ΚΟΣΜΟΣ

Σενάριο και για νέο δημοψήφισμα

Πρόταση δέκα σημείων από τη Μέι για το Brexit

Μία νέα προσπάθεια να ανατρέψει τα δεδομένα όσον αφορά το Brexit έκανε η Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια ομιλίας της, καταθέτοντας «πρόταση δέκα σημείων σε κάθε έναν βουλευτή που θέλει να εκπληρωθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να καταλήξει σε εναλλακτικές διευθετήσεις για να αντικαταστήσει το backstop μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, ώστε να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση που το backstop τεθεί σε ισχύ, η κυβέρνηση θα διασφαλίζει ότι η Βρετανία θα παραμείνει ευθυγραμμισμένη με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Στην πρότασή της προβλέπεται ότι οι τελικές συνθήκες για τις μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ θα έχουν την έγκριση των βουλευτών. Παράλληλα, η Μέι δεσμεύτηκε για ένα νέο νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των εργαζομένων, που θα εγγυάται ότι δεν θα είναι λιγότερο ευνοϊκά απ' αυτά στην ΕΕ, ενώ δεσμεύτηκε ότι το επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος δεν θα μεταβληθεί μετά την αποχώρηση από την ΕΕ.

Η πρόταση της Μέι έχει αναφορές για το διμερές εμπόριο και για τη διακίνηση αγαθών και τη διενέργεια ελέγχων, προκειμένου να προστατευτούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός θέλησε να δώσει έναν αυξημένο ρόλο στους βουλευτές, τόσο για συστήματα τελωνειακού συμβιβασμού, ενώ δεσμεύτηκε ότι τα μέλη του κοινοβουλίου θα αποφασίσουν για το εάν η συμφωνία θα μπορεί να είναι αντικείμενο νέου δημοψηφίσματος. Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχει νομικό καθήκον για να διασφαλίσει τις αλλαγές που φέρνει η νέα συμφωνία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.