ΚΟΣΜΟΣ

Η κατάσχεση πλοίου έφερε δοκιμή όπλου

Τεταμένες οι σχέσεις ΗΠΑ-Βορείου Κορέας

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα, με τις σχέσεις τους να βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Η αρχή έγινε χθες με την κατάσχεση του πλοίου Wise Honest, που μετέφερε κάρβουνο, έπειτα από διαταγή του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης λόγω παραβιάσεων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί Ουάσινγκτον στην Πιονγιάνγκ, με το σίριαλ να συνεχίζεται σήμερα.

Συγκεκριμένα, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε στη δοκιμή ενός όπλου «μεγάλου βεληνεκούς», ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο την ένταση με τις ΗΠΑ μία ημέρα μετά την κατάσχεση από τις αμερικανικές αρχές ενός βορειοκορεατικού πλοίου με την κατηγορία ότι παραβίαζε τις διεθνείς κυρώσεις. Η σημερινή ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ αντικρούει τις πληροφορίες του νοτιοκορεατικού στρατού, σύμφωνα με τον οποίο την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε δοκιμή δύο πυραύλων μικρού βεληνεκούς, οι οποίοι διήνυσαν απόσταση 270 και 420 χιλιομέτρων αντίστοιχα. Η δοκιμή αυτή πραγματοποιήθηκε την ώρα που ο Στίβεν Μπίγκαν, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, βρισκόταν στη Σεούλ.

«Ο ανώτατος ηγέτης Κιμ Γιονγκ- Ουν ενημερώθηκε για το σχέδιο διεξαγωγής άσκησης (...) με τη βοήθεια πολλών μέσων πληγμάτων μεγάλου βεληνεκούς και έδωσε την εντολή να προχωρήσει η άσκηση», μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, χωρίς όμως να διευκρινίσει τον τύπο του όπλου και αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τον όρο «πύραυλος». Διαβεβαιώνοντας ότι παρακολουθεί την κατάσταση «πολύ σοβαρά» ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διερωτήθηκε αν η Πιονγκγιάνγκ επιθυμεί πραγματικά να διαπραγματευτεί την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.