ΚΟΣΜΟΣ

Econοmist

«Πώς οι ευρωπαϊκές εκλογές θα κλονίσουν την εγχώρια πολιτική σκηνή των κρατών»

«Θα πάρει αρκετό καιρό για να τεθούν σε ισχύ τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών, αλλά σε ορισμένες χώρες τα γεγονότα κινήθηκαν γρήγορα, γράφει το βρετανικό περιοδικό Economist.

Στη Γερμανία - γράφει το περιοδικό - η κυβερνητική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και ο σύμμαχος της Βαυαρίας κατέκτησαν τη πρώτη θέση στη Γερμανία, αλλά με χαμηλό ρεκόρ 29%. Οι Πράσινοι κατέλαβαν τη δεύτερη θέση με πάνω από το 20% των ψήφων. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι ήταν οι σοσιαλδημοκράτες (SPD), ο εταίρος του συνασπισμού του CDU, οι οποίοι υποχώρησαν στο 16% και έχασαν τις εκλογές στην Βρέμη για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια. Αλλού υπήρξε μια μικτή βραδιά για τα κυβερνώντα κόμματα.

Στην Ιταλία, τα αποτελέσματα ανέτρεψαν τους ρόλους του μεγάλου και του μικρότερου εταίρου στη μόνη λαϊκίστικη κυβέρνηση της Δυτικής Ευρώπης. Η εθνικιστική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι διπλασίασε τις ψήφους της από τις γενικές εκλογές του περασμένου έτους στο 34% των ψήφων. Το κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) συνετρίβη από 32% στο 17%.

Στην Αυστρία, οι εκλογές πρόσφεραν μόνο μία σύντομη ανάπαυλα στον Σεμπάστιαν Κουρτς, τον νέο επικεφαλής του κυβερνώντος Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, μετά από το σκάνδαλο που οδήγησε στην κατάρρευση της κυβέρνησής του.

Στη Γαλλία ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι σίγουρα απογοητευμένος που έχασε από το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν (πρώην Εθνικό Μέτωπο), το οποίο έλαβε το 23% των ψήφων. Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν ήταν καθόλου καταστροφικό. Παρά τις διαμαρτυρίες διάρκειας 28 εβδομάδων από τα κίτρινα γιλέκα και τις προσπάθειες της Λε Πεν να μετατρέψει τις εκλογές σε δημοψήφισμα για τον Μακρόν, η ίδια κατέληξε σε ένα ελαφρώς χαμηλότερο αποτέλεσμα από ό, τι το 2014. Λιγότερο από μια εκατοστιαία μονάδα χωρίζει τα δύο ψηφοδέλτια.

Στην Ισπανία ένα μήνα μετά τη διενέργεια γενικών εκλογών, οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ έλαβαν το 33% των ψήφων στις ευρωπαϊκές εκλογές, κάτι που τους επιβεβαίωσε ως το πιο μεγάλο κόμμα. Τα αποτελέσματα ήταν επίσης ανακούφιση για τον Παμπλο Κασάδο , τον νέο ηγέτη του Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP).

Στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας, προκήρυξε εκλογές για τον Ιούλιο, αφού το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια μεγάλη ήττα από την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία. Οι εθνικιστές ψηφοφόροι τιμώρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ για το μεγαλύτερο επίτευγμα του κ. Τσίπρα: την επίλυση μιας 28χρονης διαμάχης για το όνομα του βόρειου γείτονα της Ελλάδας, γνωστού τώρα ως Βόρεια Μακεδονία. Η ΝΔ φαίνεται ότι θα κερδίσει τις γενικές εκλογές. Αυτό θα καθησυχάσει άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης που ανησυχούν για το εάν η Ελλάδα θα εμμείνει στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα μετά το τέλος του προγράμματος βοήθειας, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια έκρηξη των προεκλογικών δαπανών. Αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ηγέτης της ΝΔ, μπορεί να χρειαστεί να αγωνιστεί για να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό. Και ο κ. Τσίπρας είναι απίθανο να πάει σε μία πειθήνια αντιπολίτευση, εκτιμά ο Economist.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.