαράκη αρνείται να το κάνει θεσμικά ανάλογα ο Μητσοτάκης με τον Τσίπρα; Γιατί φοβάται, γιατί κρύβεται;».

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση της ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής για τον αν. υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι στην περίπτωση αυτή θα μετατρέψει την πρόταση σε αίτημα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Κι εγώ στη θέση του πρωθυπουργού ακριβώς το ίδιο θα έκανα, αυτό που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Η συζήτηση θα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα, γιατί θα δώσει τη δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα και σε όλη την κυβέρνηση να παρουσιάσουν το σύνολο του κυβερνητικού έργου, να πουν με αριθμούς και στοιχεία πώς ήταν η Ελλάδα όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα τη διακυβέρνηση του τόπου και πώς είναι σήμερα, να παρουσιάσουμε τα σχέδιά μας και για την επόμενη τετραετία, να διαλύσουν όλο αυτό το νέφος περί "πολακιάδας" και να βάλουμε στην πολιτική ατζέντα αυτά που απασχολούν κυρίως του πολίτες και αυτά είναι η οικονομία -όχι μόνο πώς πάει στην Ελλάδα, αλλά οι οικονομικές προοπτικές για το νοικοκυριό, για τον καθένα ξεχωριστά».

Ερωτηθείς για την πορεία της οικονομίας και την προοπτική θετικών μέτρων για τους πολίτες σημείωσε: «Πριν από λίγο διαπιστώθηκε επίσημα ένα υπερπλεόνασμα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019 που δίνει ένα δημοσιονομικό χώρο περίπου 2 δισ. ευρώ, πράγμα που επιτρέπει όχι μόνο να δρομολογηθούν τα θετικά μέτρα των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία, που είναι έτοιμο το νομοσχέδιο και θα παρουσιαστεί και σήμερα στο Euroworking Group, όχι μόνο το θετικό μέτρο μιας αντίστοιχης ρύθμισης για την εφορία, όχι μόνο η πρόωρη εξόφληση του ακριβού δανείου του ΔΝΤ -το οποίο επίσης σήμερα θα πάρει το "ΟΚ" κατά τη γνώμη μου από το Euroworing Group- αλλά και μία δέσμη ελαφρύνσεων -κυρίως φορολογικών- προς τους μικρούς και τους μεσαίους, αυτούς που έχουν σηκώσει περισσότερο το βάρος της κρίσης και των μνημονίων στην πλάτη τους. [Και αυτό] γιατί πολύ απλά μας επιτρέπει η πορεία της οικονομίας και η πορεία των δημοσιονομικών που είναι θετική να πάρουμε αυτά τα μέτρα και μάλιστα άμεσα, όχι μόνο δηλαδή για τους προϋπολογισμούς του 2020 και μετέπειτα, αλλά κάποια από αυτά θα ανακοινωθούν τις επόμενες λίγες μέρες από τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο. Το βέβαιο είναι ότι είμαστε σε καλό δρόμο (...) Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα θετικό έδαφος για την υλοποίηση και της δέσμευσης που ανέλαβε ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξη και για το θέμα του αφορολόγητου».

«Προτιμότερο κάποιοι να χάσουν ψήφους, παρά να χάσουμε κι άλλες ζωές»

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τις δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας μετά τον θάνατο ενός εικονολήπτη κατά τη διάρκεια του εθίμου του σαϊτοπόλεμου στην πόλη της Καλαμάτας ο κ. Παπαδημούλης παρατήρησε: «Τα έθιμα που αφαιρούν ζωές πρέπει να "πεθάνουν" με τη συνδρομή και της ηγεσίας και της κοινωνίας και είναι προτιμότερο κάποιοι να χάσουν κάποιες ψήφους, παρά να χάσουμε κι άλλες ζωές. Λυπάμαι ειλικρινά γιατί έχουν περάσει τόσες μέρες και [...] δεν έχει βγει μέχρι τώρα μία λέξη αποδοκιμασίας των δηλώσεων του [δημάρχου Καλαμάτας] κ. Νίκα από την ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη που είναι το ελάχιστο. Όφειλε και νομίζω [κι] όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις, έτσι ώστε κάποια έθιμα που αφαιρούν ζωές να μπουν στην άκρη. Ίσως αυτή η άρνηση, η καθυστέρηση του κ. Μητσοτάκη να "αδειάσει" τον νυν δήμαρχο και εκλεκτό του για την Περιφέρεια Πελοποννήσου να οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ. Νίκας ήταν εκ των πρώτων 50, που έβαλαν την υπογραφή τους για τη στήριξη της υποψηφιότητας Μητσοτάκη για την προεδρία της ΝΔ. Αλλά σε αυτά τα θέματα δεν πρέπει να επικρατούν οι μικρές μικροπολιτικές σκοπιμότητες, αλλά η ουσία του θέματος, που είναι ότι προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών ο κ. Παπαδημούλης είπε: «Το βασικό μήνυμα των ισπανικών εκλογών είναι ελπιδοφόρο, γιατί οι Ισπανοί είπαν ένα μεγάλο "όχι" στην ιδέα της συγκυβέρνησης δεξιάς- ακροδεξιάς, η οποία δοκιμάστηκε στην Ανδαλουσία πριν από λίγο καιρό και πήγαν να τη γενικεύσουν στη χώρα και αυτό είναι πολύ θετικό γιατί το ίδιο σενάριο επιχειρείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο - μόλις χθες ο Όρμπαν πρότεινε το ΕΛΚ να συνεργαστεί με την άκρα Δεξιά, δηλαδή μια τεράστια οπισθοδρόμηση. Ο μεγάλος ηττημένος των ισπανικών εκλογών είναι το ΕΛΚ, καθώς το αδελφάκι της ΝΔ έχασε τη μισή του δύναμη και ο λόγος είναι απλός: Διαφθορά και αυτή η στροφή προς τα δεξιά που την κάνει και η ΝΔ, τρέφει την καθαρόαιμη ακροδεξιά».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.