ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Καταρχήν συμφωνία για 3ετή μεταβατική περίοδο στρατός και διαδηλωτές

Ο στρατός του Σουδάν ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη «Συμμαχία για την Ελευθερία και την Αλλαγή», που εκπροσωπεί το κίνημα των διαδηλωτών, προκειμένου να αρχίσει μια περίοδος πολιτικής μετάβασης διάρκειας τριών ετών, ενώ πρόσθεσε ότι η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα αποφασιστεί εντός 24 ωρών.

Ο υποστράτηγος Γιάσερ Άτα, μέλος του Στρατιωτικού Μεταβατικού Συμβουλίου, που κατέλαβε την εξουσία, ανατρέποντας τον αυταρχικό πρόεδρο του Σουδάν Όμαρ Ελ Μπασίρ την 11η Απρίλη, έπειτα από πολύμηνες μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του, ανακοίνωσε πως «καταλήξαμε σε συμφωνία για μια περίοδο μετάβασης τριών ετών», προσθέτοντας ότι η συμμαχία της αντιπολίτευσης που εκπροσωπεί τους διαδηλωτές θα καταλάβει τις περισσότερες έδρες -τα δύο τρίτα- ενός νομοθετικού συμβουλίου 300 εδρών, και κόμματα που δεν ανήκουν στη συμμαχία αυτή τις υπόλοιπες.

Η οριστική συμφωνία για τη νομή της εξουσίας αναμένεται να έχει κλειστεί μέσα σε 24 ώρες, πρόσθεσε ο υποστράτηγος Άτα.

Οι διαδηλωτές ήθελαν να υπάρξει τετραετής μεταβατική περίοδος, ο στρατός διετής. Σύμφωνα με τον υποστράτηγο Άτα, οι πρώτοι έξι μήνες της μεταβατικής περιόδου θα αφιερωθούν στο να συναφθούν συμφωνίες ειρήνης με ένοπλες οργανώσεις στο δυτικό και στο νότιο Σουδάν.

Ένας εκπρόσωπος της «Συμμαχίας για την Ελευθερία και την Αλλαγή», ο Μαντάνι Αμπάς Μαντάνι, επιβεβαίωσε πως υπήρξε συμφωνία, προσθέτοντας πως τα δύο μέρη συμφώνησαν να σχηματιστεί επιτροπή η οποία θα αναλάβει να διενεργήσει την έρευνα για τα βίαια επεισόδια της νύχτας της Δευτέρας, όταν έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.